Τo γεγονός ότι η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του Γιώργου Ζώη «Interruption» και η δεύτερη του Γιώργου Γκικαπέππα, «Silent» (δυο ελληνικές ταινίες με… αγγλικούς τίτλους), συμμετέχουν εντός διαγωνισμού στο διεθνές πρόγραμμα του 56ου φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης είναι η μόνη ουσιαστική είδηση της τυπικής συνέντευξης Τύπου που δόθηκε σήμερα στη Θεσσαλονίκη.

Όλα τα υπόλοιπα ήταν γνωστά αφού το φεστιβάλ τα έχει εδώ και μερικούς μήνες ήδη ανακοινώσει σταδιακά. Ανάμεσά τους, τα αφιερώματα στους σκηνοθέτες Αρνό Ντεπλεσέν (Γαλλία), Μίρτσεα Ντανελιούκ (Ρουμανία) στο νέο αυστριακό σινεμά, στο πρόγραμμα Ματιές στα Βαλκάνια, στις ελληνικές ταινίες της διοργάνωσης και στις πρεμιέρες ταινιών που πρωτοπαίχθηκαν σε μεγάλα φεστιβάλ.
Ταινία έναρξης της διοργάνωσης την Παρασκευή 5 Νοεμβρίου στο Ολύμπιον θα είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα κινηματογραφική απόπειρα του Γερμανού Σεμπάστιαν Σίπερ ο οποίος γύρισε την «Victoria» σε ένα μονοπλάνο 144 λεπτών, από το οποίο δεν λείπει μια ληστεία τραπέζης και μια εισβολή σε σπίτι. Τεχνικός άθλος στην κυριολεξία, απέσπασε βραβείο καλλιτεχνικής επίτευξης για διεύθυνση φωτογραφίας στο 65ο Φεστιβάλ Βερολίνου (εξ ημισείας με το «Under Electric Clouds»).
Το Σάββατο 14 Νοεμβρίου και πάλι στο Ολύμπιον, η αυλαία θα πέσει με την προβολή της ταινίας «Τα χρυσά μας χρόνια» του Ντεπλεσέν που απέσπασε το βραβείο SACD στο Δεκαπενθήμερο των Σκηνοθετών στο τελευταίο Φεστιβάλ Κανών.
Επίσης, με την ειδική προβολή της ταινίας «Η μωρία του Αλμάιερ» το φεστιβάλ τιμά την Βελγίδα σκηνοθέτρια Σαντάλ Ακερμάν που πέθανε στις 5 Οκτωβρίου 65 χρονών και με ένα πρόγραμμα 40 ταινιών μικρού μήκους ο θεσμός θα γιορτάσει τα 70 χρόνια ελληνικών κινουμένων σχεδίων.
Τέλος, στο πλαίσιο των παράλληλων εκδηλώσεων του 56ου Φεστιβάλ, την Τετάρτη 11 Νοεμβρίου θα πραγματοποιηθεί η προβολή της κλασικής ταινίας «Μετρόπολις» του Φριτς Λανγκ, με συνοδεία μουσικής από τη συμφωνική ορχήστρα της ΚΟΘ, στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης («Αίθουσα Φίλων Μουσικής»).
Οι προβολές θα πραγματοποιηθούν στο Ολύμπιον (και Παύλος Ζάννας) και στις τέσσερις αίθουσες του Λιμανιού (Τ. ΜΑρκετάκη, Τ. Κασαβέτις, Σ. Τορνές, Φ. Λιάππα)