Νέες στρατηγικές για την καταπολέμηση του Ισλαμικού Κράτους, μεταξύ των οποίων και την προώθηση των αμερικανικών στρατευμάτων εγγύτερα στην πρώτη γραμμή των μετώπων σε Ιράκ και Συρία, εξετάζουν ανώτατοι σύμβουλοι της Εθνικής Ασφάλειας των Ηνωμένων Πολιτειών.

Για την ώρα, δεν είναι γνωστός ο αριθμός των στρατευμάτων που σχεδιάζεται να τοποθετηθούν στη Συρία ούτε καν εάν η πρόταση για ευρύτερη στρατιωτική εμπλοκή των ΗΠΑ θα προχωρήσει. Σε κάθε περίπτωση, αποτελεί ένα σαφές σημάδι της αυξανόμενης δυσαρέσκειας του Λευκού Οίκου όσον αφορά την πρόοδο στη μάχη κατά της ISIS.

Ο διάλογος στην κυβέρνηση Ομπάμα για τα επόμενα βήματα, βάσει των οποίων πρόκειται να μεταβεί στη Συρία έστω και ένας μικρός αριθμός ειδικών στρατευμάτων, τίθεται έπειτα από τις πιέσεις του αμερικανού υπουργού Άμυνας Άστον Κάρτερ και συνιστά μία πολύ σημαντική κλιμάκωση στον ρόλο των Ηνωμένων Πολιτειών στο Ιράκ και τη Συρία.

Τα όποια νέα μέτρα πρέπει βεβαίως να πάρουν το πράσινο φως από τον Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος όπως αναφέρει η Washington Post αναμένεται να λάβει αποφάσεις ακόμη και εντός των επόμενων ημερών. Αμερικανοί αξιωματούχοι ωστόσο δεν αποκλείουν και το ενδεχόμενο ο αμερικανός πρόεδρος να μην αλλάξει γραμμή πλεύσης.

Αυτό που είναι βέβαιο , σύμφωνα με τους ίδιους αμερικανούς αξιωματούχους, οι οποίοι μίλησαν ανώνυμα στην Washington Post καθώς οι συζητήσεις βρίσκονται σε εξέλιξη, είναι ότι οι νέες προτάσεις τέθηκαν επί τάπητος έπειτα από αίτημα του Ομπάμα.

Πιο αισιόδοξες, αλλά και πιο δαπανηρές προτάσεις, όπως η δημιουργία ζωνών απαγόρευσης πτήσεων ή ουδέτερων ζωνών, δεν έχουν βρει μέχρι στιγμής στήριξη από κανέναν από τους ανώτατους συμβούλους του αμερικανού προέδρου.

Πρόκειται για μέτρα, τα οποία προϋποθέτουν την ανάπτυξη δεκάδων χιλιάδων στρατιωτών για την αποτελεσματική προστασία των αμάχων και τα οποία στηρίζει μέχρι κεραίας στις προεκλογικές ομιλίες της η Χίλαρι Κλίντον. Αμερικανοί αξιωματούχοι ωστόσο επιμένουν ότι τέτοιου είδους στρατηγικές είναι δυνατόν να φέρουν της ΗΠΑ σε ευθεία σύγκρουση με το συριακό καθεστώς και τις ιρανορωσικές δυνάμεις που το στηρίζουν.