Αποφάσεις τώρα για τις συντάξεις !

Τα στοιχεία που δημοσίευσε το «Βήμα της Κυριακής» για την μακράς διαρκείας κρίση του ασφαλιστικού συστήματος είναι συγκλονιστικά και δεν αφήνουν περιθώρια παρερμηνειών.

Αποφάσεις τώρα για τις συντάξεις ! | tovima.gr

Τα στοιχεία που δημοσίευσε το «Βήμα της Κυριακής» για την μακράς διαρκείας κρίση του ασφαλιστικού συστήματος είναι συγκλονιστικά και δεν αφήνουν περιθώρια παρερμηνειών.

Το ασφαλιστικό μας σύστημα έχει προ πολλού καταρρεύσει και για τη διατήρησή του χρειάζονταν κατ’ έτος επιχορηγήσεις δεκάδων δισ. ευρώ προκειμένου να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του.
Μεταξύ 2001και 2014 το κράτος χρειάσθηκε να διαθέσει το αμύθητο ποσό των 201δισ.ευρώ για την ομαλή απόδοση των συντάξεων από το πλήθος των ελλειμματικών και εν πολλοίς χρεοκοπημένων ταμείων.
Οι επιχορηγήσεις προς τα ταμεία στην τελευταία 15ετία ισοδυναμούν με τα δύο τρία του συσσωρευμένου δημοσίου χρέους και φανερώνουν την ένταση της κρίσης του ασφαλιστικού συστήματος.
Η ευθύνη των κατά καιρούς πολιτικών ηγεσιών είναι προφανής και μεγάλη. Απίθανοι φόροι επιβλήθηκαν και ατέλειωτα δανεικά ανελήφθησαν για να μην τρωθεί ο ευρύς κύκλος των πρόωρων και προνομιακών συνταξιοδοτήσεων που οι εκάστοτε πολιτικές ηγεσίες απένειμαν χωρίς αίσθηση μέτρου και χωρίς πρόνοιες για το μέλλον του ασφαλιστικού συστήματος και της χώρας ολόκληρης.
Αυτή τη στιγμή είναι τέτοιο του βάρος της κοινωνικής ασφάλισης και τόση η αδυναμία του κράτους που δεν επιτρέπει τίποτε άλλο παρά ριζικές και επώδυνες επεμβάσεις.
Δεν υπάρχει αμφιβολία πια ότι χωρίς αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και χωρίς ευθείες μειώσεις του ύψους των συντάξεων το ελληνικό ασφαλιστικό σύστημα θα παραδώσει γρήγορα το πνεύμα του.
Στην παρούσα φάση είναι απαραίτητο να ελεγχθούν κατά το δυνατόν οι δαπάνες ώστε να κερδηθεί χρόνος ικανός να ανασυγκροτηθεί η οικονομία, να ενισχυθεί η απασχόληση, να εισρεύσουν εισφορές και να επανοικοδομηθεί εμπιστοσύνη για το ασφαλιστικό μας σύστημα.
Σε άλλη περίπτωση θα πρέπει να ξεχάσουμε το παρόν ασφαλιστικό σύστημα και να αναζητήσουμε νέο,στηριγμένο σε καινούργιες αρχές και απαράβατους κανόνες.
Αυτή τη φορά δεν υπάρχουν δικαιολογίες για κανέναν.
Προπάντων για την κυβέρνηση που νόμιζε ότι το πρόβλημα είναι απλό και διαχειρίσιμο.
Ήλθε η ώρα να διαπιστώσει στην πράξη ότι με τα λόγια μπορεί να χτίζονται πολιτικές καριέρες αλλά δεν λύνονται κεφαλαιώδη προβλήματα της ζωής των πολιτών και της χώρας.
Η ευθύνη πλέον είναι δική της και οι αποφάσεις επίσης.

ΤΟ ΒΗΜΑ
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk