Τα παλαιά κτίρια κάνουν λίφτινγκ

Για «μεταμορφώσεις» μιλούσε τον περασμένο Απρίλιο ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, θέλοντας σχηματικά να περιγράψει παρεμβάσεις στον αστικό ιστό της πόλης που θα ξεθωριάσουν το γκρι της πρωτεύουσας.

Για «μεταμορφώσεις» μιλούσε τον περασμένο Απρίλιο ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, θέλοντας σχηματικά να περιγράψει παρεμβάσεις στον αστικό ιστό της πόλης που θα ξεθωριάσουν το γκρι της πρωτεύουσας. Αυτή τη στιγμή βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη έργα για την αισθητική αναβάθμιση του δημόσιου χώρου, ενταγμένα σε ένα αναπτυξιακό πρόγραμμα που θα ξεδιπλώνεται σταδιακά για τα επόμενα πέντε χρόνια. Στόχος, όπως συνηθίζει να λέει ο κ. Καμίνης, είναι μια πόλη λειτουργική για τους κατοίκους της και ελκυστική για τους επισκέπτες της.
Δεν είναι τυχαίο ότι σε φάση άμεσης υλοποίησης είναι έργα ανάπλασης σε γειτονιές αλλά και ανασκευή κτιρίων, τα οποία υλοποιούνται από τον Δήμο Αθηναίων μέσω ΕΣΠΑ και άλλων πόρων. Είναι χαρακτηριστικό ότι προχωρεί μεταξύ άλλων η αποκατάσταση του διατηρητέου κτιρίου επί της οδού Αμερικής 8 στο Σύνταγμα. Πρόκειται για έργο προϋπολογισμού 4.975.000 ευρώ – σε φάση άμεσης δημοπράτησης – για τη μετατροπή του υφιστάμενου κτιρίου του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου σε Κέντρο Ανάπτυξης. Προβλέπεται η διατήρηση της μορφολογίας και των βασικών χαρακτηριστικών στοιχείων των χώρων του, όπως της κύριας όψης, του κεντρικού κλιμακοστασίου, της κεντρικής εισόδου και της «μνημειακής» αίθουσας του β’ ορόφου. Το κτίριο χτίστηκε το 1928 και αποτελεί αντιπροσωπευτικό δείγμα της περιόδου του όψιμου νεοκλασικισμού των πρώτων δεκαετιών του 20ού αιώνα. Εχει αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον ενώ σήμα κατατεθέν είναι το μεγάλο βιτρό με τον κερδώο Ερμή στην πρόσοψη.
Αισθητική αναβάθμιση


Από τις παρεμβάσεις αισθητικής αναβάθμισης ξεχωρίζει το έργο αποκατάστασης Υπαίθριων Γλυπτών Τέχνης του Κέντρου των Αθηνών, στο Ιστορικό Κέντρο Αθηνών. Το έργο, προϋπολογισμού 842.436 ευρώ, αφορά τη συντήρηση, ανάδειξη και προστασία 100 γλυπτών έργων τέχνης (ανδριάντες, προτομές, ολόσωμα γλυπτά, στήλες, ελεύθερες συνθέσεις), τα οποία έχουν ιστορική και καλλιτεχνική αξία, «αποτελούν τεκμήρια της Ιστορίας της πόλης των Αθηνών και συνθέτουν ένα υπαίθριο μουσείο της Νεότερης Γλυπτικής Τέχνης». Παράλληλα, εμβληματικού χαρακτήρα παρέμβαση είναι η αποπεράτωση και ο εκσυγχρονισμός των κτιριακών υποδομών του Ωδείου Αθηνών, στη συμβολή των οδών Ρηγίλλης και Βασ. Γεωργίου Β’ (προϋπολογισμός 7.500.000 ευρώ).
Επίσης, πραγματοποιούνται έργα (συνολικού προϋπολογισμού 310.000 ευρώ) για την ανάπλαση της πλατείας Αγίου Γεωργίου στην Κυψέλη που καλύπτει συνολική επιφάνεια 4.000 τ.μ. Επίκεντρο των επεμβάσεων είναι η ανάδειξη των ιδιαίτερων στοιχείων της (φανοστάτης Τσίλλερ, εκκλησία Αγ. Γεωργίου) και η λειτουργικότητα της πλατείας που αποτελεί σημείο αναφοράς και κοινωνικής δραστηριότητας της ευρύτερης περιοχής. Ανάλογα έργα έχουν προγραμματιστεί για την ανάπλαση της πλατείας Βαρνάβα στο Παγκράτι (προϋπολογισμός 560.000 ευρώ) στη συμβολή των οδών Εμπεδοκλέους, Παρμενίδου, Στίλπωνος, Πύρρωνος, Μελισσού, Κρησίλα και Πρόκλου.
Και όλα αυτά σε συνδυασμό με την αποκατάσταση διατηρητέου κτιρίου δημοτικής Αγοράς Κυψέλης στη Φωκίωνος Νέγρη (προϋπολογισμός 2.000.000 ευρώ). Σε εξέλιξη είναι το έργο ανακατασκευής διατηρητέου σχολικού κτιρίου – Πρώην 2o Λύκειο Αθηνών (Αχαρνών 80-82 και Χέυδεν 35) στον Αγιο Παντελεήμονα – τα κτίρια θα ενοποιηθούν εσωτερικά και στις τρεις στάθμες (υπόγειο, ισόγειο, όροφος) προκειμένου να λειτουργήσουν ως ένα σύγχρονο σχολικό κτίριο με αίθουσες διδασκαλίας, εργαστήρια, χώρους πληροφορικής, βοηθητικούς χώρους κ.λπ.
Κάλλας και Μόδα


Ενδιαφέρον πάντως παρουσιάζουν και έργα που βρίσκονται σε διαδικασία μελέτης. Χαρακτηριστική περίπτωση είναι η πρόταση για δημιουργία Μουσείου «Μαρία Κάλλας» στο τετραώροφο νεοκλασικό της οδού Μητροπόλεως, ιδιοκτησίας Δήμου Αθηναίων, 1.070 τ.μ., στο Σύνταγμα (προϋπολογισμός 1.863.450 ευρώ). Επιδίωξη είναι να αποτελέσει το πρώτο επισκέψιμο μουσείο με μόνιμη έκθεση και αυθεντικά αντικείμενα της κορυφαίας ελληνίδας υψιφώνου και παγκοσμίου φήμης ντίβας της όπερας.
Στα σκαριά είναι και το «Αθηναϊκό Εργαστήριο Μόδας» στο Σύνταγμα, στην οδό Ξενοφώντος (προϋπολογισμός 1.911.666 ευρώ) αλλά και η ανάπλαση-διαμόρφωση οικοπέδου μεταξύ των οδών Βερανζέρου, Μενάνδρου και Ξούθου στην Ομόνοια (προϋπολογισμός 563.000 ευρώ). Στην πλατεία Αμερικής προωθείται το έργο αποκατάστασης του διατηρητέου κτιρίου επί της οδού Θήρας και Αγαθουπόλεως ως Φωτογραφικού και Κινηματογραφικού Αρχείου της ΔΕΗ και η διαμόρφωση του υπαίθριου χώρου ως θεματικού πάρκου (προϋπολογισμός 1.875.000 ευρώ). Στα Κάτω Πατήσια προβλέπεται η αποκατάσταση της Βίλας Κλωναρίδη των οδών Κλωναρίδου και Πατησίων (προϋπολογισμός 3.739.776 ευρώ) ενώ υπό μελέτη είναι η αποκατάσταση διατηρητέου κτιρίου στην οδό Θεοτοκοπούλου 34 για τη λειτουργία πολιτιστικού κέντρου (προϋπολογισμός 723.800 ευρώ).
Ξεχωριστή σημασία έχει η πιλοτική παρέμβαση στην καρδιά της πρωτεύουσας, στο τρίγωνο που σχηματίζουν οι οδοί Πραξιτέλους, Λέκκα, Περικλέους – Αθηναΐδος και Αιόλου και επεκτείνεται ως την οδό Αθηνάς. Προβλέπεται άμεσα να γίνει ανακατασκευή κοινόχρηστων χώρων, πεζοδρόμων και πεζοδρομίων αλλά και να ενισχυθεί η περιοχή με πράσινο.
Αργότερα και ύστερα από νομοθετικές παρεμβάσεις, θα επιχειρηθεί σε συνεργασία με το υπουργείο Περιβάλλοντος να προχωρήσουν παρεμβάσεις για την αξιοποίηση των 1.800 εγκαταλελειμμένων κτιρίων. Ηδη έχει προαναγγελθεί ως πεδίο δράσης η περιοχή της Ομόνοιας και στη συνέχεια δυτικά του άξονα της οδού Πατησίων και της Πειραιώς.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk