Προ-opengov, προδιαβούλευση νόμων με στόχο τη διαφάνεια και τον διάλογο

Το πείραμα ενός διαφορετικού opengov.gr βρίσκεται στα σκαριά από την κυβέρνηση. Μια κίνηση που επιχειρεί να προσδώσει προφίλ «διαφάνειας και διαλόγου»

Το πείραμα ενός διαφορετικού opengov.gr βρίσκεται στα σκαριά από την κυβέρνηση. Μια κίνηση που επιχειρεί να προσδώσει προφίλ «διαφάνειας και διαλόγου» στη λήψη των αποφάσεων – ενδεχομένως και ως αντιστάθμισμα λόγω των δυσκολιών που αντιμετωπίζει στο να παρουσιάσει φιλολαϊκή πολιτική σε οικονομικό επίπεδο. Ετσι ετοιμάζεται να καθιερώσει θεσμικά την προδιαβούλευση για νόμους που επιδιώκει να συντάξει και να φέρει στη Βουλή. Αυτό σημαίνει ότι προτού λάβει νομοτεχνική μορφή ένα σχέδιο νόμου θα προηγείται διαβούλευση επί βασικών αδρών αρχών από τις οποίες θα διέπεται και θα δίνονται οι κύριοι άξονες στους οποίους θα βασίζεται.
Πείραμα


Το πείραμα θα ξεκινήσει από το σχέδιο νόμου για την κινητικότητα των δημοσίων υπαλλήλων το οποίο θα έχει κατατεθεί στη Βουλή ως τον Δεκέμβριο. Πρόκειται για το δεύτερο μεγάλο σχέδιο νόμου του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης – θα έχει προηγηθεί εκείνο για την αξιολόγηση του προσωπικού στη δημόσια διοίκηση και κάποιες μικρές νομοθετικές παρεμβάσεις για εκκρεμή θέματα Δημοσίου και ΟΤΑ.
Ο σχεδιασμός είναι να τεθεί σε προδιαβούλευση ένα γενικό περίγραμμα των στόχων και των παρεμβάσεων που χρειάζονται για να «κουμπώνουν» με ένα σύστημα μόνιμης κινητικότητας οι θέσεις εργασίας με τις ανάγκες που υπάρχουν και η τοποθέτηση εργαζομένων εκεί όπου τα κενά πρέπει επειγόντως να πληρωθούν για την εξυπηρέτηση του πολίτη. Τουλάχιστον έναν μήνα πριν από την κατάθεση στη Βουλή, το νομοσχέδιο που θα περιλαμβάνει και το ζήτημα των οργανογραμμάτων σε φορείς, οργανισμούς και νομικά πρόσωπα στο Δημόσιο, όπως και περιγράμματα θέσεων, θα έχει δοθεί σε κοινωνικούς φορείς, οργανώσεις εργαζομένων και εμπλεκομένους.
Οι ιδέες, οι παρατηρήσεις και τα σχόλια θα συγκεντρωθούν και στη συνέχεια θα διαμορφωθεί το νομοσχέδιο με την κλασική μορφή και θα ανεβεί κανονικά όπως πριν στο Διαδίκτυο (opengov.gr).
Ως τώρα δεν υπήρχε θεσμοθετημένη η προδιαβούλευση για το πρόπλασμα-πλαίσιο του σχεδίου νόμου ώστε ύστερα από διάλογο να περιληφθούν ρυθμίσεις για ζητήματα που έχει κριθεί ότι χρήζουν διευθέτησης. Τα νομοσχέδια ως σήμερα δίνονταν σε δημόσια διαβούλευση όταν είχαν ετοιμαστεί με τα άρθρα τους και τις διατάξεις τους που είχαν συγκεκριμένες διατυπώσεις. Επί αυτών στην ιστοσελίδα της ανοιχτής διακυβέρνησης (opengov.gr) καταγράφονται σχόλια για ορισμένες ημέρες και, όταν «έκλεινε» η διαβούλευση, το σχέδιο νόμου κατετίθετο στη Βουλή συνυπολογίζοντας κάποιες παρατηρήσεις.
«Μοντέλο» καλής πρακτικής


«Αν το πείραμα πετύχει»,επεσήμανε στο «Βήμα» ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Χριστόφορος Βερναρδάκης, «η προδιαβούλευση θα γίνει «μοντέλο» καλής πρακτικής στο Δημόσιο».
Μάλιστα αυτή η πρόταση για τη βελτίωση της διαβούλευσης και της διαφάνειας στη λήψη των αποφάσεων θα παρουσιαστεί από τους έλληνες εκπροσώπους εκ μέρους του υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης στη διεθνή διάσκεψη για την Ανοιχτή Διακυβέρνηση (OGB). Η Παγκόσμια Σύνοδος για τη διαφάνεια και τη λογοδοσία στη διακυβέρνηση θα πραγματοποιηθεί στην Πόλη του Μεξικού από τις 27 ως τις 29 Οκτωβρίου και σε αυτήν θα λάβουν μέρος περισσότεροι από 1.500 εκπρόσωποι κυβερνήσεων, επιχειρήσεων και μη κυβερνητικών οργανώσεων.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk