Η πρωτεύουσα ξαναβρίσκει την αυτοπεποίθησή της

Η Αθήνα ξαναβρίσκει μέρος από τη χαμένη αυτοπεποίθησή της. Η αύξηση του τουριστικού ρεύματος προς αυτήν, η εκτίναξη των αφίξεων τον Σεπτέμβριο κατά 23%

Η Αθήνα ξαναβρίσκει μέρος από τη χαμένη αυτοπεποίθησή της. Η αύξηση του τουριστικού ρεύματος προς αυτήν, η εκτίναξη των αφίξεων τον Σεπτέμβριο κατά 23%, οι εξαιρετικές επιδόσεις της στον τουρισμό που την αναδεικνύουν πρωταγωνίστρια της γενικότερης τουριστικής ανόδου δημιουργούν ένα περιβάλλον θετικής επίδρασης σε πολλούς τομείς της αθηναϊκής ζωής. Ηδη εργοτάξια στο κέντρο της πόλης, όπως το κτίριο όπου στεγαζόταν το υπουργείο Παιδείας στην οδό Μητροπόλεως, το οποίο μετατρέπεται σε ξενοδοχείο, ή η πολυκατοικία της Πατριάρχου Ιωακείμ, που μετατρέπεται σε ξενοδοχείo Coco-Mat, μαρτυρούν για αυτή τη νέα επιχειρηματικότητα στον χώρο του τουρισμού που είναι ταυτόχρονα και εκδήλωση εμπιστοσύνης προς την Αθήνα. Στην ανάκτηση της χαμένης αυτοπεποίθησης συμβάλλει και το εκτεταμένο πρόγραμμα αποκατάστασης και αναπλάσεων του Δήμου Αθηναίων, κυρίως με ευρωπαϊκά κονδύλια.
Ανάμεσα στα έργα του δήμου είναι η αποκατάσταση του κτιρίου του ΕΒΕΑ, με το θαυμάσιο βιτρό του Ερμή, στην οδό Αμερικής – ένα έργο που προχωρεί ταχύτατα – ή η αποκατάσταση περισσότερων από 100 υπαίθριων γλυπτών στο κέντρο της πόλης. Βέβαια τον τόνο δίνει η γενικότερη ανάπλαση στο κτίριο του Μετοχικού Ταμείου Στρατού, τώρα City Link, που λειτουργεί ως τοπόσημο της πόλης. Το νέο Ζόναρς, που θα ανοίξει τον Δεκέμβριο, τα καταστήματα της Στοάς Σπυρομήλιου με άλλη φιλοσοφία λειτουργίας, δημιουργούν ένα δίκτυο πολιτισμού μαζί με τα πολλά θέατρα και τα μουσεία της περιοχής. Τα έργα αυτά συμπαρασύρουν προς την ανάπλαση και τον πεζόδρομο της Βουκουρεστίου, με τη συνεργασία του Δήμου Αθηναίων, αλλά και προς νέες συνέργειες με τα ξενοδοχεία της πλατείας Συντάγματος, ιδιαίτερα τη «Μεγάλη Βρεταννία».
Η Αθήνα εξακολουθεί να είναι η πόλη των αντιφάσεων, με μαύρες τρύπες να τη στιγματίζουν (τα καμένα «Αττικόν» και «Απόλλων», τα εγκαταλειμμένα κεντρικά κτίρια κ.τ.λ.).
Αλλά όλες αυτές οι επεμβάσεις – οι περισσότερες αθόρυβες -, αποτέλεσμα του συνδυασμού της επιχειρηματικότητας με δημιουργικές δυνάμεις, φτιάχνουν το νέο περιβάλλον της πόλης.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk