Το παιχνίδι με τις τράπεζες

Με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών ανοίγει ο δρόμος για τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων.

Το παιχνίδι με τις τράπεζες | tovima.gr
Με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών ανοίγει ο δρόμος για τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων. Με την κεφαλαιακή τους ενίσχυση οι τράπεζες αποκτούν τη δυνατότητα να αναλάβουν τις ζημιές τους από την εξυγίανση των προβληματικών τους χαρτοφυλακίων προχωρώντας σε ρυθμίσεις και «κούρεμα» δανείων, την εξυγίανση υπερχρεωμένων επιχειρήσεων, τους πλειστηριασμούς περιουσιακών στοιχείων κ.τ.λ.
Το πρόβλημα με τα «κόκκινα» δάνεια δημιουργήθηκε σε μεγάλο βαθμό διότι ο τρόπος με τον οποίο έδιναν δάνεια οι τραπεζίτες δεν ήταν σωστός. Τα κριτήρια με τα οποία επέλεγαν να δανείσουν επιχειρήσεις και ιδιώτες δεν ήταν τα ενδεδειγμένα. Οπως λάθος ήταν και οι εκτιμήσεις τους για την πορεία της ελληνικής οικονομίας.
Ηταν όμως η εποχή του φθηνού και άφθονος χρήματος στο οποίο είχαν εύκολη και άνετη πρόσβαση. Αποτέλεσμα ήταν ακόμη και τα πιο συντηρητικά μαγαζιά να αναγκαστούν να ακολουθήσουν τα πιο επιθετικά ώστε να μη μείνουν πίσω από τους ανταγωνιστές τους.
Αλλωστε αυτό επέβαλαν και οι επενδυτές, οι οποίοι πόνταραν στο «στόρι» ότι οι ραγδαίοι ρυθμοί αύξησης των δανείων θα έφερναν στο μέλλον υψηλά έσοδα από τόκους και θα συντηρούσαν τα πλουσιοπάροχα κέρδη και μερίσματα. Επιπλέον τα περισσότερα δάνεια που θα απέφεραν περισσότερα έσοδα από τόκους οδηγούσαν σε άνοδο τις τιμές των μετοχών, από τις οποίες εξαρτώνταν τα μπόνους των υψηλόβαθμων τραπεζικών στελεχών.
Αλλά, όπως αποδείχθηκε, οι έλληνες τραπεζίτες ήξεραν πολύ καλά να δίνουν δάνεια, όμως δεν είχαν τρόπο για να τα πάρουν πίσω. Δηλαδή, δεν είχαν τους μηχανισμούς και τα εργαλεία για να αξιολογήσουν τις πραγματικές δυνατότητες μιας επιχείρσης και να δουν έγκαιρα τους κινδύνους που έρχονται με την ύφεση της ελληνικής οικονομίας. Τώρα αναγκαστικά μαθαίνουν και μαθαίνουν με τον σκληρό τρόπο.
Σήμερα λοιπόν το παιχνίδι είναι το αντίστροφο: οι τραπεζίτες καλούνται να μαζέψουν τα δάνεια που έδωσαν στο παρελθόν. Διότι από τη διαδικασία αυτή θα προέλθουν τα μελλοντικά κέρδη των πιστωτικών ιδρυμάτων. Και από εκεί περιμένουν τώρα και οι επενδυτές που θα συμμετάσχουν στις επικείμενες αυξήσεις κεφαλαίων να βγάλουν λεφτά.
Με την υπερκεφαλαιοποίηση των τραπεζών από τις επικείμενες αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου, τις υψηλές προβλέψεις που έχουν ήδη πάρει και καλύπτουν περίπου το 50% των προβληματικών δανείων, ευελπιστούν ότι, αν γυρίσει η οικονομία, σταματήσει η παραγωγή νέων «κόκκινων» δανείων, προχωρήσουν οι ρυθμίσεις, απελευθερωθούν οι πλειστηριασμοί, αλλάξει το πλαίσιο πτώχευσης και αναδιάρθρωσης επιχειρήσεων, όπως προβλέπεται στο Μνημόνιο, τότε θα μπορέσουν να δημιουργήσουν αξίες από το προβληματικό χαρτοφυλάκιό τους και να μεταφέρουν μέρος των προβλέψεων στα κέρδη ενισχύοντας την κερδοφορία τους. Μένει να αποδειχθεί αν θα επιβεβαιωθούν οι ελπίδες τους.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk