Υπόγεια Ρεύματα: Τίποτα δεν μπορεί να γίνει καλύτερο μέσα στον πανικό

Τα Υπόγεια Ρεύματα δεν χρειάζονται ιδιαίτερες συστάσεις. Δύο δεκαετίες τώρα έχουν καταθέσει τα διαπιστευτήριά τους, έχουν τους φίλους τους

Τα Υπόγεια Ρεύματα δεν χρειάζονται ιδιαίτερες συστάσεις. Δύο δεκαετίες τώρα έχουν καταθέσει τα διαπιστευτήριά τους, έχουν τους φίλους τους, το κοινό τους, τον ήχο τους και την άποψή τους. Κατά μία έννοια, δεν ξέρουμε αν είναι συγκρότημα της ελληνικής ροκ σκηνής. Είναι μια ομάδα που τα όριά της είναι δυσδιάκριτα στο κοινό και πολλές φορές ακόμη και στα μέλη της. Συντίθενται και αποσυντίθενται διαρκώς. Είναι ένας ζωντανός και πολυδιάστατος οργανισμός.
Μέσα σε δύο χρόνια ολοκλήρωσαν το project τους με αφορμή τη συμπλήρωση των 20 χρόνων τους. Δύο συλλεκτικά βινύλια υπό τον τίτλο «20.14» όπου επεξεργάστηκαν 20 παλαιότερα κομμάτια τους με νέο ήχο που αντιστοιχεί στη σημερινή τους οπτική και 14 καινούργια, τιμώντας έτσι τους 14 μουσικούς που έχουν περάσει από όλες τις μορφές των Υπογείων Ρευμάτων αυτά τα 20 χρόνια.
Την Παρασκευή 30 Οκτωβρίου εμφανίζονται στον Ρυθμό Stage στην Ηλιούπολη παρουσιάζοντας ένα ακουστικό σετ. Γυμνοί από watts, με μια κιθάρα, ένα άταστο μπάσο, ένα μουσικό πριόνι και ένα λιτό αυτοσχέδιο σετ κρουστών, καταθέτουν για μία ακόμη φορά την άποψή τους χωρίς πολλά φρου φρου στοχεύοντας στην ειλικρινή επικοινωνία. Τη βραδιά ανοίγει ο Θέμος Σκανδάμης. Στην παρουσίαση των παραπάνω επί σκηνής συμβάλλουν η θρυλική φωνή του Γρηγόρη Κλιούμη με το χαρακτηριστικό παίξιμο της κιθάρας του, η ανατρεπτική προσέγγιση των τυμπάνων από τον Τάσο Πέππα και η αεικίνητη μορφή του Νίκου Γιούσεφ που αποδίδει με την ίδια άνεση ένα στιβαρό μπάσο ή ένα αέρινο μουσικό πριόνι.

Γιατί αποφασίσατε να παρουσιάσετε ένα ακουστικό σετ;


«Ενα ακουστικό σετ για κάθε ηλεκτρική μπάντα είναι μια πρόκληση, ένα διαφορετικό ταξίδι. Στην πραγματικότητα, είναι η χρησιμοποίηση ήχων και χρωμάτων που σε μια ηλεκτρική συναυλία είναι δύσκολο να χρησιμοποιήσεις όπως πρέπει εξαιτίας κυρίως της συνθήκης που επιβάλλει η ένταση μιας συναυλίας όπως την έχουμε συνηθίσει. Ενας ακόμη λόγος είναι το ότι υπάρχουν ελάχιστοι χώροι στην Ελλάδα που έχουν τη δυνατότητα να καλύψουν μια σωστή ηλεκτρική συναυλία και αυτό μας περιορίζει. Τέλος, δεν θέλουμε να ενοχλούμε τον κόσμο την ώρα που πίνει το ποτό του παίζοντάς του ανοίκεια μουσική!».
Τελικά τι είστε; Ομάδα ή συγκρότημα;
«Στα δύσκολα είμαστε ομάδα, στα εύκολα είμαστε συγκρότημα. Εξάλλου δεν υπάρχει διαφορά, αν δεν είσαι ομάδα μετά από λίγο καιρό δεν θα είσαι ούτε συγκρότημα. Είμαστε μια ομάδα που εφευρίσκουμε συνεχώς την ισορροπία μέσα στη ζωή. Την ανατρέπουμε και συνεχίζουμε πάλι!».
Πώς θα χαρακτηρίζατε αυτή τη διαδρομή των δύο δεκαετιών;
«Ενας αγώνας ευτυχώς όχι στημένος. Δύο ημίχρονα των δέκα ετών που ζήσαμε την κάθε στιγμή τους με ενδιαφέρον. Κάποιες στιγμές προηγηθήκαμε, κάποιες άλλες μείναμε πίσω στο σκορ. Τελικά ισοπαλία και παράταση ή μήπως ο αγώνας συνεχίζεται; Βασικά, όχι απλά συνεχίζεται αλλά μπαίνει στην πιο ενδιαφέρουσα φάση του! Αλλωστε είμαστε μόνο 21 ετών!».
Πού πιστεύετε ότι οφείλεται η επιτυχία σας;
«Επιτυχία είναι το να αγαπάς αυτό που κάνεις και ακόμη μεγαλύτερη επιτυχία είναι το να έχουν περάσει 20 χρόνια και να συνεχίζεις να το κάνεις και να το αγαπάς ακόμη περισσότερο. Αν μιλάμε για αυτή την επιτυχία, οφείλεται σε όλους αυτούς που πέρασαν από την μπάντα και πρόσφεραν αυτό που είχαν να δώσουν και στους ακροατές που εκτίμησαν και εκτιμούν αυτή τη λειτουργία».
Τι ζητεί το κοινό από σας;
«Εξαρτάται. Με τα χρόνια αλλάζει το κοινό, αλλάζουν και οι απαιτήσεις. Πολλές φορές μπορεί να μην ξέρει κάποιος τι θέλει. Εμείς θέλουμε να είμαστε ικανοποιημένοι από αυτό που κάνουμε, να συγκινεί πρώτα εμάς τους ίδιους και να το προσφέρουμε με όλη μας την καρδιά. Επειτα το κοινό διαλέγει σύμφωνα με τις συνειδητές αλλά και τις ασυνείδητες ανάγκες του».
Υπάρχει ελληνικό ροκ;
«Για να υπάρχει κάτι πρέπει πρώτα να το αφήσουμε να υπάρχει. Εδώ δεν υπάρχει μουσική, θα υπάρχει ροκ; Πού είναι οι υποδομές για τους νέους μουσικούς; Πού είναι η στήριξη στις τόσες αξιόλογες μπάντες που περιοδεύουν μόνο με τις δικές τους δυνάμεις σε Ελλάδα και Ευρώπη; Ροκ με την ευρεία έννοια υπάρχει και θα υπάρχει όσο θα υπάρχουν άνθρωποι που εκφράζονται μέσω της μουσικής. Και όπως και τώρα, θα εξελίσσεται συνεχώς… κι ας μην το λένε ροκ».
Και αν υπάρχει θα γίνει καλύτερο μέσα στην κρίση;
«Εξαρτάται πώς βλέπει κανείς την κρίση. Τίποτα δεν μπορεί να γίνει καλύτερο μέσα στον πανικό, όσα δεκανίκια κι αν ψάχνουμε. Από την άλλη, αν χρησιμοποιήσεις την όποια στιγμή κρίσης – μήπως δεν είναι κάθε στιγμή τέτοια; – με περισυλλογή για τη συνειδητοποίηση της πραγματικής κατάστασης, μπορείς να συνεχίσεις να εξελίσσεσαι».
Πώς ορίζετε εσείς την κρίση;
«Μα δεν ακούτε Υπόγεια Ρεύματα; Από το 1994 για μια κρίση μιλάμε! Αξιακή και μόνιμη όσο υπάρχουν άνθρωποι. Σε πολιτικό επίπεδο κάναμε τις δηλώσεις μας το 2009 με τον δίσκο «Τους έχω βαρεθεί» με τον Θάνο Μικρούτσικο. Τώρα, «Αννα μην κλαις»…».
Επόμενα σχέδια;
«Ας είμαστε γεροί, αυτό είναι βασικό. Από εκεί και πέρα εφέτος θα συνεχίσουμε τις συναυλίες για τον εορτασμό των 20 χρόνων μας και την παρουσίαση του διπλού βινυλίου και των δύο σετ μας. Από τη νέα σεζόν καινούργια σχέδια θα έχουν μπει μπροστά, η ζωή δεν σταματά και εμείς έχουμε όρεξη για πολλά ταξίδια!».
πότε & πού:

Ρυθμός Stage, Παρασκευή 30 Οκτωβρίου, Μαρίνου Αντύπα 38, Ηλιούπολη, τηλέφωνο 210 9750.060, www.rythmosstage.gr. Ωρα έναρξης: 22.30. Είσοδος: €12 (με μπίρα ή κρασί).

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτισμός
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk