Ν. Παππάς: Αιτιολογημένη αλλά όχι δεσμευτική η γνώμη του ΕΣΡ για τις άδειες

Σε περιορισμένης εμβέλειας νομοτεχνικές βελτιώσεις οι οποίες δεν φαίνεται να ικανοποιούν την αντιπολίτευση, προχώρησε ο υπουργός Επικρατείας Ν. Παππάς κατά την συζήτηση του νομοσχεδίου για τις ραδιοτηλεοπτικές άδειες.

Σε περιορισμένης εμβέλειας νομοτεχνικές βελτιώσεις οι οποίες δεν φαίνεται να ικανοποιούν την αντιπολίτευση, προχώρησε ο υπουργός Επικρατείας Ν. Παππάς κατά την συζήτηση του νομοσχεδίου για τις ραδιοτηλεοπτικές άδειες.

Δίχως να κάνει πίσω σε κανένα από τα βασικά σημεία επί των οποίων δέχεται την σφοδρή κριτική της αντιπολίτευσης για την συγκέντρωση αρμοδιοτήτων στο πρόσωπό του τόσο ως προς τον αριθμό των αδειών, όσο και ως προς το τίμημα εκκίνησης κατά την διαγωνιστική διαδικασία, ο κ. Παππάς επιχείρησε κάποιες βελτιωτικές κινήσεις όσον αφορά το εύρος των αρμοδιοτήτων του ΕΣΡ, χωρίς ωστόσο και σε αυτό το σημείο να αλλάζει κάτι επί της ουσίας.

Σύμφωνα με την τροποποίηση που έκανε, στην απόφαση του υπουργού για τον αριθμό των δημοπρατούμενων αδειών θα λαμβάνεται υπ’ όψιν και η «αιτιολογημένη γνώμη» του ΕΣΡ, χωρίς όμως αυτή να είναι δεσμευτική για τον υπουργό. Μάλιστα ερωτήθηκε από τον εισηγητή της ΝΔ Ελ. Αυγενάκη αν η γνώμη του ΕΣΡ θα είναι δεσμευτική ή απλώς γνωμοδοτική και απάντησε: «Η γνώμη του ΕΣΡ αυτή τη στιγμή και να θέλαμε δεν μπορεί και δεν πρέπει να είναι δεσμευτική. Διότι, ομολόγησε το ίδιο το ΕΣΡ στο κείμενο το οποίο διένειμε, ότι δεν έχει το επιστημονικό εκτόπισμα και την επάρκεια να κρίνει ούτε τον αριθμό των αδειών ούτε τίποτε άλλο».

Μάλιστα ζήτησε «με γενναιότητα να γίνουν τα απαραίτητα βήματα, ούτως ώστε το ΕΣΡ να αποκτήσει νόμιμη σύνθεση, μέσα από διαδικασία ευρύτατων συναινέσεων (σ.σ. στην Διάσκεψη των Προέδρων όπου απαιτείται αυξημένη πλειοψηφία 4/5) να αποκτήσει νόμιμη σύνθεση και να φύγει οποιαδήποτε σκιά από τη συζήτηση ότι ορισμένοι θα προσπαθήσουν, μέσω της ναρκοθέτησης της διαδικασίας της συγκρότησης του Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου, να ναρκοθετήσουν τη διαδικασία της αδειοδότησης».

Πάντως ο κ. Παππάς απαντώντας σε όσους επισημαίνουν ότι ο υπουργός δεν μπορεί να καθορίζει τον αριθμό των αδειών, επικαλέστηκε την ευρωπαϊκή εμπειρία λέγοντας ότι η αδειοδότηση ανήκει στο πεδίο ευθύνης του αρμόδιου υπουργείου στην Ιταλία, στην Ισπανία, στο Βέλγιο, στο Λουξεμβούργο, στη Δανία και στην Φινλανδία, επισημαίνοντας μάλιστα ότι «δεν μεσολαβεί, δεν υπάρχει καμία παρέμβαση της Ανεξάρτητης Ρυθμιστικής Αρχής». «Τις αποδίδει τις άδειες το υπουργείο», είπε.

Όσον αφορά την κριτική που δέχεται για τον περιορισμό του ρόλου και των αρμοδιοτήτων του ΕΣΡ, είπε ότι «η Ρυθμιστική Αρχή παίζει έναν σημαντικό ρόλο στη διαδικασία της αδειοδότησης και στο δικό μας νομοσχέδιο προβλέπεται ότι η αδειοδότηση γίνεται με διεθνή διαγωνισμό, δημοπράτηση των χορηγούμενων αδειών κατόπιν προκήρυξης, όχι από τον υπουργό, αλλά από το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, το οποίο όχι απλώς εκδίδει την προκήρυξη, εκφράζει αιτιολογημένη γνώμη για τον αριθμό των αδειών, συλλέγει, ελέγχει τα δικαιολογητικά και κάνει προεπιλογή, που σημαίνει ότι αν κάποιος ήθελε να αποσπάσει εύνοια για να συμμετέχει και να πετύχει στον διαγωνισμό, κάθε άλλο παρά με την κυβέρνηση θα πρέπει να συνομιλήσει ή να συνδιαλλαγεί».

Ο κ. Παππάς βελτίωσε και την διάταξη για τα άτομα με αναπηρία ώστε να προβλέπονται ειδικές μέριμνες και να καθοριστεί ως ελάχιστος αριθμός δελτίων ειδήσεων τα τρία ημερησίως.

Όσον αφορά τον αριθμό προσωπικού των υποψηφίων προς αδειοδότηση παρόχων περιεχομένου για άδεια περιφερειακής εμβέλειας, δηλαδή για τα περιφερειακά κανάλια, είπε ότι «κατανοούμε τις προτάσεις των φορέων και των βουλευτών όλων των κομμάτων και προτείνουμε ο ελάχιστος αριθμός προσωπικού τους να αποφασίζεται με κοινή υπουργική απόφαση», κάτι που θα συζητηθεί ώστε να εξευρεθεί ένα «πλαίσιο λογικής λειτουργίας», όπως είπε.
Τέλος, σχετικά με την διάταξη που προβλέπει αποκλειστική απασχόληση για τους δημοσιογράφους της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας και του ΑΠΕ-ΜΠΕ, υπήρξε μια βελτίωση σύμφωνα με την οποία θα μπορούν να απασχολούνται παράλληλα σε άλλο μέσο κατόπιν άδειας.

Ο υπουργός Επικρατείας χαιρέτησε την δήλωση του Ποταμιού ότι υπερψηφίζει επί της αρχής παρά τις επιμέρους ενστάσεις και επιφυλάξεις που έχει διατυπώσει, ενώ κάλεσε και τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης παρά τις αντιρρήσεις τους να στηρίξουν «τουλάχιστον τις διατάξεις περί δημοπρασίας των αδειών», διότι, όπως είπε, «θα είναι ένα πάρα πολύ σοβαρό, θετικό μήνυμα κρατώντας ο καθένας την ιδιαιτερότητά του και την κριτική του για το νομοσχέδιο, η οποία είναι απολύτως θεμιτή».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk