Το καρότο Ολάντ και το μαστίγιο της τρόικας

Η επίσκεψη του γάλλου Προέδρου , έρχεται να επιβεβαιώσει τις προνομιακές σχέσεις μεταξύ Αθήνας και Παρισιού που έχουν διαμορφωθεί τους τελευταίους μήνες

Το καρότο Ολάντ και το μαστίγιο της τρόικας | tovima.gr
Η επίσκεψη του γάλλου Προέδρου , έρχεται να επιβεβαιώσει τις προνομιακές σχέσεις μεταξύ Αθήνας και Παρισιού που έχουν διαμορφωθεί τους τελευταίους μήνες.Η καθοριστική συμβολή του Φρανσουά Ολάντ στην επίτευξη της συμφωνίας στη δραματική διαπραγμάτευση της 12ης Ιουλίου ,διαμόρφωσε ένα θετικό κλίμα συνεργασίας ανάμεσα στις δύο πλευρές.Η επίσκεψη Ολάντ σε μια δύσκολη περίοδο για την κυβέρνηση ,που προσπαθεί να υλοποιήσει τα επώδυνα μέτρα του νέου μνημονίου, δίνει μια ακόμα χείρα βοηθείας στον κ.Τσίπρα, που φαίνεται ότι προσδοκά πολιτική στήριξη ,ενόψει της επικείμενης καθοριστικής αξιολόγησης.
Είναι σαφές ωστόσο ότι η βοήθεια του γάλλου Προέδρου, όπως φάνηκε και από τις πρώτες δηλώσεις του δεν είναι άνευ όρων.Βάζει μεν στο τραπέζι το θέμα του χρέους, στο οποίο επενδύει ιδιαίτερα η κυβέρνηση,αλλά παράλληλα επιμένει στην ανάγκη υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων.Η αλληλεγγύη της Ευρώπης, όπως τόνισε χαρακτηριστικά , συνδέεται με την υπευθυνότητα της Ελλάδας να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει.
Έχει αποδειχτεί άλλωστε πλειστάκις στο παρελθόν ότι η πολιτική στήριξη και διαπραγμάτευση έχει πολύ συγκεκριμένα όρια. Που δεν είναι άλλα από την επιμονή των ευρωπαίων ,η Ελλάδα να εφαρμόσει πλήρως τις συμφωνίες που έχει υπογράψει. Το διαπιστώνουμε και σήμερα, όπου η διαπραγμάτευση με την πρώην τρόϊκα για τα προαπαιτούμενα της δόσης των 2 δις, έχει μπλοκάρει σε μια σειρά κρίσιμα θέματα ,στα οποία η κυβέρνηση αναζητά ηπιότερες λύσεις.
Δεδομένη λοιπόν η ελληνο-γαλλική προσέγγιση,σαφείς οι πολιτικές και οικονομικές στοχεύσεις των δύο πλευρών,αλλά πάντα με την προϋπόθεση να τηρούνται ευρωπαϊκοί κανόνες και ισορροπίες. Ο κ.Ολάντ το συμφέρον της χώρας του,αλλά και το προσωπικό του πολιτικό συμφέρον θα προωθεί στο βαθμό που ο κ.Τσίπρας και η κυβέρνηση του ανταποκρίνονται στις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει. Ας μην τρέφουμε λοιπόν υπερβολικές προσδοκίες, για να μην διαψευστούμε για μια ακόμα φορά.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk