Ολα μαζί με τη Γαλλία

Ο Τσίπρας είναι τυχερός: ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολαντ που φτάνει σήμερα στην Αθήνα…

Ολα μαζί με τη Γαλλία | tovima.gr

Ο Τσίπρας είναι τυχερός: ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολαντ που φτάνει σήμερα στην Αθήνα, «ξέχασε», ευτυχώς, τις σαχλαμάρες τύπου «Ολαντρέου» με τις οποίες ο πρωθυπουργός πουλούσε φτηνή εκδούλευση στους πάλαι ποτέ εταίρους του της γαλλικής Αριστεράς. Είναι τυχερός γιατί, όλα αυτά, ο Ολαντ θα μπορούσε και να μην τα είχε ξεχάσει. Συνδέεται όμως ουσιωδώς και προσωπικά με την Ελλάδα, της οποίας υπήρξε επισκέπτης και φίλος πολλά χρόνια πριν γίνει πρόεδρος της Γαλλίας.

Πιο πολύ από όλα όμως, ουσιαστικά, η επίσκεψη Ολάντ στην Αθήνα δεν είναι τίποτε άλλο παρά μία κίνηση πλάγιας ανάσχεσης της πλήρους γερμανικής ηγεμονίας στην Ευρώπη: ο Γάλλος πρόεδρος λέει ουσιαστικά «είμαστε εδώ», η Ευρώπη έχει κανόνες, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι οι Γερμανοί θα κάνουν μόνοι ότι θέλουν. Και αυτό αναμένεται να αποτυπωθεί κυρίως στις θέσεις του για το χρέος της Ελλάδας, οι οποίες διαφέρουν ουσιωδώς από αυτές του Βερολίνου, προσεγγίζοντας κατά πολύ εκείνες της Ουάσιγκτον.

Θα ήταν όμως τεραστίων διαστάσεων ατυχής παρεξήγηση αν η ελληνική πολιτική θελήσει να παρερμηνεύσει τη στάση της Γαλλίας: αν στην Αθήνα νομίζουν κάποιοι ότι η Γαλλία θα τους «βάλει πλάτη» για να γλυτώσουν από αυτά που υπέγραψαν μετά την τραγωδία του δημοψηφίσματος, στο Τρίτο Μνημόνιο Τσίπρα, πλανώνται αγρίως. Κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να συμβεί: το ποτήρι θα το πιούν και θα το πιούν ολόκληρο…

Γι αυτό καλά θα κάνει ο Τσίπρας να αφήσει κατά μέρος τις αυταπάτες και τα κόλπα που έχουν πλέον εξαντληθεί πλήρως. Καλά θα κάνει να δει αλλιώς την επίσκεψη Ολαντ στην Αθήνα και να εμπλέξει τη Γαλλία όσο πιο πολύ κι όσο πιο βαθιά μπορεί στα ελληνικά πράγματα, με κάθε δυνατό τρόπο.

Δεν μπορεί να υπάρξει κανένα μεγαλύτερο, άμεσο, βραχυπρόθεσμο, μεσοπρόθεσμο αλλά και μακρόπνοο όφελος για την Ελλάδα από το να ενεργοποιηθούν εδώ νέες γαλλικές επενδύσεις σε κάθε τομέα: από τα τραίνα και τα λιμάνια, μέχρι οτιδήποτε άλλο.

Η Γαλλία ήταν, είναι και θα είναι μακράν η πλέον φίλια δύναμη που έχει στο πλευρό της η Ελλάδα, εντός της Ε.Ε. και όχι μόνον. Οσο πιο στενά δεθεί η πορεία των δύο χωρών, όχι απλώς στα πλαίσια της Ε.Ε. ή της ευρωζώνης, αλλά, κυρίως, σε διμερές επίπεδο, τόσο πιο σταθερή, ασφαλής και ισχυροποιημένη θα είναι η θέση της Ελλάδας σήμερα και στο μέλλον.

Ιδίως δε σε τομείς στρατηγικούς, όπως η ενέργεια ή η ασφάλεια, η Γαλλία μπορεί να αποδειχθεί απόλυτος καταλύτης για πολύ περισσότερα από απλώς την επιστροφή στην οικονομική ομαλότητα και την ανάκαμψη.

Κατά την προηγούμενη επίσκεψή του στην Αθήνα, ο Ολάντ είχε δημοσίως δηλώσει το γαλλικό ενδιαφέρον για τα ελληνικά ενεργειακά κοιτάσματα και είχε σκιαγραφήσει μία πορεία κοινής αξιοποίησής τους ταυτόχρονα με την παροχή υποστήριξης στο επίπεδο εξωτερικής ασφάλειας που είναι απαραίτητο για κάτι τέτοιο αλλά και γενικότερα έναντι επιβουλών που διαρκώς και μεγαλώνουν.

Δυστυχώς, η κυβέρνηση Σαμαρά, στην οποία ο Γάλλος πρόεδρος τότε απευθύνθηκε, δεν έπραξε τελικά τίποτα προς αυτή την κατεύθυνση.

Να δούμε αν η κυβέρνηση Τσίπρα θα αποδειχθεί τελικά σοφότερη, προς όφελος της διασφάλισης των στρατηγικών συμφερόντων της χώρας.

Αν το αντιληφθεί και αν εργαστεί συστηματικά και με πρόγραμμα, η ελληνική κυβέρνηση μπορεί, μαζί με μία νέα προνομιακή σχέση με τη Γαλλία, να αλλάξει πραγματικά τη μοίρα αυτού του τόπου.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk