Βουλή: Βολές κατά του ΕΣΡ από τον Ν. Παππά για τις ραδιοτηλεοπτικές άδειες

Με βολές κατά του ΕΣΡ απάντησε ο υπουργός Επικρατείας Ν. Παππάς στην σφοδρή κριτική

Με βολές κατά του ΕΣΡ απάντησε ο υπουργός Επικρατείας Ν. Παππάς στην σφοδρή κριτική που δέχεται από κόμματα της αντιπολίτευσης περί υπερσυγκέντρωσης αρμοδιοτήτων στο πρόσωπό του όσον αφορά τις ραδιοτηλεοπτικές άδειες (αριθμός αδειών και τίμημα εκκίνησης), ρόλο που θεωρούν ότι πρέπει να έχει η ανεξάρτητη αρχή η οποία και θα έχει την ευθύνη για την διαγωνιστική διαδικασία αδειοδότησης. Απαντώντας επί της ουσίας στις παρατηρήσεις του ΕΣΡ επί του νομοσχεδίου, οι οποίες αποδομούν το νομοθετικό εγχείρημα της κυβέρνησης καθώς διαπιστώνουν «άγνοια του τρόπου λειτουργίας της αγοράς των υπηρεσιών οπτικακουστικών μέσων στο σύγχρονο συγκλίνον περιβάλλον», ο κ. Παππάς δεν έκρυψε την δυσφορία του για την επιμονή της αντιπολίτευσης (ΝΔ, ΠαΣοΚ και Ποτάμι) που ζητούν την εκχώρηση όλων των επίμαχων αρμοδιοτήτων στο ΕΣΡ.

Μάλιστα ο υπουργός Επικρατείας αφού υπενθύμισε ότι το ΕΣΡ δεν έχει την νόμιμη σύνθεση και άρα την επάρκεια που απαιτείται, σχολίασε με νόημα την θέση στελέχους της αρχής το οποίο «λέει να μην υπάρχει όριο στις άδειες». «Αυτού του τύπου η κριτική και τα συνεπακόλουθά της, σημαίνουν ότι δεν θα γίνει διαγωνιστική διαδικασία», δήλωσε ο κ. Παππάς απευθυνόμενος προς την αντιπολίτευση, την οποία κάλεσε να μην χρησιμοποιεί εκφράσεις όπως αυτή του βουλευτή του ΠαΣοΚ Οδ. Κωνσταντινόπουλου, ο οποίος του είπε ότι είναι άλλο το αλάθητο του Πάπα και άλλο το αλάθητο του Παππά! Μάλιστα είπε δηκτικά ότι «αν πιστεύετε ότι εμείς θέλουμε να ελέγχουμε τα κανάλια μέσω αυτού του νομοσχεδίου, τότε αυτό σημαίνει ότι έχουμε αποτύχει». Μάλιστα ρώτησε τους βουλευτές αν έχουν την αίσθηση ότι η παρούσα κυβέρνηση έχει επηρεάσει προς όφελός της την ατζέντα των δελτίων ειδήσεων των καναλιών. «Όμως δεν θα κάνουμε το λάθος που έκαναν η προηγούμενοι ότι με ανοχή στην παρανομία θα αποσπάσουν την εύνοια στο διηνεκές».

Ο ειδικός αγορητής του ΠαΣοΚ Θ. Παπαθεοδώρου επέμεινε ότι είναι υπερεξουσίες αυτές που δίνει το νομοσχέδιο στον εκάστοτε υπουργό και τόνισε ότι η λύση είναι να διατυπωθεί με σαφήνεια ότι είναι δέσμια αρμοδιότητα του ΕΣΡ. «Δεν μπορεί την δέσμια αρμοδιότητα να την έχει ο υπουργός», είπε χαρακτηριστικά προσθέτοντας μάλιστα ότι «σε λίγο καιρό δεν θα υπάρχει αριθμός αδειών».

Κατά τα λοιπά, ο κ. Παππάς ζήτησε από τα κόμματα να καταθέσουν γραπτώς τις προτάσεις τους για βελτιώσεις ή αλλαγές στο νομοσχέδιο. «Για να αποφανθούμε συγκεκριμένα πρέπει να κατατεθούν γραπτά οι προτάσεις σας», είπε στον βουλευτή της ΝΔ Ελ. Αυγενάκη ο οποίος αντέδρασε λέγοντας ότι ήδη ως εισηγητής έχει καταθέσει στην ομιλία του σειρά θεμάτων επί των οποίων πρέπει να υπάρξουν βελτιώσεις. «Εισηγητής κόμματος και πρέπει να σας τις κάνω τις προτάσεις γραπτά;», του είπε.

Την άποψη ότι το νομοθέτημα αυτό «θα καταπέσει» εξέφρασε ο βουλευτής της ΝΔ Κ. Τζαβάρας, «παρ’ όλο που όλοι θέλουμε να μπει μια τάξη στον τομέα αυτό», όπως είπε, καθώς «δεν εναρμονίσατε τις ρυθμίσεις αυτές με το σύστημα του συνταγματικού και ευρωπαϊκού δικαίου». Απευθυνόμενος προς τον κ. Παππά του είπε ότι την αποκλειστική αρμοδιότητα του ελέγχου της τηλεόρασης την έχει μια ανεξάρτητη αρχή συνταγματικά κατοχυρωμένη. «Το ΕΣΡ ελέγχει κατά αποκλειστική αρμοδιότητα και μάλιστα σε συγκεκριμένα ζητήματα υποχωρεί η εξουσία του υπουργού και υπερτερεί η άποψη και η κρίση της αρχής», τόνισε. «Μπορεί να πετύχετε τους στόχους σας αλλά στο τέλος της ημέρας αυτό που μένει είναι ένα τραύμα στη Δημοκρατία», σημείωσε ο κ. Τζαβάρας, υπογραμμίζοντας ότι «δεν πρόκειται ποτέ να δώσετε ένα άρτιο και αποτελεσματικό νομοσχέδιο για να δούμε να λειτουργεί πλέρια η Δημοκρατία σε αυτό τον τόπο».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk