Μέλη κυρίως τεσσάρων οικογενειών ήταν τα 30 μέλη της σπείρας των «τεχνικών ΔΕΗ», ηλικίας από 20 έως 50 ετών περίπου, που εξαπατούσαν ηλικιωμένους τους οποίους λήστευαν.

Σύμφωνα με πληροφορίες αρκετοί από τους δράστες είχαν απασχολήσει πριν από μερικά χρόνια τις Αρχές και είχαν εκτίσει ποινή φυλάκισης για παρόμοια αδικήματα αλλά «πιο ήπιας μορφής».
Στη φυλακή, όπως λένε στελέχη της ΕΛ.ΑΣ, φαίνεται πως αποφάσισαν να «αναβαθμίσουν» τη δράση τους και σχεδίασαν από τα τέλη του 2014 που αποφυλακίστηκαν τα επόμενα «χτυπήματα» τους τα οποία εκτιμάται ότι είναι πολύ περισσότερα από όσα έχουν εξιχνιαστεί ως τώρα.
Μάλιστα σε ορισμένες περιπτώσεις ζητούσαν και «αμοιβή» 20-30 ευρώ από τα θύματα τους διαβεβαιώνοντας τους ότι μερίμνησαν να επιδιορθώσουν την «βλάβη» και να μην έχουν «φουσκωμένους» λογαριασμούς.
Οι δράστες είχαν διακριτούς ρόλους, όπως προέκυψε από την έρευνα και «εργάζονταν» επτά ημέρες την εβδομάδα. Κάποιοι έστηναν τα «παρατηρητήρια» τους πολύ κοντά σε λαϊκές αγορές και σουπερ – μαρκετ τις καθημερινές και τις Κυριακής έξω από Εκκλησίες. Τότε εντόπιζαν τα υποψήφια θύματα τους από 80 έως και άνω των 90 ετών, πολλές φορές με προβλήματα υγείας και κίνησης.
Ακολούθως έστηναν ενέδρα στις εισόδους των σπιτιών τους και των πολυκατοικιών τους ενώ σε κάποιες περιπτώσεις είχαν μπει μέσα σε αυτές προσποιούμενοι ότι είναι τεχνικοί ελέγχουν τα «ρολόγια» της ΔΕΗ.
Μετά έπειθαν τους ηλικιωμένους να μπουν στα σπίτια τους για δήθεν έλεγχο στους πίνακες ρεύματος και σε κάποιες περιπτώσεις ζητούσαν και τη συνδρομή τους για να ερευνήσουν τυχόν διαρροή ρεύματος από συσκευές όπως πλυντήρια ή ψυγεία. Παράλληλα συνεργός τους ερευνούσε το διαμέρισμα και αφαιρούσε χρήματα και πολύτιμα αντικείμενα.
Ειδικότερα, όπως ειπώθηκε κατά τη διάρκεια παρουσίασης της υπόθεσης από τον Διοικητή της Ασφάλειας Αττικής κ. Χρήστο Παπαζαφείρη, «κατά τη διάρκεια του υποτιθέμενου «ελέγχου», εγκλώβιζαν τους παθόντες μετακινώντας διάφορες ηλεκτρικές συσκευές (ψυγεία, κουζίνες κ.λπ.) σε ένα δωμάτιο, κυρίως στο χώρο της κουζίνας. Σε κάποιες περιπτώσεις οι δράστες έπειθαν τους παθόντες να συγκεντρώσουν όλα τα κοσμήματά τους σε ένα σημείο, προκειμένου να αποφύγουν τον κίνδυνο υποτιθέμενης διαρροής ηλεκτρικού ρεύματος. Στη συνέχεια οι συνεργοί τους εισέρχονταν στο διαμέρισμα, ερευνούσαν τους χώρους, κυρίως των υπνοδωματίων και αφαιρούσαν χρήματα και κοσμήματα».
Για να πείσουν ηλικιωμένους να μπουν στα σπίτια τους εκτός από «τεχνικοί της ΔΕΗ» προσποιούνταν ότι ήταν επίσης συντηρητές ανελκυστήρων ή πωλητές λουλουδιών.
Η Ασφάλεια Αττικής συγκρότησε ειδική ομάδα για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των δραστών. Την Πέμπτη το πρωί , με τη συνδρομή αστυνομικών και άλλων Διευθύνσεων, πραγματοποιήθηκε συντονισμένη επιχείρηση στην περιοχή των Άνω Λιοσίων, κατά τη διάρκεια της οποίας συνελήφθησαν 23 Ρομά, μέλη της σπείρας ενώ ταυτοποιήθηκαν επίσης και αναζητούνται άλλοι επτά Ρομά συνεργοί τους.
Σε κατ’ οίκον έρευνες βρέθηκαν και κατασχέθηκαν το χρηματικό ποσό των 46.845 ευρώ, πλήθος κοσμημάτων και ένα πιστόλι απομίμηση . Κατασχέθηκαν επίσης και τέσσερα Ι.Χ. αυτοκίνητα.
Από την μέχρι στιγμής έρευνα έχουν εξιχνιαστεί εβδομήντα 74 υποθέσεις, εκ των οποίων έξι ληστείες, 66 κλοπές και δύο απάτες.
Επίσης το οικονομικό όφελος που αποκόμισε η εγκληματική ομάδα από την παράνομη δράση της υπολογίζεται ότι υπερβαίνει τις 350.000 ευρώ.
Οι συλληφθέντες οδηγούνται στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών, ενώ η έρευνα προκειμένου να διερευνηθεί η συμμετοχή τους και σε άλλες παρόμοιες αξιόποινες πράξεις συνεχίζεται.