Σταμάτης Κραουνάκης: Αμα σε διώξει ο εαυτός σου, ποιος εργοδότης θα σε σώσει;

«Αρχηγός ο έρωτας». Σε μια τόσο αντιερωτική εποχή, μια εποχή που από το πρωί ως το βράδυ τρέχεις για να τακτοποιήσεις υποχρεώσεις και λογαριασμούς, που κανείς δεν κοιτά δίπλα του

«Αρχηγός ο έρωτας». Σε μια τόσο αντιερωτική εποχή, μια εποχή που από το πρωί ως το βράδυ τρέχεις για να τακτοποιήσεις υποχρεώσεις και λογαριασμούς, που κανείς δεν κοιτά δίπλα του, παρά μόνο το κινητό του, ο Σταμάτης Κραουνάκης προτείνει μια παράσταση όπου αρχηγός είναι ο έρωτας. Τίτλος της, «Ολοι ένα – Φίλα με». One man show με τον συνθέτη επί σκηνής, στο Ιδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, από τις 22 Οκτωβρίου ως τα τέλη Ιανουαρίου 2016.
Αν ο «μύθος» της παράστασης είναι ο έρωτας, το επιμύθιο είναι οι «τρεις γενιές τραγούδια», όπως σημειώνει στο «Βήμα της Κυριακής» ο συνθέτης. «Πρόκειται για όλα αυτά τα τραγούδια που μας έκαναν συνοδοιπόρους στα χρόνια και μου έδωσαν διαβατήριο για τις παρέες των νέων, τις συντροφιές, τα σπίτια των Ελλήνων. Ας πούμε πως σώζω στον σκληρό δίσκο εκείνα που θα έπαιρνα μαζί μου. Τα απαραίτητα για ένα παγκόσμιο ταξίδι. Επιλογή από λατρεμένα αλλά και κρυφά ενωμένα με ρετσιτατίβα και σπουδαία μικρά ποιητικά κείμενα, βαφτισμένα στη μουσική που δεν σταματάει ποτέ. Σουίτα αισθημάτων, λειτουργικό της αγάπης». Τραγούδια από όλες τις εποχές του συνθέτη, αλλά και τραγούδια του «κρυφά», αυτά που δεν υπάρχουν στην κοινή συλλογική μνήμη. «Δεν είναι ποτ πουρί, δεν είναι best of. Η παράσταση έχει τη λογική της αριστοφανικής δομής και της Θείας Λειτουργίας. Η μουσική δεν σταματά καθόλου. Είναι μια μυσταγωγία. Ερωτας, θάνατος, ζωή. Σαν να έχουμε μια ερωτική εκκλησία».
«Δεν σου χρειάζονται όλοι»
Υπάρχει κάτι οξύμωρο στην παραπάνω τοποθέτηση του Σταμάτη Κραουνάκη. Αναφέρεται στον έρωτα ή, καλύτερα, στην επιστροφή στον έρωτα, ενώ τα τελευταία χρόνια εστιάζει, γράφει στα social media, μιλά στα ραδιοφωνικά μικρόφωνα για την πολιτική κατάσταση. Παίρνει θέση, τα «χώνει», φαίνεται να μη χαμπαριάζει, δημιουργεί ντόρο, δεν ησυχάζει, ανεβάζει παραστάσεις, κάνει σχέδια και πάλι από την αρχή. «Πάντα έπαιρνα θέση για τα πράγματα, από τότε που με ξέρει η κοινωνία. Από 30 χρονών. Εχουν φοβηθεί. Οχι, δεν φοβάμαι… Εχω αισθανθεί την επιθετικότητα της καταστολής: «Αυτόν δεν τον θέλουμε επειδή μιλάει». Δεν μπορώ να αλλάξω πλέον χαρακτήρα. Μπορεί να κάνω και πατάτα, αλλά έτσι είμαι. Να πω το παραπάνω που μπορεί να ενοχλήσει. Εχω δημόσιο λόγο, γιατί να μη μιλήσω; Αυτό μου έμαθε ο Μάνος Χατζιδάκις: «Ο επώνυμος οφείλει να διατυπώνει δημόσια αυτό που ο ανώνυμος αδυνατεί». Το κράτησα. Από την άλλη, τι να πάθω; Δεν φοβάμαι. Είμαι ένας καλλιτέχνης που με αγαπάει η μισή Ελλάδα. Δεν θέλω όλη την Ελλάδα. Και αυτό μου το είχε πει ο Μάνος: «Δεν σου χρειάζονται όλοι»».
Ακόμη όμως και με την αγάπη της μισής Ελλάδας, θα μπορούσε να είχε γίνει υπουργός. Εχει άλλωστε δεχθεί παραπάνω από μία προτάσεις-προσεγγίσεις. Η απάντησή του, «όχι. Εχω θέση για αυτό. Είμαι ζημιά για αυτά τα πράγματα. Δεν κάνω για τα κόμματα. Οταν ο καλλιτέχνης πάει στο γραφείο, η τέχνη πάει περίπατο. Τέλος, νόμος. Δεν είναι σωστό. Η δουλειά μου είναι τον άνθρωπο που θα έρθει στο κονάκι μου να πάρει το φάρμακό του να τον κοιτάξω. Να δώσω ιδέες, να βοηθήσω. Και όσες ιδέες έδωσα στην πρώτη κυβέρνηση πήγαν στις καλένδες». Τον ρωτάμε αν ήταν ιδέα του να πάει και στην Επιτροπή Δημοσίου Χρέους στη Βουλή. «Πήγα γιατί με κάλεσε η Ζωή Κωνσταντοπούλου. Της είχα εκτίμηση στη δουλειά που κάνει, μου είπε ότι χρειαζόταν βοήθεια και πήγα. Χωρίς φυσικά να φανταστώ ότι θα γίνει όλο αυτό το σόου με τις ενδυματολογικές επιλογές μου. Αλλωστε δεν είχα, ούτε έχω, κοστούμι».
Να φύγει το κοινό ευτυχισμένο


Ετσι όπως μιλάει για την πολιτική και την κοινωνία, μεταπηδά στη μουσική. «Αυτό που με ενδιαφέρει είναι το κοινό που θα έρθει στις παραστάσεις να φύγει ευτυχισμένο. Με την ελπίδα ότι κάτι θα καταφέρουμε για τον εαυτό μας». Ο ίδιος αυτό που έχει καταφέρει για τον εαυτό του, πέρα από την αναγνωρισιμότητα και την αγάπη της μισής Ελλάδας, είναι να βρει το μουσικό χαλί της ζωής του. «Αυτό το χαλί δεν είναι άλλος από τον Αρβο Περτ (σ.σ.: εσθονός συνθέτης, από τους σημαντικότερους της θρησκευτικής μουσικής). Είναι ο Ισοκράτης της καθημερινότητάς μου. Μάλιστα έχω και ένα κομμάτι στην έναρξη της παράστασης». Ακούει πολλή μουσική, αλλά σημειώνει ότι δεν τον έχει ενθουσιάσει τίποτα. «Εκτός από τον Αλέξανδρο Βούλγαρη. Κάτι που να με συνεπάρει δεν έχω βρει. Ούτε από την άλλη μεριά, από το λαϊκό τραγούδι. Παίρνουμε τη μουσική μαζί μας. Σημείο της γενιάς των διαμερισμάτων. Μιας γενιάς που δεν έχει παίξει έξω. Μεγάλωσε με το Διαδίκτυο».

«Γι’ αυτό ό,τι γράφουν είναι σκατά»…

Για τη δική του γενιά που μεγάλωσε χωρίς Διαδίκτυο ο Σταμάτης Κραουνάκης δεν λέει και τα καλύτερα. «Λυπάμαι τους ανθρώπους της Τέχνης, που αφήνουν τη δουλειά τους για μια θέση. Για τον μισθό του βουλευτή. Αυτά σκέφτονται όλοι και γι’ αυτό δεν γράφουν κάτι. Πώς θα βολευτούν. Γι’ αυτό δεν εκφράζουν τίποτα, γι’ αυτό ό,τι γράφουν είναι σκατά. Και ο κόσμος το καταλαβαίνει αυτό». Ο Σταμάτης Κραουνάκης μιλάει χωρίς να σκέφτεται το αποτέλεσμα, χωρίς να φοβάται. «Οι άνθρωποι που λένε «μα καλά, αυτός δεν φοβάται;» έχω να τους ρωτήσω αυτοί τι φοβούνται. Οτι θα τους διώξει ποιος, από πού και πότε; Αμα σε διώξει ο εαυτός σου ποιος εργοδότης θα σε σώσει; Δεν κάνω τον έξυπνο αλλά όταν βλέπω το άδικο δεν μπορώ να μη μιλήσω».
Παράλληλα με την παράσταση ετοιμάζει δώδεκα ποιήματα του Λόρκα που είχε γράψει παιδί, ενώ υπογράφει τη μουσική στις ταινίες «Η κόρη του Ρέμπραντ» του Νίκου Παναγιωτόπουλου και «Φελίνι» του Κάρολου Ζωναρά.
Στην παράσταση συμμετέχουν οι Αρης Βλάχος μουσική διεύθυνση, πλήκτρα, Βάιος Πράπας λαϊκά έγχορδα, κιθάρα, Γιώργος Ταμιωλάκης βιολοντσέλο και οι Χρήστος Γεροντίδης, Σάκης Καραθανάσης, Κώστας Μπουγιώτης, Γιώργος Στιβανάκης, Χάρης Φλέουρας.

πότε & πού:

Ιδρυμα Μιχάλη Κακογιάννη. Από Πέμπτη 22 Οκτωβρίου 2015 ως Σάββατο 30 Ιανουαρίου 2016. Κάθε Παρασκευή και Σάββατο, στις 21.00. Πειραιώς 206 (ύψος Χαμοστέρνας), Ταύρος, Τ.Κ. 17778. Τηλ. 210 3418 550. Φαξ: 210 3418 570. E-mail: info@mcf.gr, www.mcf.gr

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτισμός
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk