Με τα μάτια στην γύρη!

Mια φωτογραφία που αποκαλύπτει τα μικρά θαύματα της φύσης και μάλιστα μέσα από τα μάτια μιας μέλισσας είναι η εφετινή νικήτρια του ετήσιου διαγωνισμού της Nikon, Small World Photomicrography Competition 2015.

Mια φωτογραφία που αποκαλύπτει τα μικρά θαύματα της φύσης και μάλιστα μέσα από τα μάτια μιας μέλισσας είναι η εφετινή νικήτρια του ετήσιου διαγωνισμού της Nikon, Small World Photomicrography Competition 2015.

Στον μικρόκοσμο των απειλούμενων μελισσών

Στην εντυπωσιακή κοντινή λήψη με τη βοήθεια μικροσκοπίας του Αυστραλού Ραλφ Γκριμ, φαίνεται το μάτι μιας μέλισσας το οποίο είναι καλυμμένο με γύρη από άνθος πικραλίδας. Σύμφωνα με τον φωτογράφο, για την συγκεκριμένη λήψη αφιέρωσε τέσσερις ώρες πάνω από ένα μικροσκόπιο ώστε να καταφέρει να απαθανατίσει το μικροσκοπικό του θέμα.

Ο ίδιος, πρώην δάσκαλος σε γυμνάσιο και μελισσοκόμος, θεωρεί κρίσιμο το γεγονός της κατάρρευσης των αποικιών των μελισσών σε παγκόσμιο επίπεδο, εξαιτίας της αλόγιστης χρήσης φυτοφαρμάκων αλλά και της κλιματικής αλλαγής, και ευελπιστεί ότι η φωτογραφία του θα αποτελέσει μια υπενθύμιση γύρω από τον σημαντικό ρόλο της επικονίασης που αναλαμβάνουν τα εργατικά έντομα.

«Κατά κάποιο τρόπο, είναι σαν να βλέπουμε τον κόσμο μέσα από τα μάτια της μέλισσας» δήλωσε ο ίδιος. «Πρόκειται για ένα θέμα με ομορφιά γλυπτού το οποίο όμως αποτελεί παράλληλα μια προειδοποίηση – ότι οφείλουμε να παραμείνουν συνδεδεμένοι με τον πλανήτη μας, να “ακούμε” ακόμα και τα μικρά πλάσματα που μας περιβάλλουν όπως π.χ. οι μέλισσες και να βρίσκουμε τρόπους προστασίας της γης που όλοι εμείς αποκαλούμε σπίτι μας».

Στην δεύτερη θέση βρέθηκε η λήψη από το εσωτερικό του εντέρου ποντικού, των ερευνητών του Πανεπιστημίου Στάνφορντ (Photo: Kristen Earl, Gabriel Billings, KC Huang & Justin Sonnenberg / Nikon)

«Βουτιά» στο εντερικό σύστημα ενός ποντικού

Την δεύτερη θέση κατέλαβε μια ασυνήθιστη ματιά στο… έντερο ποντικού το οποίο για πειραματικούς λόγους φιλοξενούσε το μικροβιακό «οικοσύστημα» του ανθρωπίνου εντέρου.

Η φωτογραφία ανήκει σε αμερικανούς ερευνητές από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Στάνφορντ στην Καλιφόρνια. Με μπλε χρώμα διακρίνονται οι πυρήνες των κυττάρων του εντέρου, οι οποίοι διαχωρίζονται από τα βακτήρια με ένα παχύ στρώμα βλέννης (πράσινο). Στον βακτηριακό πληθυσμό διακρίνονται είδη με κίτρινο χρώμα είδη που ανήκουν στο φύλο Firmicutes και με φούξια χρώμα είδη του φύλου Bacteroidetes.

Δείτε περισσότερους νικητές στην ιστοσελίδα του διαγωνισμού της Nikon.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Science
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk