Βουλή: Προκλητική επίθεση χρυσαυγιτών κατά βουλευτών του ΚΚΕ

Σκηνές «αρένας» από το πρόσφατο παρελθόν αναβίωσαν στην αίθουσα της Ολομέλειας της Βουλής

Σκηνές «αρένας» από το πρόσφατο παρελθόν αναβίωσαν στην αίθουσα της Ολομέλειας της Βουλής με αφορμή την επίθεση χρυσαυγιτών, προεξάρχοντος του υπόδικου Ι. Λαγού, κατά του ΚΚΕ. Η ένταση που προκλήθηκε ήταν μεγάλη και ο προεδρεύων Γ. Βαρεμένος αναγκάστηκε να διακόψει την συνεδρίαση και να ζητήσει την συνδρομή του φρουράρχου της Βουλής. Μετά από λίγα λεπτά η συζήτηση του πολυνομοσχεδίου συνεχίστηκε.

Αφορμή του επεισοδίου ήταν οι κατηγορίες που εκτόξευσε ο κ. Λαγός κατά των βουλευτών του ΚΚΕ για τα οικονομικά του κόμματος και για την πώληση του ραδιοτηλεοπτικού «902», προκαλώντας τους «να μας πουν σε ποια off-shore πούλησαν το σταθμό τους». Εξοργισμένοι οι βουλευτές του ΚΚΕ σηκώθηκαν φωνάζοντας «μιλάτε εσείς δολοφόνοι, μαχαιροβγάλτες, εγκληματίες». Ο κ. Λαγός άρχισε να φωνάζει λέγοντας ότι στην Β’ Πειραιώς η Χρυσή Αυγή έλαβε στις εκλογές 9,5%. «Εσείς δεν τα πήγατε καλά, συντρόφια», τους είπε ειρωνικά, ενώ η ένταση άρχισε να κλιμακώνεται με τους βουλευτές του ακροδεξιού μορφώματος να εγείρονται από τα έδρανά τους και να φωνάζουν.

Επικράτησε πανδαιμόνιο, με τους βουλευτές του ΚΚΕ αλλά και από άλλα κόμματα να αποχωρούν από την αίθουσα, ενώ ο κ. Βαρεμένος διέκοψε την συνεδρίαση ζητώντας την παρέμβαση του φρουράρχου του κοινοβουλίου, κάτι που τελικώς δεν χρειάστηκε. Ο κ. Λαγός παραμένοντας στο βήμα κουνώντας τα χέρια του είπε ότι η Χρυσή Αυγή δεν φοβήθηκε ούτε τους κουκουλοφόρους που τους έσερναν στη φυλακή ούτε κανέναν. «Θα φοβηθούμε τα τσιράκια του συστήματος;», ακούστηκε να λέει για τους βουλευτές του ΚΚΕ, ενώ έντονο ήταν και το επεισόδιο που δημιουργήθηκε με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Π. Σκουρλέτη στον οποίο απευθυνόμενος ο κ. Λαγός ακούστηκε να του λέει «φύγε από ‘δω ρε», ενώ εκείνος του είπε «θα μου πείτε εσείς να φύγω, εσείς που πουλάτε προστασία σε ξενοδοχεία…».

Ένταση υπήρξε και με τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Μανιό ο οποίος σε αντίθεση με άλλους συναδέλφους του δεν έφυγε από την αίθουσα και πήγε προς τους χρυσαυγίτες λέγοντάς τους να βγουν έξω. Όταν η συνεδρίαση ξεκίνησε, τον λόγο πήρε ο βουλευτής του ΚΚΕ Χρ. Κατσώτης, ο οποίος είπε από του βήματος: «Θύμωσαν οι φασίστες γιατί θίξαμε τα αφεντικά τους και τον ιδεολογικό τους πατέρα τον Χίτλερ», στον οποίο νωρίτερα είχε αναφερθεί και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Αθ. Παφίλης.

Πάντως αίσθηση προκάλεσε και το επεισόδιο μεταξύ του κ. Κατσώτη και της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτας Δριτσέλη, η οποία όταν έβγαιναν από την αίθουσα του είπε «μην τους δίνετε αφορμή να κάνουν αυτά που κάνουν», ενώ εκείνος εκνευρισμένος -κατά κάποιους μάλιστα την έσπρωξε ελαφρά- της απάντησε «εσείς φταίτε που τους νομιμοποιήσατε αυτούς εδώ μέσα»!

Στο όλο θέμα αναφέρθηκε και ο βουλευτής του Ποταμιού Σπ. Δανέλλης δηλώνοντας ότι «η βία και ο τραμπουκισμός δεν έχουν θέση στο Ναό της Δημοκρατίας» καλώντας εμμέσως τους βουλευτές του ΚΚΕ να μην ανοίγουν «διάλογο» με μια εγκληματική οργάνωση.

Τα πλήρη πρακτικά και οι έντονοι διάλογοι κατά την διάρκεια της επεισοδιακής συνεδρίασης:

ΙΩΑΝΝΗΣ ΛΑΓΟΣ: Ακούσαμε πριν από λίγο τον προλαλήσαντα να μας λέει για τους λαϊκούς αγώνες του ΚΚΕ και για τον αγώνα που έχει κάνει. Ένα κόμμα που δεν δέχεται να γίνει έλεγχος στα κομματικά του ταμεία δεν έχει κανένα δικαίωμα να μιλάει για το τι άλλο μπορεί να έχει κλαπεί, που σίγουρα έχει κλαπεί, μέσα από τον ελληνικό λαό.

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Ούτε οι φονιάδες ούτε οι εγκληματίες!

ΙΩΑΝΝΗΣ ΛΑΓΟΣ: Όταν οι σύντροφοι του ΚΚΕ δεχθούν να γίνει έλεγχος στα κομματικά τους ταμεία, τότε θα μπορούν να συζητάνε. Από τη στιγμή που δεν δέχονται, για μένα προσωπικά είναι ένοχοι οικονομικών εγκλημάτων.

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Εγκληματία!

(Θόρυβος-διαμαρτυρίες από την πτέρυγα της Χρυσής Αυγής)

ΙΩΑΝΝΗΣ ΛΑΓΟΣ: Θα γίνει έλεγχος στα ταμεία, θα ελεγχθεί που έχει δώσει στην offshore εταιρεία…

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Βαρεμένος): Ησυχία, παρακαλώ!

ΙΩΑΝΝΗΣ ΛΑΓΟΣ: Συντρόφια, που έχετε δώσει τον τηλεοπτικό…

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ: Μπράβο, ρε εγκληματία! Τολμάς και μιλάς; Άντε ρε! Κάτσε καλά, ρε!

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Δολοφόνε!

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΟΥΚΟΥΤΣΗΣ: Όξω, κομμούνι!

ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΑΤΣΩΤΗΣ: Εγκληματία!

(Θόρυβος-έντονες διαμαρτυρίες από την πτέρυγα της Χρυσής Αυγής)

ΙΩΑΝΝΗΣ ΛΑΓΟΣ: Κατ’ αρχήν, φύγε από εδώ πέρα. Κατ’ αρχήν, φύγε από εδώ κάτω που μου έρχεσαι εδώ πέρα! Έτσι; Σύντροφε, φύγε από εδώ τώρα, σου λέω.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Βαρεμένος): Ησυχία!

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ:… (δεν ακούστηκε)

ΠΡOΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Βαρεμένος): Κύριε Καραθανασόπουλε,…

ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΠΑΣ: Τον Φρούραρχο. Φωνάξτε το Φρούραρχο!

(Έντονες φωνασκίες στην Αίθουσα)

ΔΙΑΜΑΝΤΩ ΜΑΝΩΛΑΚΟΥ: Δολοφόνος!

(Έντονες διαμαρτυρίες από την πτέρυγα της Χρυσής Αυγής)

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΟΥΚΟΥΤΣΗΣ: Εργατοπατέρες!

(Έντονες διαμαρτυρίες από την πτέρυγα του ΚΚΕ)

ΙΩΑΝΝΗΣ ΛΑΓΟΣ: Όταν, λοιπόν, οι σύντροφοι του ΚΚΕ, όταν τα συντρόφια του ΚΚΕ μας πουν σε ποια offshore εταιρεία έχουν πουλήσει τον τηλεοπτικό και τον ραδιοφωνικό σταθμό τον οποίον είχαν και για τον οποίον δεν τολμούσαν ποτέ να μας πουν, τότε να ξαναμιλήσουν.

(Έντονοι λεκτικοί διαξιφισμοί μεταξύ των Βουλευτών του ΚΚΕ και της Χρυσής Αυγής)

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Βαρεμένος): Καθίστε κάτω!

(Θόρυβος-διαμαρτυρίες από την πτέρυγα του ΚΚΕ)

ΙΩΑΝΝΗΣ ΛΑΓΟΣ: Δώσε μου τα στοιχεία που τον πούλησες. Στη Β΄ Πειραιά 9,5% η Χρυσή Αυγή, συντρόφια!

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Βαρεμένος): Κλείστε το μικρόφωνο.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΛΑΓΟΣ: Συντρόφια, δεν πήγατε καλά!

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Βαρεμένος): Κλείστε το μικρόφωνο!

ΙΩΑΝΝΗΣ ΛΑΓΟΣ: Την offshore εταιρεία να μας πείτε, σύντροφοι.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Βαρεμένος): Ακούτε, κύριε Λαγέ; Ακούτε τι σας λέω;

ΙΩΑΝΝΗΣ ΛΑΓΟΣ: Σοβαρά μιλάτε; Μας έβριζαν δεκαεπτά άτομα. Τους ακούσατε;

ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΠΑΣ: Τον Φρούραρχο τον φωνάξατε, κύριε Βαρεμένε;

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Βαρεμένος): Δεν έχω τη δικαιοδοσία να το κάνω;

ΙΩΑΝΝΗΣ ΛΑΓΟΣ: Ακούστε, κύριε Πρόεδρε. Εμένα και τη Χρυσή Αυγή δεν μας φόβισαν διώξεις, κυνηγητά, μασκοφόροι, κουκουλοφόροι που μας πήγαιναν μέσα. Δεν θα μας φοβίσουν τα τσιράκια του συστήματος ούτε εσείς που είστε εκεί πάνω και προσπαθείτε να μας κόψετε την ομιλία! Είμαστε, λοιπόν, πολύ δυνατοί για να αντέξουμε…

(Ζωηρά χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Χρυσής Αυγής)

(Έντονος θόρυβος στην Αίθουσα)

(Στο σημείο αυτό αποχωρούν από την Αίθουσα οι Βουλευτές του ΚΚΕ)

ΙΩΑΝΝΗΣ ΛΑΓΟΣ: Φύγετε! Όλοι να φεύγετε. Όταν μιλάει η Χρυσή Αυγή, όλοι να φεύγετε. Να φύγετε όλοι!

ΗΛΙΑΣ ΚΑΣΙΔΙΑΡΗΣ: Το εκατομμύριο να φέρετε του Σταθάκη! Λαμόγια, κλέφτες!

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΠΑΝΟΣ) ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ (Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας): Μαζέψτε τους λίγο εδώ! Να σέβονται τον χώρο όπου μιλούν!

ΙΩΑΝΝΗΣ ΛΑΓΟΣ: Η Χρυσή Αυγή είναι η μοναδική που έχει ελεγχθεί.

(Έντονες φωνασκίες στην Αίθουσα)

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Βαρεμένος): Διακόπτουμε τη συνεδρίαση για πέντε λεπτά.

(ΔΙΑΚΟΠΗ)

——————————————–

(ΜΕΤΑ ΤΗ ΔΙΑΚΟΠΗ)

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Βαρεμένος): Λοιπόν, συνεχίζεται η διακοπείσα συνεδρίαση.

Ο κ. Λαγός καλείται στο Βήμα για πέντε λεπτά.

Παρακαλώ να περιοριστείτε στο θέμα που συζητούμε και σε καμμία περίπτωση να μην απομακρυνθείτε από το βήμα.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΛΑΓΟΣ: Να αναπνέω μπορώ, κύριε Πρόεδρε; Λοιπόν, συνεχίζεται η προηγούμενη ομιλία, η οποία διακόπηκε. Είναι δημοκρατικές οι διαδικασίες. Να τις σεβαστούμε, διότι είναι ο Ναός της Δημοκρατίας εδώ και φυσικά πρέπει να σεβόμαστε αυτά που συμβαίνουν!

Λοιπόν, ας συνεχίσουμε μετά από όλο αυτό που έγινε, γιατί δεν αντέχονται εδώ πέρα μέσα να συζητιόνται και να λέγονται κάποιες αλήθειες. Κάποιους τους ενοχλεί πάρα πολύ. Εμείς το έχουμε πει, ή θα είναι εδώ πέρα και θα πονάνε πάρα πολύ και θα στενοχωριούνται ή θα φεύγουν από την Αίθουσα επειδή δεν θα αντέχουν. Ένα από τα δύο θα γίνεται όταν μιλάει η Χρυσή Αυγή.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk