Επενδύσεις στην Ελλάδα, παρά την κρίση

Κόντρα στο ρεύμα κινούνται κάποιοι επιχειρηματίες που συνεχίζουν τις επενδύσεις

Κόντρα στο ρεύμα κινούνται κάποιοι επιχειρηματίες που συνεχίζουν τις επενδύσεις στην Ελλάδα, παρά τη δύσκολη οικονομική κατάσταση. Σκανδιναβοί επιχειρηματίες διαθέτουν κεφάλαια για τη δημιουργία νέων καταστημάτων στη χώρα μας, όπως η σουηδική H&M και η δανέζικη JYSK, ενώ και κάποιες ελληνικές εταιρείες έχουν ρευστότητα για να επενδύουν σε Ελλάδα και εξωτερικό, όπως η αλυσίδα παιχνιδιών Jumbo. Παράλληλα, ελληνικές επιχειρήσεις επεκτείνονται περαιτέρω στο εξωτερικό, όπως η ΤΕΡΝΑ που ανέλαβε νέα έργα στη Μέση Ανατολή, η SUNLIGH με νέο έργο στην Ολλανδία και η INTRACOM Defense Electronics που προχώρησε σε επέκταση της συμφωνίας με την BOEING.
Ειδικότερα, ο όμιλος Jumbo κατά τη διάρκεια της οικονομικής χρήσης Ιούλιος 2014 – Ιούνιος 2015 λειτούργησε 7 νέα καταστήματα. Από αυτά, τα 2 λειτούργησαν στην Ελλάδα, 1 στην Κύπρο και 4 στη Ρουμανία. Την ίδια περίοδο τερματίστηκε η λειτουργία του μισθωμένου καταστήματος στον Ασπρόπυργο. Σήμερα το δίκτυο καταστημάτων Jumbo αριθμεί 72 καταστήματα όπου 53 βρίσκονται στην Ελλάδα, 5 στην Κύπρο, 8 στη Βουλγαρία και 6 στη Ρουμανία. Σημειώνεται ότι η Ρουμανία είναι η χώρα στην οποία θα επικεντρωθεί το επενδυτικό πρόγραμμα του ομίλου τα επόμενα χρόνια, ενώ σε λίγες μέρες αναμένεται να λειτουργήσει το έβδομο κατάστημα στο Pitesti (12.000 τ.μ.).
Εν τω μεταξύ, η ΤΕΡΝΑ ανέλαβε πρόσφατα τέσσερα νέα έργα συνολικού προϋπολογισμού περίπου 150 εκατ. ευρώ στο Μπαχρέιν και στο Αμπου Ντάμπι. Τα έργα αυτά έρχονται να προστεθούν σε σειρά άλλων που έχει αναλάβει η ΤΕΡΝΑ τα τελευταία χρόνια στη Μέση Ανατολή, με πιο πρόσφατο έργο οδοποιίας στο Κατάρ (προϋπολογισμού 300 εκατ. ευρώ), ενισχύοντας ακόμη περισσότερο το κατασκευαστικό ανεκτέλεστο του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, που αυτή τη στιγμή ξεπερνά τα 3 δισ. ευρώ.
Ακόμη, η ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ SUNLIGHT ΑΒΕΕ, μέλος του Ομίλου Olympia, συμφερόντων του επιχειρηματία Πάνου Γερμανού, υπέγραψε νέα σύμβαση με το υπουργείο Αμυνας της Ολλανδίας για την προμήθεια μιας μπαταρίας υποβρυχίου τύπου Walrus. Παράλληλα, μετά από διεθνή διαγωνισμό η IDE (INTRACOM Defense Electronics) προχώρησε σε επέκταση της συμφωνίας με την BOEING στο πλαίσιο του προγράμματος εκσυγχρονισμού CNS/ATM (Communication, Navigation, Surveillance/ Air Traffic Management) των αεροσκαφών έγκαιρης προειδοποίησης AWACS του NATO.
Το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού CNS/ATM είναι κοινή προσπάθεια ανάπτυξης για τα αεροσκάφη έγκαιρης προειδοποίησης του ΝΑΤΟ και της Αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας, οπότε δημιουργούνται προοπτικές για επέκταση της συνεργασίας και στα αεροσκάφη έγκαιρης προειδοποίησης των ΗΠΑ.
Οσον αφορά τους ξένους επιχειρηματίες που πιστεύουν στην ελληνική ανάκαμψη της οικονομίας και επενδύουν κεφάλαια στη χώρα μας, η δανέζικη αλυσίδα καταστημάτων JYSK άνοιξε πρόσφατα το δεύτερό της κατάστημα στην Ελλάδα, στη Λάρισα, με βάση το πενταετές πλάνο που προβλέπει δίκτυο 40 καταστημάτων σε όλη τη χώρα. Η JYSK είναι μια δανέζικη αλυσίδα καταστημάτων που εμπορεύεται είδη για το σπίτι. Η εταιρεία ανήκει στον ιδρυτή της Lars Larsen, που άνοιξε το πρώτο κατάστημα JYSK στο Aarhus της Δανίας το 1979, και από τότε η JYSK μεγάλωσε τόσο ώστε να γίνει ένας παγκόσμιος όμιλος με πάνω από 2.275 καταστήματα σε 39 χώρες.
Επίσης, η σουηδική αλυσίδα καταστημάτων ένδυσης η H&M, Hennes & Mauritz ΑΕ, θα εγκαινιάσει μέσα στον μήνα το μεγαλύτερο flagship κατάστημά της στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, σε ένα εξαώροφο διατηρητέο νεοκλασικό «κτίριο-σύμβολο» στην οδό Ερμού 11 & Βουλής. Το νέο H&M κατάστημα των 3.900 τ.μ. θα προσφέρει μόδα για όλη την οικογένεια, το σπίτι καθώς και τη νέα σειρά Beauty – σε υψηλή ποιότητα, βασισμένη στις πιο σύγχρονες τάσεις και θα αντικαταστήσει το κατάστημα στην οδό Ερμού 22.

HeliosPlus

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk