Αλεξιάδης:Οχι παραγραφή αδικημάτων που συνδέονται με την λίστα Λαγκάρντ

Την πολιτική βούληση της κυβέρνησης να μην οδηγηθεί σε παραγραφή

Την πολιτική βούληση της κυβέρνησης να μην οδηγηθεί σε παραγραφή καμία υπόθεση για την οποία έχει εκδοθεί εντολή φορολογικού ελέγχου ή εισαγγελική παραγγελία, με προεξάρχουσα την λίστα Λαγκάρντ, εξέφρασε στην Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρ. Αλεξιάδης. Το θέμα μάλιστα βρέθηκε στο επίκεντρο έντονης αντιπαράθεσης με τη ΝΔ και το ΠαΣοΚ, ενώ υπήρξε και «θερμό επεισόδιο» ανάμεσα στον εισηγητή του ΠαΣοΚ Ι. Κουτσούκο και τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ Χ. Μαντά. Οι ενστάσεις του «πράσινου» βουλευτή εκνεύρισαν τον κ. Μαντά ο οποίος ακούστηκε να του λέει «σα δεν ντρέπεσαι», προκαλώντας την οργή του. «Για μαζέψου!», του φώναξε ο κ. Κουτσούκος διαμαρτυρόμενος για την στάση του πρώην γραμματέα της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ «που καλύπτει τον υπουργό με το ένα εκατομμύριο», όπως είπε. Τελικώς, ο κ. Μαντάς του ζήτησε συγγνώμη, αν και εγκάλεσε ΝΔ και ΠαΣοΚ για την στάση τους τα προηγούμενα χρόνια όσον αφορά τον χειρισμό της υπόθεσης της λίστας Λαγκάρντ.

Ο κ. Αλεξιάδης τόνισε από την πλευρά του ότι το πολυνομοσχέδιο «αφορά μόνο τα προαπαιτούμενα». «Δεν ερχόμαστε να εισάγουμε διατάξεις γενικά για το φορολογικό σύστημα. Θα έρθει νομοθετική ρύθμιση άμεσα. Δεν ψηφίζουμε ότι μας φέρνουν», τόνισε, ενώ αναφερθείς στην λίστα Λαγκάρντ και τον κίνδυνο παραγραφής τυχόν αδικημάτων στο τέλος του τρέχοντος έτους, είπε ότι γίνεται διαπραγμάτευση με τους θεσμούς. «Δεν έχουμε παραιτηθεί όσον αφορά το θέμα της παραγραφής. Η πολιτική βούληση είναι να μην οδηγηθεί καμία υπόθεση που έχει εκδοθεί εντολή φορολογικού ελέγχου ή εισαγγελική παραγγελία στην παραγραφή». Όπως τόνισε πάντως: «Είμαστε σε διαπραγμάτευση και το πρόβλημα θα λυθεί. Δεν υπάρχει περίπτωση με αυτή την κυβέρνηση να οδηγηθεί σε παραγραφή».

Το μείζον θέμα που έχει προκύψει αφορά την επιφύλαξη των τεχνικών κλιμακίων να αποδεχθούν την ελληνική πρόταση για παράταση κατά ένα έτος της προθεσμίας παραγραφής των όποιων αδικημάτων. Σε παρέμβασή του ο βουλευτής της ΝΔ Ι. Βρούτσης τόνισε ότι αν αυτό αφορά μόνο τις υποθέσεις που έχουν παραπεμφθεί στον εισαγγελέα, τότε υπάρχει μείζον θέμα.

Ο κ. Αλεξιάδης απάντησε ότι από τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης έχει καταστεί σαφής η θέση της. «Η πολιτική βούληση είναι σαφέστατη. Επειδή υπάρχει κίνδυνος παραγραφής, η κυβέρνηση έχει την βούληση να παρατείνει την παραγραφή κατά ένα έτος», υπογράμμισε.

Ενώ διευκρίνισε ότι ο κίνδυνος παραγραφής αφορά τις υποθέσεις για τις οποίες δεν έχουν εκδοθεί εντολές φορολογικού ελέγχου. «Δεν προτείνουμε μια συνολική παράταση της παραγραφής αλλά για συγκεκριμένες περιπτώσεις», είπε ο κ. Αλεξιάδης και εξήγησε ότι για την λίστα Λαγκάρντ έχει δοθεί εισαγγελική παραγγελία για την διερεύνησή της.

Ο εισηγητής του ΠαΣοΚ διερωτήθηκε αν αυτό που είπε ο υπουργός είναι ότι θα φέρει παράταση παραγραφής για όσους έχει εκδοθεί εντολή φορολογικού ελέγχου, αλλά με βάση τον σχετικό πίνακα που έχει καταθέσει η κυβέρνηση αυτές οι περιπτώσεις είναι 481. «Άρα από τις 2.062 συνολικά είναι 1.581 οι υποθέσεις που θα παραγραφούν;», ρώτησε.

Ο κ. Αλεξιάδης αποσαφήνισε ότι δεν υπάρχει τέτοιο θέμα. Όπως είπε η φορολογική διοίκηση έχει το δικαίωμα ελέγχων μέχρι την 31.12.15. Η παραγραφή αφορά μόνον το φορολογικό μέρος της υπόθεσης, αλλά όπως τόνισε η λίστα Λαγκάρντ «είναι σε εισαγγελική παραγγελία -και οι 2.062 περιπτώσεις». «Είναι υπό έλεγχο όλες!», υπογράμμισε. Ενώ σημείωσε πως «έχει διαπιστωθεί ότι υπάρχουν φορολογούμενοι που δεν μπορούν να ελεγχθούν γιατί δεν εμπίπτουν στο ελληνικό φορολογικό σύστημα». Πάντως δήλωσε ότι η κυβέρνηση «δεν πρόκειται να αφήσει ούτε παραγραφή να γίνει ούτε κανείς να γλιτώσει, όπως μεθόδευαν άλλοι το προηγούμενο διάστημα».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk