Τα «θαλασσώματα» της Ρένας Δούρου στα φράγματα του Μανώλη Γλέζου

Παραμένει πάντα «παρών» ο Μανώλης Γλέζος, είτε με τις παρεμβάσεις στην κεντρική πολιτική σκηνή είτε ακόμα, όπως αυτές τις ημέρες, με τις οικολογικού περιεχομένου αναζητήσεις του.

Παραμένει πάντα «παρών» ο Μανώλης Γλέζος, είτε με τις παρεμβάσεις στην κεντρική πολιτική σκηνή είτε ακόμα, όπως αυτές τις ημέρες, με τις οικολογικού περιεχομένου αναζητήσεις του. Μόνο που οι οικολογικές του ευαισθησίες τώρα που άφησε πίσω του τον ΣΥΡΙΖΑ -άγνωστο αν θα τον ξαναβρεί μπροστά του- μπορεί, σύμφωνα με εκτιμήσεις, να έπεσαν «θύμα» των πρόσφατων πολιτικών του επιλογών.
Μόλις ένα μήνα αφότου κατέβηκε στις εθνικές εκλογές επικεφαλής στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας της Λαϊκής Ενότητας (ΛΑΕ), ο Μ. Γλέζος παρουσίασε ημερίδα σχετικά με τα φράγματα ανάσχεσης της χειμαρρικής ροής, τον εμπλουτισμό των υδροφορέων και την αντιμετώπιση των πλημμυρών και της διάβρωσης του εδάφους. Ο τίτλος «Για να μη θαλασσώνουν τα νερά» απέδωσε την προσπάθεια οι ανθρωπογενείς παρεμβάσεις να γίνονται στο πλαίσιο του σεβασμού στη φύση.
Όμως, ανεστραμμένος ο τίτλος θα μπορούσε να αποδώσει κάλλιστα την αστοχία της Περιφέρειας Αττικής να ανταποκριθεί στο μίνιμουμ του ρόλου της, δηλαδή στην έγκαιρη ενημέρωση για την ημερίδα, αν και η εκδήλωση τελούσε υπό την αιγίδα της. Τρεις ώρες πριν από την έναρξη της εκδήλωσης (Τρίτη 13.10.2015, 19:00) έσπευσε η Περιφέρεια Αττικής να ενημερώσει συντάκτες για να καλύψουν την ημερίδα και τα όποια τηλεφωνήματα… εγρήγορσης για να παραστούν δημοσιογράφοι έσκασαν μιάμιση ώρα πριν από την ώρα προσέλευσης που ανέγραφε η πρόσκληση (ώρα 18:45)…
Και να μη θέλει κάποιος να το σκεφτεί, δεν το αποφεύγει να υποθέσει ότι η Περιφέρεια Αττικής της Ρένας Δούρου… αγγαρείαν έκανε, ποινήν εξέτιε. Ο νους ουκ ολίγων -αν και ευκόλως θα μπορούσε να πάει στην εξήγηση ότι έγινε λανθασμένος υπολογισμός των διοργανωτών- πήγε στα απενεργοποιημένα αντανακλαστικά της Περιφέρειας λόγω… λαφαζάνειας πολιτικής συναναστροφής – έστω και αν η ΛΑΕ έμεινε εκτός Βουλής.
Τι λέει η Περιφέρεια
Όμως ηγετικά στελέχη του επιτελείου της κυρίας Δούρου ξεκαθαρίζουν ότι ουδεμία πρόθεση υποβάθμισης της εκδήλωσης υπήρχε. «Δεν θα αποφασίζαμε να κάνουμε κάτι για να το… σαμποτάρουμε» έλεγαν. Μάλιστα, διευκρίνιζαν από την Περιφέρεια ότι αυτή η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί και σε άλλες περιφερειακές ενότητες.
Πάντως ο Μ. Γλέζος, απτόητος στις αναζητήσεις του, αυτή τη φορά στον υδροφόρο ορίζοντα έπιασε το νήμα από τη Νάξο, εκεί που το άφησε δρώντας στον χώρο της αυτοδιοίκησης.
Ήταν 26 Μαΐου 1997 όταν ως αναγνώριση του σεβασμού του προς τη φύση η Ελληνική Υδροτεχνική Ένωση τίμησε τον Μ. Γλέζο με μια επιστημονική διάκριση στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Η Ένωση που συσπειρώνει επιστήμονες Πολυτεχνικών, Γεωτεχνικών και άλλων σχολών, με κοινό αντικείμενο την επιστήμη του νερού, τον αναγόρευσε επίτιμο μέλος της.
Η εμπειρία του ως κοινοτάρχης της Απειράνθου Νάξου (1986) εκτός από τις αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες στη διοίκηση και τις συνελεύσεις κατοίκων αφορούσε και σε παρεμβάσεις στις πλαγιές με γεωτεχνικά έργα που ακολούθησαν στον σχεδιασμό τους βασικούς κανόνες της επιστήμης, του σεβασμού της φύσης και της ήπιας επέμβασης. Στο ΑΠΘ είχε παρουσιάσει την τεχνική της κατασκευής αυτών των έργων και ιδιαίτερα των φραγμάτων ανάσχεσης της χειμαρρικής ροής.
Το πείραμα της Απειράνθου
Στο πιλοτικό πείραμα της Απειράνθου της Νάξου με τον τίτλο «Ολοκληρωμένο σύστημα αντιμετώπισης των προβλημάτων λειψυδρίας, πλημμυρών και διάβρωσης και τρόποι αξιοποίησης των υδατικών πόρων», από το 1987 ως και το 1997, σχεδίασαν και υλοποίησαν έργα ανακοπής της ανθωπογενούς επέμβασης και αποκατάστασης των φυσικών συνθηκών. Επρόκειτο για έργα, μεταξύ άλλων, κατασκευής 176 μικρών φραγμάτων ανάσχεσης της χειμαρρικής ροής προς εμπλουτισμό των υδροφορέων και άμεσης ανακοπής των καταστρεπτικών συνεπειών της, έργα εγκιβωτισμού πηγών και υδροσωληνώσεων, έργα αξιοποίησης της χειμαρρικής ροής και των υψομετρικών διαφορών κ.ά.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk