ΕΑΣΕ-ICAP: Ανάκαμψη του οικονομικού κλίματος στο 3ο τρίμηνο 2015

Τρεις στους τέσσερις CEOs είναι προβληματισμένοι από τη συνέχιση της στασιμότητας, ενώ παράλληλα

Τρεις στους τέσσερις CEOs είναι προβληματισμένοι από τη συνέχιση της στασιμότητας, ενώ παράλληλα επτά στους δέκα πιστεύουν ότι η ελληνική οικονομία θα εισέλθει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης το 2017 ή αργότερα, όπως προκύπτει από την τριμηνιαία έρευνα που διεξάγεται σε δείγμα 3.020 διευθυνόντων συμβούλων/γενικών διευθυντών των μεγαλυτέρων ελληνικών επιχειρήσεων από την Εταιρεία Ανωτάτων Στελεχών Επιχειρήσεων (ΕΑΣΕ) σε συνεργασία με την ICAP Group. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε την περίοδο 28.9.2015 – 9.10.2015.
Παράλληλα, ο γενικός δείκτης οικονομικού κλίματος (ΕΑΣΕ/ICAP – CEO General Index) το τρίτο τρίμηνο του 2015 παρουσίασε μικρή άνοδο και διαμορφώθηκε στις 112 μονάδες. Η εξέλιξη του δείκτη αποτυπώνει τη σταθεροποίηση της πολιτικής κατάστασης μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου και τη δέσμευση της κυβέρνησης να εφαρμόσει το συμφωνηθέν με τους πιστωτές πρόγραμμα προσαρμογής. Ωστόσο παραμένουν ανοιχτά σημαντικά ζητήματα, όπως η αβεβαιότητα σχετικά με τον χρόνο άρσης των κεφαλαιακών ελέγχων που επηρεάζουν αρνητικά την προσπάθεια εξόδου από την κρίση.
Παράλληλα η παρατεταμένη περίοδος καθυστέρησης στην εφαρμογή του προγράμματος προσαρμογής θα οδηγήσει την ελληνική οικονομία σε ύφεση τόσο για το 2015 όσο και για το 2016 σύμφωνα με το ΔΝΤ. Η ανάλυση των αποτελεσμάτων ανά τάξη μεγέθους δείχνει διαφορετική πορεία του δείκτη ανάλογα με το μέγεθος των επιχειρήσεων. Στις μεγάλες και πολύ μεγάλες επιχειρήσεις ο δείκτης σημείωσε άνοδο έναντι στασιμότητας στις μικρές και μεσαίες. Ο δείκτης τρέχουσας οικονομικής κατάστασης (ΕΑΣΕ – CEO Current status Index) συνέχισε την πτωτική πορεία του και διαμορφώθηκε στις 94 μονάδες έναντι 104 του προηγούμενου τριμήνου, ενώ ο δείκτης προσδοκιών (ΕΑΣΕ – CEO Expectation Index) σημείωσε άνοδο στις 131 μονάδες έναντι 115 μονάδων του προηγούμενου τριμήνου.
Ο δείκτης τρέχουσας οικονομικής κατάστασης της χώρας σημείωσε μικρή άνοδο και διαμορφώθηκε στις 104 μονάδες έναντι 98 του προηγούμενου τριμήνου. Το ποσοστό των CEOs που δηλώνουν ότι η τρέχουσα οικονομική κατάσταση της χώρας επιδεινώθηκε μειώθηκε σε 90% έναντι 94% του προηγούμενου τριμήνου. Ο δείκτης οικονομικής κατάστασης της χώρας ένα έτος μετά σημείωσε αξιόλογη άνοδο στις 155 μονάδες έναντι 123 του προηγούμενου τριμήνου αποτυπώνοντας την αισιοδοξία των CEOs για την πορεία της χώρας κατά το επόμενο έτος. Το ποσοστό των CEOs που εκτιμά ότι η οικονομική κατάσταση της χώρας θα είναι καλύτερη το επόμενο έτος σημείωσε άνοδο σε 22% έναντι 12% του προηγούμενου τριμήνου, ποσοστό που αυξάνεται σε 36% για τους CEOs των πολύ μεγάλων επιχειρήσεων.
Ο δείκτης της τρέχουσας οικονομικής κατάστασης του κλάδου στον οποίο δραστηριοποιούνται οι επιχειρήσεις συνέχισε την πτωτική πορεία του και διαμορφώθηκε στις 106 μονάδες έναντι 121 του προηγούμενου τριμήνου.
Η πορεία του δείκτη τρέχουσας οικονομικής κατάστασης των εταιρειών εξακολουθεί να είναι καθοδική για τρίτο συνεχόμενο τρίμηνο και διαμορφώθηκε στις 84 μονάδες έναντι 102 μονάδων του προηγούμενου τριμήνου. Το ποσοστό των CEOs που δηλώνουν ότι η τρέχουσα οικονομική κατάσταση των εταιρειών τους είναι καλύτερη σε σχέση με ένα έτος πριν μειώθηκε σε 28% έναντι 38% του προηγούμενου τρίμηνου. Ο δείκτης προσδοκιών των CEOs για την οικονομική κατάσταση της εταιρείας τους το επόμενο έτος αυξήθηκε στις 119 μονάδες έναντι 103 του προηγούμενου τριμήνου, εκφράζοντας την αισιοδοξία τους σχετικά με τη μελλοντική πορεία των επιχειρήσεων που διοικούν. Το ποσοστό των CEOs που προσδοκεί βελτίωση αυξήθηκε σε 38% έναντι 27% του προηγούμενου τριμήνου, ενώ ιδιαίτερα αισιόδοξοι εμφανίζονται οι CEOs των πολύ μεγάλων επιχειρήσεων σε ποσοστό 53%.
Ο δείκτης τρέχουσας απασχόλησης σημείωσε πτώση ύστερα από τρία συνεχόμενα τρίμηνα ανοδικής πορείας και διαμορφώθηκε στις 91 μονάδες έναντι 108 του προηγούμενου τριμήνου.
Επίσης το 75% των CEOs είναι προβληματισμένο από τη συνέχιση της στασιμότητας και την ισορροπία της οικονομίας σε χαμηλά επίπεδα, ενώ μόνο το 7% του συνόλου δηλώνει αισιοδοξία ότι η ελληνική οικονομία θα επανέλθει σε ικανοποιητικούς ρυθμούς ανάπτυξης προσελκύοντας παράλληλα σημαντικές επενδύσεις. Πρέπει να σημειωθεί ότι ιδιαίτερα αισιόδοξοι σε ποσοστό 19% εμφανίζονται οι CEOs των πολύ μεγάλων επιχειρήσεων. Παράλληλα το 67% των CEOs πιστεύει ότι η ελληνική οικονομία θα εισέλθει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης το 2017 ή αργότερα. Το 32% των CEOs τοποθετεί το χρονικό αυτό σημείο στο δεύτερο εξάμηνο του 2016, ποσοστό που αυξάνεται σε 42% μεταξύ των CEOs πολύ μεγάλων επιχειρήσεων. Μόλις το 1% του συνόλου τοποθετεί την επάνοδο σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης κατά το πρώτο εξάμηνο του 2016.

HeliosPlus

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk