Είναι θέμα εμπιστοσύνης

Ο Πρωθυπουργός στις προγραμματικές δηλώσεις δεσμεύθηκε ότι θα αλλάξει τις διοικήσεις των τραπεζών, γιατί, όπως είπε

Είναι θέμα εμπιστοσύνης | tovima.gr
Ο Πρωθυπουργός στις προγραμματικές δηλώσεις δεσμεύθηκε ότι θα αλλάξει τις διοικήσεις των τραπεζών, γιατί, όπως είπε, «δεν μπορεί να μένουν οι ίδιες διοικήσεις που οδήγησαν τις ελληνικές τράπεζες στον γκρεμό».
Κατ’ αρχάς, οι ελληνικές τράπεζες έπεσαν στον γκρεμό επειδή εμπιστεύθηκαν το ελληνικό Δημόσιο και αγόρασαν κρατικά ομόλογα τα οποία «κουρεύτηκαν». Επιπλέον, η σημερινή ανακεφαλαιοποίησή τους έγινε αναγκαία από την πολιτική της κυβέρνησης το προηγούμενο διάστημα.
Ας μην ξεχνάμε ότι οι επενδυτές, μόλις πριν από ενάμιση χρόνο, εμπιστεύθηκαν στις ίδιες διοικήσεις 10 δισ. ευρώ, γιατί θεωρούσαν θετικές τις προοπτικές της χώρας. Ομως αυτό άλλαξε από τις πολιτικές ακροβασίες της πρώτης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, που οδήγησαν τη χώρα στην ύφεση, επέβαλαν capital controls και εκτόξευσαν στα ύψη τα «κόκκινα» δάνεια.
Αλλά, σε κάθε περίπτωση, η αλλαγή διοικήσεων είναι μια πολύ καλή ιδέα. Αλλωστε παγκοσμίως είθισται να αλλάζει συχνά το μάνατζμεντ, να έρχεται νέο αίμα, νέες ιδέες, για να παραμένει συνεχώς δυναμική μια επιχείρηση. Μόνο που αυτό δεν το αποφασίζουν οι κυβερνήσεις, αλλά οι μέτοχοι.
Και στην Ελλάδα αυτό ισχύει. Τουλάχιστον θεωρητικά. Αλλαγή διοικήσεων μπορεί να γίνει μόνο από τη γενική συνέλευση μιας εισηγμένης. Αυτό επιβάλλει η εταιρική διακυβέρνηση. Βεβαίως, αν η κυβέρνηση πιέσει, οι μέτοχοι θα είναι χαζοί να τα βάλουν μαζί της και να την έχουν διαρκώς απέναντι. Αρα, πραξικοπηματικά η κυβέρνηση μπορεί να επιβάλει το δικό της.
Χωρίς πραξικόπημα, μπορεί να παρέμβει μόνο στην περίπτωση που στις επικείμενες αυξήσεις κεφαλαίου δεν συμμετέχουν ιδιώτες και η αύξηση καλυφθεί 100% από το ΤΧΣ, δηλαδή από κρατικά δάνεια.
Στην περίπτωση αυτή, σύμφωνα με την κοινοτική νομοθεσία για κρατική βοήθεια, η διοίκηση αλλάζει. Αυτό έγινε στη Eurobank με τη διοίκηση Νανόπουλου, όταν εξαιτίας της αποτυχημένης συγχώνευσης με την Εθνική, η τράπεζα δεν πρόλαβε να βρει ιδιώτες μετόχους και η αύξηση καλύφθηκε εξ ολοκλήρου από το ΤΧΣ.
Αρα, η κυβέρνηση μπορεί να αλλάξει τις διοικήσεις των τραπεζών είτε πραξικοπηματικά είτε επειδή δεν θα υπάρχει συμμετοχή ιδιωτών στις αυξήσεις κεφαλαίου.
Ομως και στις δύο περιπτώσεις τα μαντάτα δεν είναι καλά για τον κ. Τσίπρα που φιλοδοξεί, όπως τόνισε στις προγραμματικές δηλώσεις, να δημιουργήσει «ένα περιβάλλον ελκτικό για ιδιωτικές επενδύσεις», με στόχο «να επαναφέρει την εμπιστοσύνη των αγορών».
Διότι στην πρώτη περίπτωση, ποιος σοβαρός επενδυτής θα έλθει να κάνει δουλειά σε μια χώρα που η κυβέρνηση πραξικοπηματικά αλλάζει το μάνατζμεντ, ενώ στη δεύτερη, αν οι ιδιώτες γυρίσουν την πλάτη στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, πώς περιμένει ο Πρωθυπουργός να συμμετέχουν στις ιδιωτικοποιήσεις και στην αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας που σχεδιάζει για την ανάκαμψη της οικονομίας;
Καλά είναι τα μεγάλα και ωραία λόγια, αλλά αν ο κ. Τσίπρας θέλει πράγματι να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των αγορών για να απαγκιστρωθεί η χώρα από τα μνημόνια, όπως ο ίδιος λέει και να έρθουν επενδύσεις, καλό είναι να αποδεχθεί τουλάχιστον στην πράξη τους κανόνες της αγοράς.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk