Στους 8 ανέμους της πολίτικης λύρας

Μια συνάντηση στην εφηβική σου ηλικία μπορεί να αλλάξει πολλά πράγματα. Εκεί που δεν ξέρεις ποιος είσαι, πού πατάς και πού πηγαίνεις, ξαφνικά η ζωή σου αποκτά νόημα.

Μια συνάντηση στην εφηβική σου ηλικία μπορεί να αλλάξει πολλά πράγματα. Εκεί που δεν ξέρεις ποιος είσαι, πού πατάς και πού πηγαίνεις, ξαφνικά η ζωή σου αποκτά νόημα. Οπως συνέβη και με τον Σωκράτη Σινόπουλο, δεξιοτέχνη της πολίτικης λύρας και συνθέτη, ο οποίος σπούδασε κλασική κιθάρα, βυζαντινή μουσική και δημοτικό τραγούδι προτού αρχίσει να ασχολείται με τη λύρα σε ηλικία 14 ετών. Δάσκαλός του ο Ιρλανδός-Κρητικός Ρος Ντέιλι. Από εκεί και πέρα ξεκίνησε μια διαδρομή στην οποία έχει συνεργαστεί με συνθέτες, μουσικούς και ερμηνευτές από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό, έχει δώσει εκατοντάδες συναυλίες και συνεχίζει ακάθεκτα.
Στις 24 Οκτωβρίου εμφανίζεται με το κουαρτέτο του στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, παρουσιάζοντας κατά κύριο λόγο το άλμπουμ του με τίτλο «Eight Winds»-(Οκτώ άνεμοι) κυκλοφορεί από τη δισκογραφική εταιρία ECM του Manfred Eicher. Μουσική εργασία, η οποία αν και έχει σαφείς αναφορές στην ελληνική μουσική παράδοση, ταξιδεύει σε όλον τον κόσμο μέσα από τον ήχο της πολίτικης λύρας του Σινόπουλου, αλλά και μέσα από το πιάνο του Γιάννη Κυριμκυρίδη, το κοντραμπάσο του Δημήτρη Τσεκούρα και τα κρουστά του Δημήτρη Εμμανουήλ. Τέσσερις μουσικοί και τέσσερα χρόνια κοινής πορείας. Ξεκίνησαν με διασκευές από την εγχώρια παράδοση, για να επικεντρωθούν στα πρωτότυπα θέματα του δεξιοτέχνη της πολίτικης λύρας και συνθέτη.
Σχεδόν τριάντα χρόνια μετά την ενασχόλησή του με την πολίτικη λύρα, τη σύνθεση αλλά και εν γένει τη μουσική, ο Σωκράτης Σινόπουλος, μιλώντας στο «Βήμα της Κυριακής», χαρακτηρίζει το ταξίδι αυτό «ευχάριστο όπως και συναρπαστικό. Δεν αισθάνθηκα ότι έκανα-κάνω κάτι βαρετό. Κι όταν κάποια στιγμή αισθάνθηκα ένας πολύ επαγγελματίας μουσικός, που μάλλον άρχισα να χάνω τον έλεγχο ως προς το συναίσθημά μου, αποδέχτηκα θέση διδάσκοντος στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας χωρίς φυσικά να πάψω να ασχολούμαι με τη μουσική. Πάντως δεν εκβίασα κάτι, το πράγμα με πήγε μόνο του. Και μάλιστα όσον αφορά εμένα ασχολούμαι με ένα όργανο το οποίο είχε σιγήσει στην Ελλάδα και χρειαζόταν πολύ τρέξιμο και δουλειά από την πλευρά μου».
Ο Σωκράτης Σινόπουλος είναι μια ενδιαφέρουσα περίπτωση μουσικού-συνθέτη. Δεν έχει γυρίσει ποτέ την πλάτη του στην παράδοση, την έχει υποστηρίξει και την υποστηρίζει, αλλά πλέον έχει την ωριμότητα (συνθετικά – δεξιοτεχνικά) να καταχωρηθεί ως world δημιουργός. «Παίζω ένα όργανο που συνδέεται με μια συγκεκριμένη παράδοση και ζω σε έναν τόπο όπου η παράδοση είναι πραγματικά ισχυρή. Υπάρχουν πολλά θετικά σημεία σε μια ισχυρή παράδοση. Είναι σαν να έχεις μια μηχανή του χρόνου που μπορεί να σε ταξιδέψει στον Μεσαίωνα ή στην ιστορία της Ελλάδας και των Βαλκανίων, πηγαίνοντας σε πολλές χώρες. Μου άρεσε που όλα αυτά τα χρόνια υποστήριξα την παράδοση της πατρίδας μου αλλά και της ευρύτερης περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου. Πλέον όμως η μουσική μου αρχίζει από την παράδοση αλλά δεν είναι στατική. Είναι μια διαρκής εξέλιξη και αυτή ακολουθώ. Νομίζω μάλιστα ότι ενώ η Ελλάδα ακολουθούσε τα μουσικά ρεύματα, τώρα για πρώτη φορά στη μουσική υπάρχει ένα ρεύμα που έχει πάρει πανευρωπαϊκές διαστάσεις. Αναφέρομαι σε αυτό το ρεύμα των νέων ανθρώπων που ασχολούνται με τα παραδοσιακά όργανα».
Ο δεξιοτέχνης της πολίτικης λύρας και συνθέτης προσεγγίζει θα λέγαμε την τέχνη με θεολογικά κριτήρια: «Κατ’ αρχάς η εικόνα που έχω για τη μουσική είναι ότι υπερβαίνει τα ανθρώπινα. Μπορεί να είναι μια θεολογική προσέγγιση αλλά ιδανικά θα πρέπει να στέκεται πάνω από μια οικονομική κρίση. Ιδανικά όμως. Ασυνείδητα αυτό που βιώνουμε τα τελευταία χρόνια δεν μπορεί παρά να επηρεάζει και το δημιουργικό κομμάτι».
πότε & πού:

Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, Κεντρική Σκηνή. Ωρα έναρξης: 20.30. Τιμές εισιτηρίων: 10, 15, 18, 28 ευρώ. Μειωμένο ή μικρή παρέα (5-9 άτομα): 8, 11, 14, 22 ευρώ. Μεγάλη παρέα (10+ άτομα): 6, 9, 12, 20 ευρώ. ΑΜΕΑ και άνεργοι: 5 ευρώ. Συνοδός ΑΜΕΑ: 10 ευρώ. Πληροφορίες-κρατήσεις: 210 9005.800. Λεωφόρος Συγγρού 107. Μετά τη συναυλία, συζήτηση με τον Σωκράτη Σινόπουλο

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτισμός
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk