Γραφείο Συνηγορίας: Δωρεάν στήριξη ατόμων με προβλήματα ψυχικής υγείας

Εδώ και τρεις μήνες τα άτομα με προβλήματα ψυχικής υγείας και οι οικογένειές τους έχουν βρει νομική και ψυχολογική στήριξη στο Γραφείο Συνηγορίας που λειτουργεί από την Εταιρεία Ψυχιατρικής και Ψυχικής Υγείας. Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας το Σάββατο (10 Οκτωβρίου), η προσπάθεια αυτή ενισχύεται μέσα από μια καμπάνια που στόχο έχει να ενημερώσει τους πολίτες γύρω από το θέμα της παραβίασης των δικαιωμάτων που βιώνουν τα άτομα με προβλήματα ψυχικής υγείας.

Εδώ και τρεις μήνες τα άτομα που αντιμετωπίζουν προβλήματα ψυχικής υγείας και οι οικογένειές τους έχουν βρει στήριξη στο Γραφείο Συνηγορίας που λειτουργεί από την Εταιρεία Ψυχιατρικής και Ψυχικής Υγείας.

Το Γραφείο Συνηγορίας παρέχει δωρεάν νομική και ψυχολογική στήριξη στα άτομα αυτά και λειτουργεί στο πλαίσιο του προγράμματος «Πλατφόρμα Δράσης για τα Δικαιώματα στην Ψυχική Υγεία».

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας το Σάββατο (10 Οκτωβρίου), η προσπάθεια αυτή ενισχύεται μέσα από μια καμπάνια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης που υλοποιείται από την Εταιρία Κοινωνικής Ψυχιατρικής και Ψυχικής Υγείας (ΕΚΨΥ & ΨΥ) σε συνεργασία με και το Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας Παιδιών και Ενηλίκων (Ι.Ψ.Υ.Π.Ε.) και την Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΕΔΑ).

Στόχος της καμπάνιας, που περιλαμβάνει την προβολή των δράσεων του Γραφείου Συνηγορίας μέσα από σποτ, ενημερωτικές εκδηλώσεις και μέσα κοινωνικής δικτύωσης, είναι να ενημερωθούν ακόμη περισσότεροι πολίτες γύρω από το θέμα της παραβίασης των δικαιωμάτων στο χώρο της ψυχικής υγείας και να δοθεί έμπρακτη στήριξη σε όσους έχουν υποστεί, βιώσει ή εντοπίσει ανάλογες παραβιάσεις και χρειάζονται βοήθεια να τις αντιμετωπίσουν.

«Το στίγμα και η θεσμική ανεπάρκεια ευθύνονται κατά κύριο λόγο για την παραβίαση των δικαιωμάτων στο χώρο της ψυχικής υγείας. Υπάρχει μια λανθασμένη αντίληψη ότι τα άτομα με κάποιο ψυχικό νόσημα, δεν μπορούν να ζήσουν φυσιολογικά», δηλώνει η ψυχολόγος-ψυχοθεραπεύτρια και υπεύθυνη του προγράμματος «Πλατφόρμα Δράσης για τα Δικαιώματα στην Ψυχική Υγεία», Παναγιώτα Φίτσιου.

«Πρόκειται, όμως, για μια γενίκευση που αποκλείει άδικα και παράνομα σε αρκετές περιπτώσεις συνανθρώπους μας από το δικαίωμα να σπουδάσουν, να εργαστούν ή ακόμη και να εξυπηρετηθούν από τη δημόσια διοίκηση και τις υπηρεσίες υγείας» τονίζει.

Κατά τη διάρκεια της λειτουργίας του Γραφείου Συνηγορίας εξειδικευμένοι νομικοί και κλινικοί επιστήμονες υποδέχονται από κοινού τα αιτήματα των πολιτών, τα επεξεργάζονται και επιδιώκουν την όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματική καθοδήγηση και διασύνδεση με τις διαθέσιμες υπηρεσίες ψυχικής υγείας και νομικής συνδρομής, λειτουργώντας στο πλαίσιο του απορρήτου και της δεοντολογίας, χωρίς την οποιαδήποτε δημοσιοποίηση των επιμέρους στοιχείων των εξυπηρετούμενων πολιτών.

Οι υπηρεσίες παρέχονται σε άτομα που αντιμετωπίζουν προβλήματα ψυχικής υγείας, καθώς και φιλικά ή συγγενικά τους πρόσωπα (φροντιστές). Παράλληλα, οι υπηρεσίες απευθύνονται και σε επαγγελματίες υγείας και συναφείς κλάδους που επιθυμούν να ενημερωθούν για τους εξυπηρετούμενούς τους, αλλά και σε κάθε πολίτη που ανησυχεί ότι θίγονται κάποια δικαιώματα εξαιτίας κάποιας ψυχικής διαταραχής.

Ο νομικός και κοινωνικός ανθρωπολόγος και συντονιστής της υπηρεσίας, Αλέξανδρος Λούντζης, επισημαίνει ότι μεγάλο ποσοστό των υποθέσεων που έχουν διεκπεραιωθεί από το Γραφείο Συνηγορίας αφορά σε αδικαιολόγητη παρακώλυση χορήγησης κοινωνικών επιδομάτων σε χρήστες υπηρεσιών ψυχικής υγείας, σε καταχρηστική στέρηση της δικαιοπρακτικής τους ικανότητας ή αποστέρηση της διαχείρισης των περιουσιακών τους στοιχείων καθώς και σε σοβαρές καταγγελίες διακρίσεων, εκφοβισμού και άσκησης βίας.

«Είναι εντυπωσιακό τι μπορεί να πετύχει μια τόσο περιορισμένη παρέμβαση για τόσους ανθρώπους, αν σκεφτεί κανείς την πολυπλοκότητα κάποιων αιτημάτων? δυστυχώς είναι, επίσης, ενδεικτικό πόσα λίγα έχουν γίνει στο πεδίο των δικαιωμάτων των ψυχικά πασχόντων. Τα σημαντικά και τα δομικά είναι προφανώς μπροστά μας, αλλά αυτό το πρόγραμμα είναι μια μεγάλη ευκαιρία να σταματήσουμε να ακυρώνουμε ανθρώπους και να αρχίσουμε να αντιμετωπίζουμε τις προκαταλήψεις μας ως κοινωνία και ως πολίτες», καταλήγει ο κ.Λούντζης.

Οι πολίτες μπορούν να λάβουν δωρεάν τις υπηρεσίες του Γραφείου Συνηγορίας κατόπιν προγραμματισμένης κατ’ ιδίαν συνάντησης ή τηλεφωνικής συνομιλίας καλώντας στο 210 -7238009.

Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk