To θέατρο Μαυρομιχάλη επί της ομώνυμης οδού στα Εξάρχεια έχει πλέον κερδίσει την καρδιά και την προτίμηση των μικρών θεατών. «Ηθικός αυτουργός» ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Δημήτρης Πλειώνης που κάθε Κυριακή στις 11.15 π.μ. και στις 3 μ.μ. μαζί με την Ομάδα «Τόπι» παρουσιάζει το έργο «Παίζοντας με τους Μύθους – Ελληνική μυθολογία».
Τις καθημερινές συνεχίζεται για τα σχολεία η περσινή πολύ επιτυχημένη παράσταση του θιάσου «Αίσωπος + αδελφοί Γκριμ = παιχνίδι». Ο Δ. Πλειώνης μίλησε στο «Βήμα» για την ενασχόλησή του με τον συναρπαστικό κόσμο των παιδιών και του παιδικού θεάτρου.


Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι ηθοποιοί και σκηνοθέτες στρέφονται στο παιδικό θέατρο θεωρώντας ότι είναι ίσως από τα ελάχιστα είδη που μπορούν να τους στηρίξουν οικονομικά. Αυτό μοιραία δημιουργεί πολλούς αλεξιπτωτιστές στον χώρο. Πώς βλέπετε αυτό το φαινόμενο του ξαφνικού συνωστισμού;
«Σίγουρα τα τελευταία χρόνια υπάρχει μια αύξηση. Θέλει προσοχή. Το παιδικό θέατρο είναι ένα ευαίσθητο είδος. Τα παιδιά είναι άμεσοι δέκτες και οφείλουμε να είμαστε προσεκτικοί στο τι είδους μηνύματα τους μεταδίδουμε. Δεν είναι κακό που υπάρχουν πολλές επιλογές. Οσο για τους αλεξιπτωτιστές, υπάρχουν πάντα και παντού, αλλά το κάθε τι που αξίζει μπορεί και βρίσκει τον χώρο του».


Η Ζωρζ Σαρρή έλεγε ότι το πιο σημαντικό πράγμα όταν απευθύνεσαι σε παιδιά είναι να μην μπεμπεκίζεις, να τους μιλάς σαν να είναι νοήμονες άνθρωποι. Ποια είναι η δική σας άποψη;
«Η Ζωρζ Σαρρή είναι μια πολύ αγαπημένη συγγραφέας και εγώ δεν θα μπορούσα να διαφωνήσω μαζί της. Ενας από τους λόγους που επέλεξα να κάνω παιδικό θέατρο είναι για να το κάνω έτσι όπως θα ήθελα εγώ να το βλέπω αν ήμουν παιδί. Τα παιδιά είναι πανέξυπνα, καταλαβαίνουν πολύ περισσότερα από ό,τι συχνά νομίζουμε. Η επιδίωξη της θεατρικής ομάδας «Τόπι» ήταν και είναι να μιλάμε στα παιδιά άμεσα, με χιούμορ και μέσω της διάδρασης για θέματα μεγάλα και ηρωικά».


Ποιες θεωρείτε ότι είναι οι παιδικές αρρώστιες του παιδικού θεάτρου;
«Το μόνο που θα μπορούσα να χαρακτηρίσω ως αρρώστια είναι όταν το κέντρο και η αφετηρία της καλλιτεχνικής διαδικασίας στο παιδικό θέατρο δεν είναι τα ίδια τα παιδιά και η αγάπη για αυτά».
Τι σας έκανε να ασχοληθείτε με τους αρχαίους μύθους και τι σας έκανε εντύπωση από την απήχηση που έχουν στα παιδιά;
«Αυτό που με έκανε να ασχοληθώ με την ελληνική μυθολογία ήταν η εντύπωση που μου προκαλούσαν πάντα όλες αυτές οι ιστορίες. Παρά το γεγονός ότι είναι χιλιάδων χρόνων, έχουν κάτι το άμεσο, πολυδιάστατο και βαθύ και αφορούν ακόμη και σήμερα μικρούς και μεγάλους».


Τι σας έχει διδάξει η παιδική ψυχοσύνθεση για την ίδια σας τη ζωή;
«Μέσω αυτής της διαδικασίας ευτυχώς μπαίνουμε και εμείς στη θέση να κοιτάζουμε μέσα από τα μάτια των παιδιών. Αυτό μας κάνει να μην παίρνουμε τα πράγματα τόσο σοβαρά. Να μένουμε παιδιά και να παίζουμε θέατρο. Επίτηδες χρησιμοποιώ το ρήμα «παίζω» και είναι ακόμη πιο μεγάλη η ευχαρίστηση και είμαστε ευγνώμονες όταν σε τέτοιες περιόδους η δουλειά μας είναι να παίζουμε και εμείς σαν παιδιά».

info:

Θέατρο Μαυρομιχάλη
Μαυρομιχάλη 134
Νεάπολη, Εξάρχεια
Τηλ. κρατήσεων 6974 392.387

HeliosPlus