Κομισιόν: Στήριξη 17 εκατ. ευρώ σε Σερβία, ΠΓΔΜ για το προσφυγικό

Οικονομική στήριξη, ύψους 17 εκατ. ευρώ προς τη Σερβία και την ΠΓΔΜ για την αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών, ανακοίνωσε σήμερα, Πέμπτη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Το τελευταίο 24ωρο, συνολικά 10.000 πρόσφυγες έχει περάσει τα σύνορα Ελλάδας – ΠΓΔΜ, αριθμός αισθητά μεγαλύτερος από αυτόν που είχε καταγραφεί τις αμέσως προηγούμενες ημέρες.

Οικονομική στήριξη, ύψους 17 εκατ. ευρώ προς τη Σερβία και την ΠΓΔΜ για την αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών, ανακοίνωσε σήμερα, Πέμπτη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Το κονδύλι αυτό αποτελεί μέρος των συνολικών προσπαθειών της ΕΕ για την αντιμετώπιση των συνεπειών της συριακής κρίσης, ανακοίνωσε η Κομισιόν.

Σημειώνεται ότι τα 10 εκατ. ευρώ θα προέλθουν από ένα ειδικό μέτρο που εγκρίθηκε σήμερα από την Επιτροπή για να βοηθήσει τη Σερβία και την ΠΓΔΜ να αντιμετωπίσουν τις «πρωτοφανείς ροές προσφύγων στις χώρες αυτές».

Τα υπόλοιπα 7 εκατ. ευρώ είναι ανθρωπιστική βοήθεια, στο πλαίσιο της δέσμευσης της Επιτροπής να διαθέσει επιπλέον 200 εκατ. ευρώ εντός του 2015 για να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες της κρίσης των προσφύγων.

Από τα τέλη της άνοιξης του 2015, πάνω από 200.000 μετανάστες υπολογίζεται ότι έχουν περάσει στα Δυτικά Βαλκάνια, η συντριπτική πλειονότητα από την ΠΓΔΜ και τη Σερβία.

Σερβία και ΠΓΔΜ σημειώνουν ότι δεν μπορούν να διαχειριστούν την αυξημένη ροή προσφύγων.

O επίτροπος Διεύρυνσης, Γιοχάνες Χαν, δήλωσε ότι η νέα χρηματοδότηση προς το Βελιγράδι και τα Σκόπια αποτελεί σημαντική ένδειξη της συνεχιζόμενης ευρωπαϊκής αλληλεγγύης προς τις δύο αυτές χώρες οι οποίες έχουν ήδη κάνει πολλά για να αντιμετωπίσουν το θέμα των προσφύγων.

Από την πλευρά του, ο επίτροπος για την Ανθρωπιστική Βοήθεια και τη Διαχείριση Κρίσεων, Χρήστος Στυλιανίδης, δήλωσε ότι για να λυθεί το πρόβλημα των προσφύγων, θα πρέπει να αντιμετωπιστούν τα βαθύτερα αίτια των βίαιων εκτοπισμών στο εσωτερικό της Συρίας, του Ιράκ και του Αφγανιστάν.

«Πρέπει να συνεχίσουμε να στηρίζουμε τις γειτονικές χώρες που ήδη φιλοξενούν μεγάλους αριθμούς προσφύγων. Είναι συλλογική μας ευθύνη για την παροχή προστασίας και ανθρωπιστικής βοήθεια σε ευάλωτα άτομα, όπου κι αν βρίσκονται, από όπου και αν προέρχονται και όπου και αν πηγαίνουν», ανέφερε ο Χ. Στυλιανίδης.

Χιλιάδες πρόσφυγες διασχίζουν τα σύνορα ΠΓΔΜ – Ελλάδας

Συνολικά, 10.000 πρόσφυγες έχουν περάσει τα σύνορα της ΠΓΔΜ με την Ελλάδα τις τελευταίες 24 ώρες, γεγονός που ώθησε τις αρχές να ζητήσουν «την κινητοποίηση όλων των αστυνομικών δυνάμεων» προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κατάσταση.

Ο αριθμός των προσφύγων που εισήλθαν στη χώρα το τελευταίο 24ωρο είναι μικρότερος από τον αριθμό – ρεκόρ των 12.000 εισόδων που είχε καταγραφεί στις αρχές Σεπτεμβρίου.

«Αυτή η τεράστια εισροή προσφύγων αναμένεται να συνεχιστεί τις επόμενες ημέρες», δήλωσε ο Ίβο Κοτέβσκι εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών της ΠΓΔΜ.

Τις τελευταίες ημέρες περνούσαν τα σύνορα της χώρα καθημερινά 3.000 με 5.000 άνθρωποι.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk