Την διαβεβαίωση ότι «δεν θα επιβάλλουμε οριζόντιες μειώσεις στις συντάξεις» έδωσε στην Βουλή ο υπουργός Εργασίας Γ. Κατρούγκαλος, δηλώνοντας παράλληλα ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να εξουδετερώσει τις αρνητικές δεσμεύσεις που ανέλαβε στο πλαίσιο του μνημονίου μέσω της μεταρρύθμισης του ασφαλιστικού συστήματος που θα φέρει στην Βουλή τον Νοέμβριο. Ο κ. Κατρούγκαλος υπογράμμισε ότι χρειάζεται άμεση θεσμική αλλαγή καθώς οι πόροι δεν είναι δεδομένοι και το σύστημα έχει καταστεί πλήρως μη βιώσιμο λόγω της μεγάλης ανεργίας και της κακής διαχείρισης που έγινε στο παρελθόν με τελευταίο επεισόδιο, όπως το χαρακτήρισε, «την καταλήστευση των ταμείων από το PSI». Αναφερθείς ειδικότερα στο ΙΚΑ είπε ότι το 80% των κινητών αξιών που είχε επενδυθεί σε τίτλους του δημοσίου εξανεμίστηκε.

Αναφορικά με τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η κυβέρνηση έναντι των πιστωτών, είπε ότι «θα επιδιώξουμε να τις εξουδετερώσουμε μέσω της συνολικής μεταρρύθμισης του ασφαλιστικού συστήματος». Όπως είπε σε αντίθεση με συγκεκριμένες δεσμεύσεις «που δεν θέλουμε να φέρουμε σε πέρας διότι είναι αντίθετες με τις θέσεις μας» (όπως η απομείωση κατώτατων συντάξεων και ΕΚΑΣ κλπ.) θα φέρουμε στη Βουλή το Νοέμβριο την μεταρρύθμιση του συστήματος με ενιαίους και ομοιόμορφους κανόνες στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα για να επέλθει δικαιοσύνη και εξυγίανση. Ενώ την επόμενη εβδομάδα θα δοθεί στην δημοσιότητα το σχετικό πόρισμα το οποίο θα τεθεί σε δημόσιο διάλογο για την εξειδίκευση των κατευθύνσεων.

Όπως δήλωσε, στόχος είναι ένα ασφαλιστικό σύστημα δίκαιο και αποτελεσματικό: «Δεν θα επιβάλλουμε οριζόντιες μειώσεις», δεσμεύθηκε, προσθέτοντας ότι οι αναγκαίες αλλαγές και προσαρμογές θα γίνουν μέσω της νέας αρχιτεκτονικής του συστήματος. Ενδιάμεσα, πάντως, θα έρθει στην Βουλή νομοσχέδιο με ρυθμίσεις κοινωνικο-ασφαλιστικές με προαπαιτούμενα «που δεν μπορέσαμε να αποφύγουμε», αλλά όπως είπε «αυτή την δυσμενή εξέλιξη της ανάκλησης θετικών ρυθμίσεων θα επιδιώξουμε να την εξουδετερώσουμε με την συνολική μεταρρύθμιση».