Ο ελληνικός μονόδρομος

Οι εκτιμήσεις του ΔΝΤ για τη δύσκολη κατάσταση της ελληνικής οικονομίας…

Ο ελληνικός μονόδρομος | tovima.gr
Οι εκτιμήσεις του ΔΝΤ για τη δύσκολη κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, έρχονται απλώς να επιβεβαιώσουν αυτό που διαπιστώνουν καθημερινά τόσο οι πολίτες όσο και οι επιχειρήσεις. Ωστόσο οι ιδιαίτερα απαισιόδοξες προβλέψεις του ταμείου για το τελευταίο τρίμηνο της χρονιάς, όπου προβλέπει ύφεση 5,4%, που συγκλίνουν και με τις εκτιμήσεις της κυβέρνησης όπως αποτυπώνονται στο σχέδιο του προϋπολογισμού, προδιαγράφουν επιδείνωση της κατάστασης.

Είναι προφανές ότι η πολιτική αστάθεια των προηγούμενων μηνών και τα capital controls επιβάρυναν δραματικά το οικονομικό κλίμα, με τις συνέπειες να γίνονται τώρα πολύ πιο ορατές, καθώς τελειώνει η τουριστική περίοδος που αποτελεί διαχρονικά τον αιμοδότη της ελληνικής οικονομίας. Ο χρόνος που χάθηκε μέχρι η κυβέρνηση να αποφασίσει να υπογράψει τη συμφωνία με τους δανειστές, άφησε όμως δραματικά αποτυπώματα στην οικονομία. Αποτέλεσμα και την επόμενη χρονιά σύμφωνα με την έκθεση του ΔΝΤ, η οικονομία να παραμείνει στην ύφεση με μόνο σημάδι αισιοδοξίας την πρόβλεψη για μικρή ανάπτυξη το τελευταίο τρίμηνο του 2016.

Με δεδομένη αυτή την κατάσταση της οικονομίας και με τα όρια αντοχής της κοινωνίας να εξαντλούνται είναι ξεκάθαρο πλέον ότι η μόνη επιλογή που έχει μπροστά της η κυβέρνηση είναι να προχωρήσει όσο γίνεται γρηγορότερα στην υλοποίηση της συμφωνίας με τους ευρωπαίους. Είναι ο μόνος δρόμος για να τελειώνει η αβεβαιότητα, για να αρχίσει να σταθεροποιείται το οικονομικό και πολιτικό κλίμα, για να αρχίσει να κινείται πάλι κάτι στην οικονομία.

Για αυτό όμως δεν αρκούν ούτε οι καλές προθέσεις, ούτε η δεδομένη όπως φαίνεται επιλογή του πρωθυπουργού. Χρειάζεται όλη η κυβερνητική μηχανή να ενεργοποιηθεί προς αυτή την κατεύθυνση και να αποδεχθεί, πέρα από τις όποιες ιδεολογικές αγκυλώσεις,ότι η συμφωνία με τους δανειστές δεν είναι καταναγκαστικά έργα, αλλά αναγκαία και ικανή συνθήκη για να μπορέσει η χώρα να αρχίσει να ελπίζει σε καλύτερες μέρες

ΤΟ ΒΗΜΑ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk