Μαθήματα και διαγωνισμοί για νέους επιχειρηματίες

Μπορεί οι επιχειρήσεις να βάζουν λουκέτα τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα λόγω της κρίσης

Μπορεί οι επιχειρήσεις να βάζουν λουκέτα τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα λόγω της κρίσης, όμως από την άλλη εμφανίζονται νέοι επιχειρηματίες, οι οποίοι προσπαθούν να επιβιώσουν και να αναπτυχθούν. Στο πλαίσιο της προσπάθειας για εμφάνιση νέων επιχειρηματιών γίνονται διαγωνισμοί και προγράμματα για βοήθεια σε επίπεδο οικονομικό, γνωστικό και συμβουλευτικό των υποψήφιων επιχειρηματιών στη χώρα μας.
Το Ιδρυμα Νεολαίας και Διά Βίου Μάθησης (ΙΝΕΔΙΒΙΜ) ανακοίνωσε την ολοκλήρωση της διεξαγωγής της Εβδομάδας Επιχειρηματικής Επιτάχυνσης, η οποία έγινε στο πλαίσιο του 2ου Πανελληνίου Διαγωνισμού Καινοτομίας και Νεανικής Επιχειρηματικότητας με την ονομασία «ideatree».

Στο στάδιο αυτό οι επτά ομάδες με τη μεγαλύτερη βαθμολογία, οι οποίες είχαν αναδειχθεί μέσα από την πρώτη φάση αξιολόγησης του διαγωνισμού, έλαβαν μέρος σε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα επιχειρηματικού επιταχυντή. Το πρόγραμμα έλαβε χώρα στο Καρπενήσι Ευρυτανίας όπου οι ομάδες με την κατάλληλη υποστήριξη από έμπειρους επαγγελματίες και μέντορες κλήθηκαν να βελτιώσουν και να εξελίξουν τις επιχειρηματικές τους ιδέες.

Το εγχείρημα ήταν ιδιαίτερα πρωτοπόρο για τα ελληνικά δεδομένα. Το πρόγραμμα περιείχε στοχευμένες δραστηριότητες και κατάλληλη καθοδήγηση από καταξιωμένους μέντορες, ούτως ώστε οι ομάδες να ωριμάσουν τα επιχειρηματικά τους πλάνα και τα υπό ανάπτυξη προϊόντα και υπηρεσίες τους.

Επτά ομάδες, τριάντα νέοι επιχειρηματίες, μέσα σε μία εβδομάδα, εργάστηκαν, έμαθαν, δικτυώθηκαν, βελτίωσαν τις επιχειρηματικές τους ιδέες και ετοιμάστηκαν για τον μεγάλο τελικό που θα αναδείξει και τους νικητές του διαγωνισμού «ideatree».

Τα έπαθλα του διαγωνισμού «ideatree» είναι:

– Χρηματικά έπαθλα συνολικής αξίας 25.000 ευρώ.

– Φιλοξενία και mentoring στους κορυφαίους συνεργατικούς χώρους που λειτουργούν στη χώρα μας: Orange Grove, Found.ation, Impact Hub, The Cube Athens, Θερμοκοιτίδα Νεοφυών Επιχειρήσεων Αθήνας (ΘΕΑ).

– Πέντε υποτροφίες στα εξ αποστάσεως προγράμματα επιμόρφωσης του ΚΕΚ του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

– Μία υποτροφία για το πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών του Athens Tech College: Master of Science in the Management of Business Innovation and Technology (MBIT).

– Δύο υποτροφίες φοίτησης για το πρόγραμμα σπουδών Diploma in Digital Marketing του Business College of Athens (BCA).


Πρόγραμμα από το Πανεπιστήμιο Αθηνών

Παράλληλα, το ολοκληρωμένο πρόγραμμα επιχειρηματικότητας «Η Επιχειρηματικότητα στην Πράξη» από το Εργαστήριο Επενδυτικών Εφαρμογών (ΕΠΕΦΑ), με την υποστήριξη των Industry Disruptors – Game Changers (ID-GC) της Λέσχης Επιχειρηματικότητας αλλά και την πολύτιμη χορηγία κορυφαίων επιχειρήσεων της ελληνικής οικονομίας ξεκινά τον δεύτερο κύκλο του στην Αθήνα τον Νοέμβριο.
Το Εργαστήριο Επενδυτικών Εφαρμογών (ΕΠΕΦΑ) του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, αναγνωρίζοντας τον κρίσιμο ρόλο που πρέπει να διαδραματίζει το Ελληνικό Πανεπιστήμιο στην προώθηση της καινοτομίας και εξωστρέφειας της ελληνικής οικονομίας και μετά την επιτυχημένη πορεία του πρώτου κύκλου του προγράμματος, συνεχίζει, προσφέροντας στήριξη και τεχνογνωσία σε ανθρώπους με υποσχόμενες επιχειρηματικές ιδέες.
Το πρόγραμμα απευθύνεται σε απόφοιτους τριτοβάθμιας εκπαίδευσης που επιθυμούν να κατανοήσουν τα βασικά στοιχεία λειτουργίας μιας επιχείρησης προτού ξεκινήσουν μια επιχειρηματική δραστηριότητα. Το καλύτερο επιχειρηματικό πλάνο αξιολογείται από επιστημονική επιτροπή και βραβεύεται με χρηματικό έπαθλο.


Από την ιδέα στην εφαρμογή

Στην πρώτη σειρά του προγράμματος, που ξεκίνησε τον Νοέμβριο του 2014 και ολοκληρώθηκε τον Ιούνιο του 2015, o κ. Σάββας Σαββάκης ανακηρύχθηκε νικητής και έλαβε χρηματικό βραβείο αξίας 3.000 ευρώ για την ιδέα του, που ήδη η πατέντα της έχει κατοχυρωθεί σε 14 χώρες, το οποίο προσέφερε η εταιρεία Pfizer ΕΛΛΑΣ. Ο κ. Σαββάκης αναφέρει: «Οταν ξεκίνησα το πρόγραμμα ήμουν ένας μηχανικός, μόνος του, με μια πατέντα στο χέρι. Οταν τελείωσε το πρόγραμμα ήμουν μέλος μιας δικτυωμένης ομάδας που ακούει στο όνομα theSARMproject με ένα όραμα, οργάνωση και ήδη τις πρώτες επιτυχίες της».
Ο συνιδρυτής των Industry Disruptors – Game Changers (ID-GC) κ. Μιχάλης Στάγκος δήλωσε: «Οι ID-GC, ως αρωγοί διασύνδεσης του εκπαιδευτικού προγράμματος με την επιχειρηματική σκηνή, θα βοηθήσουν τους συμμετέχοντες να αναδείξουν τις επιχειρηματικές τους ιδέες σε βιώσιμες επιχειρήσεις. Επιπλέον, μέσα από το δίκτυό μας θα τους παρέχουμε τα κατάλληλα εργαλεία με στόχο την άρτια κατάρτισή τους και τη βελτίωση των δεξιοτήτων τους όσον αφορά την επιτυχημένη επιχειρηματική τους σταδιοδρομία. Προσηλωμένοι στην εκπαίδευση, που αποτελεί βασική προτεραιότητα για εμάς, αναπτύσσουμε συνεχώς νέα προγράμματα, με στόχο την ανάπτυξη ενός βιώσιμου επιχειρηματικού οικοσυστήματος».

HeliosPlus

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk