Βερολίνο: Ο Σόιμπλε δεν βάζει βέτο στην κατάργηση της ελληνικής συνδρομής στα έργα της ΕΕ

Πολύ κακό για το τίποτα. Η είδηση που λανσάρισε τη Δευτέρα το περιοδικό «Der Spiegel»

Βερολίνο, Ανταπόκριση

Πολύ κακό για το τίποτα. Η είδηση που λανσάρισε τη Δευτέρα το περιοδικό «Der Spiegel», ότι ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε αντιδρά στην αναδρομική κατάργηση της ελληνικής συνδρομής στα επιδοτούμενα από την Ευρωπαϊκή Ένωση έργα, δεν ευσταθεί. «Η Επιτροπή πήρε ήδη απόφαση υπέρ της κατάργησης στις 3 Αυγούστου» είπε σήμερα στο Βερολίνο πηγή του υπουργείου οικονομικών. «Και σε αυτό συμφωνήσαμε κι εμείς». Το ρεπορτάζ του «Der Spiegel», πρόσθεσε, γράφτηκε στη βάση λανθασμένων και πάντως όχι επίκαιρων πληροφοριών.

Γεγονός είναι ωστόσο, ότι ο κ.Σόιμπλε δυσανασχετεί. Σε συνάντησή του με χριστιανοδημοκράτες ευρωβουλευτές την περασμένη εβδομάδα στις Βρυξέλλες δεν έκρυβε την δυσαρέσκειά του για την απόφαση της Επιτροπής. Πόσο μάλλον, που η ίδια Επιτροπή ετοιμάζει πρόσθετα «δώρα» για την Ελλάδα, όπως την ταχύτερη παροχή των υπολειπόμενων χρημάτων από παλιότερα προγράμματα και την πρόωρη προκαταβολή για νέα.

Παρόμοια δυσαρεστημένοι δείχνουν και οι κομματικοί του σύντροφοι στις Βρυξέλλες. «Είναι να τραβάς τα μαλλιά σου με τη μεροληψία υπέρ της Ελλάδας» έλεγε ο επικεφαλής των χριστιανοδημοκρατών ευρωβουλευτών Χέρμπερτ Ρόιλ αναφερόμενος στην κατάργηση της ελληνικής συνδρομής. «Με αυτό τον τρόπο παραιτείται η Επιτροπή από κάθε έλεγχο στα έργα, που χρηματοδοτούνται από την ΕΕ». Ο ευρωβουλευτής Γιόαχιμ Τσέλερ δεν δίστασε μάλιστα να μιλήσει για ένα «προπατορικό αμάρτημα» της Κομισιόν, δεδομένου ότι τα συνεχή «χαρίσματα» στην Ελλάδα δημιουργούν πρωτοφανές προηγούμενο. «Δεν μπορούμε να πριμοδοτούμε συνεχώς τους Έλληνες» είπε. «Τι να πουν τότε οι Ρουμάνοι και οι Βούλγαροι που έχουν επίσης τεράστια προβλήματα»;

Σύμφωνα με την ίδια πηγή πάντως, τέτοιες δηλώσεις δεν έχουν πρακτικό αποτέλεσμα – δείχνουν όμως ανάγλυφα το κλίμα για την Ελλάδα που κυριαρχεί στο χριστιανοδημοκρατικό στρατόπεδο στις Βρυξέλλες και όχι μόνο.

Όχι ιδιαίτερα ευμενή είναι και τα σινιάλα που εκπέμπει προς την Αθήνα το γερμανικό υπουργείο εξωτερικών σε σχέση με την σχεδιαζόμενη από την Επιτροπή συνεργασία μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας στα ελληνοτουρκικά θαλάσσια σύνορα, με στόχο την αναχαίτιση της εισόδου των προσφύγων σε ελληνικά νησιά. Σε παρατήρηση δημοσιογράφου, ότι το ελληνικό υπουργείο εξωτερικών δηλώνει ότι δεν γνωρίζει γι αυτό, η κοφτή απάντηση πηγής του ομόλογου γερμανικού υπουργείου ήταν: «Συμβαίνει συχνά να μην γνωρίζει».

Αναφορικά με την ανέγερση κέντρων ταυτοποίησης προσφύγων στην Ελλάδα, η ίδια πηγή παρέπεμψε στις Βρυξέλλες. «Είναι έργο της Επιτροπής» είπε. Η Γερμανία δεν ανακατεύεται σε αυτό, τάσσεται όμως υπέρ της ανέγερσης.

Από την άλλη βέβαια, οι ανθρωπιστικές οργανώσεις στη Γερμανία, όπως η Pro Asyl, τάσσονται εναντίον τους. Τα κέντρα ταυτοποίησης, κατά τη γνώμη τους, θα είναι ταυτόχρονα κέντρα μαζικής κράτησης, καθώς και αναχώματα προς τη Δυτική και Βόρεια Ευρώπη. Μόνο στην Τουρκία θα διπλασιαστεί έτσι σύντομα ο αριθμός των προσφύγων – από 2 εκατομμύρια σήμερα σε τέσσερα. Με μόνους κερδισμένους τις χώρες της Μέσης και Βόρειας Ευρώπης, που θα χρησιμοποιούν τέτοια στρατόπεδα ως «ζωντανά» αναχώματα κατά της εισόδου των προσφύγων.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk