Μέτωπο Τσίπρα – Παπαγγελόπουλου στη Δικαιοσύνη

Στις προγραμματικές ανακοινώσεις της κυβέρνησης τα φώτα της δημοσιότητας θα είναι στραμμένα κυρίως σε δύο νέους υπουργούς

Στις προγραμματικές ανακοινώσεις της κυβέρνησης τα φώτα της δημοσιότητας θα είναι στραμμένα κυρίως σε δύο νέους υπουργούς που μιλάνε για πρώτη φορά στη Βουλή: στον αναπληρωτή υπουργό κατά της Διαφθοράς και Δικαιοσύνης κ. Δημήτρη Παπαγγελόπουλο και στον επίσης αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών κ. Γιώργο Χουλιαράκη, όπως λένε οι ειδήμονες περί τα οικονομικά. Ο πρώην εισαγγελικός λειτουργός πάντως Δ. Παπαγγελόπουλος καλείται από την πρώτη στιγμή της τοποθέτησής του να σηκώσει όλες τις προσδοκίες του πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίπρα αλλά και ολόκληρης της κυβέρνησης και της κοινωνίας να αποδοθεί επιτέλους κοινωνική δικαιοσύνη, να πληρώσουν οι πλούσιοι, να φορολογηθούν οι αποδέκτες μιζών, να επιστραφούν χρήματα στα δημόσια ταμεία και να πληρώσουν οι πραγματικοί ένοχοι των σκανδάλων, οι οποίοι απολάμβαναν ασυλία και από τη Δικαιοσύνη τα τελευταία 15 χρόνια…
Σχέση εμπιστοσύνης


Αν ο Πρωθυπουργός δεν απουσίαζε για το ταξίδι του στις ΗΠΑ το περασμένο Σάββατο, θα είχε παραβρεθεί στη Συνέλευση της Ενωσης Εισαγγελέων, όπου το μήνυμά του μετέφερε ο κ. Παπαγγελόπουλος, δίνοντας στην πραγματικότητα και το δικό του στίγμα για το τι θα ακολουθήσει στον ευαίσθητο χώρο της Δικαιοσύνης. Η στενή φιλία των δύο ανδρών, η οποία άρχισε όχι με την άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ αλλά από την εποχή που το κόμμα ήταν καθηλωμένο στο 4%, έχει δημιουργήσει μια σχέση όχι μόνο οικογενειακή αλλά και εμπιστοσύνης. Αυτό φαίνεται από τις σχεδόν καθημερινές επισκέψεις του αναπληρωτή υπουργού στο Μαξίμου, αφού ο Πρωθυπουργός επιθυμεί καθημερινή ενημέρωση από τον στενό του φίλο. Ισως έτσι εξηγείται πώς αντιστάθηκε και σε έντονες διαμαρτυρίες για την υπουργοποίηση Παπαγγελόπουλου, πριν από ένα δεκαήμερο…

«Αλλαξέ τα όλα»
φαίνεται να είναι η εντολή του κ. Τσίπρα προς τον υπουργό του, ο οποίος κατά την ομιλία του στην Ενωση Εισαγγελέων είπε χαρακτηριστικά: «Οταν έρχεται το νέο, το παλιό τελειώνει…».
Πακέτο παρεμβάσεων


Ο νέος αναπληρωτής υπουργός μελετά και έχει μάλλον έτοιμο πακέτο νομοθετικών παρεμβάσεων κυρίως στους ελεγκτικούς μηχανισμούς της Πολιτείας για την πάταξη της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς. Αλλάζει για παράδειγμα η λειτουργία της Εισαγγελίας Διαφθοράς, η οποία πρόκειται να αναβαθμιστεί. Κρίσιμες παρεμβάσεις θα γίνουν τόσο στην Οικονομική Εισαγγελία όσο και στο ΣΔΟΕ. Σε σχέση με τα πρόσωπα που πλαισιώνουν τις συγκεκριμένες Εισαγγελίες, η μοίρα τα έφερε έτσι ώστε τόσο η κυρία Ελένη Ράικου όσο και ο κ. Παναγιώτης Αθανασίου να έχουν υπηρετήσει όταν εκείνος ήταν προϊστάμενός τους στην Εισαγγελία Πρωτοδικών. Γνωρίζονται λοιπόν πολύ καλά, αφού και οι δυο θήτευσαν δίπλα στον κ. Παπαγγελόπουλο σε όλες τις κρίσιμες δικογραφίες και προκαταρκτικές έρευνες τη δεκαετία του 2000 (Εξοπλιστικά, υποκλοπές κ.τ.λ.). Πάντως «τα πρόσωπα δεν είναι η κυρίαρχη μέριμνα της κυβέρνησης, σημασία έχουν οι δομές», όπως έλεγε στενός συνεργάτης τους. Φυσικά οι συμπεριφορές επικεφαλής κρίσιμων τομέων σε άλλες υποθέσεις διαφθοράς θα ελεγχθούν, όπως όλα δείχνουν, σύμφωνα με τις διαδικασίες που προβλέπουν ο νόμος και το Σύνταγμα. «Παρέες από τον χώρο της Δικαιοσύνης και παρεμβάσεις από εξωθεσμικούς ή συνταξιούχους θα διαλυθούν και θα παταχθούν στο άμεσο μέλλον» έλεγε παράγοντας που είναι σε θέση να γνωρίζει.
Υποθέσεις διαφθοράς


Ενα σταυρόλεξο για γερούς λύτες καλείται να λύσει ο νέος υπουργός σε συνεργασία πάντοτε με τον Πρωθυπουργό: πώς θα ενθαρρύνει την πρόοδο υποθέσεων διαφθοράς, με απόλυτο όμως σεβασμό στην ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης. Οι δύο άνδρες φαίνεται ότι έχουν βρει την απάντηση, η οποία ήρθε και μέσα από το μήνυμα του Πρωθυπουργού στην Ενωση Εισαγγελέων, αφού δεν μπόρεσε να είναι παρών και να δώσει έτσι ισχυρό μήνυμα στον δικαστικό χώρο και όχι μόνο. «Ενίσχυση του φρονήματος των δικαστών αλλά και εξασφάλιση της ανεξαρτησίας τους» είναι το νέο δόγμα της κυβέρνησης. Η είδηση για τη σύλληψη του επιχειρηματία κ. Θωμά Λιακουνάκου έγινε δεκτή εντός της χώρας και πέραν του Ατλαντικού με ικανοποίηση μάλλον, αφού οι πληροφορίες που είχαν φθάσει και στο πρωθυπουργικό γραφείο ήταν ότι συγκεκριμένες υποθέσεις Εξοπλιστικών λίμναζαν από το 2004 σε εισαγγελικά και ανακριτικά γραφεία… Εισαγγελέας που ξέρει καλά την υπόθεση έλεγε ότι «η εξέλιξη αυτή άργησε 11 χρόνια», ενώ άλλοι μιλούσαν για «τέλος εποχής της καθυστέρησης και της ατιμωρησίας». Ολοι συμφωνούσαν ότι η ανακρίτρια Βασιλική Μπράτη έγραψε ιστορία. Ηταν εκείνη που ξετύλιξε το κουβάρι των μιζών. Οι εισαγγελείς και οι ανακριτές πάντως έχουν κατεύθυνση να εισπράξουν χρήματα για τα δημόσια ταμεία και μέρος των κλεμμένων, σε μια δύσκολη για τη χώρα οικονομική περίοδο.
Στο μεταξύ, καθώς υπάρχει η ενθάρρυνση από την Πολιτεία στην ελληνική Δικαιοσύνη, «ανοίγουν» τα στόματα και εντοπίζονται και νέες εταιρείες που έχουν λογαριασμούς σε φορολογικούς παραδείσους και απίθανα νησιά, όπως το νησί Νέβις στην Καραϊβική, που υπάγεται στις Δυτικές Ινδίες. Μάλιστα υπέρογκα ποσά εμφανίζονται να στέλνονται από γερμανική εταιρεία – η οποία πήρε θηριώδη προμήθεια Εξοπλιστικών (1,7 δισ. ευρώ) – στην υπεράκτια με έδρα το νησί Νέβις και να φεύγουν επίσης εκατομμύρια ευρώ σε πέντε άλλους άγνωστους αποδέκτες στη χώρα μας αλλά και σε υπεράκτια με την επωνυμία Tripolis Investments.


Στοιχήματα
Μίζες και λίστα Λαγκάρντ

Γερμανός εισαγγελικός λειτουργός πήρε νέα κατάθεση από τον πρώην διευθυντή Εξοπλισμών Αντώνη Κάντα, στη γερμανική πρεσβεία στην Αθήνα, παρουσία και του συνηγόρου του Γιάννη Μαντζουράνη. Η γερμανική Δικαιοσύνη αλλά και η σουηδική (για την υπόθεση της Ericsson) ζητούν τώρα τα φώτα των ελλήνων δικαστών προκειμένου να εντοπίσουν ποινικές ευθύνες για δωροδοκία. Η υπόθεση της προμήθειας των Leopard 2 είναι μια απόδειξη για μια έρευνα που είχε «χαθεί» στις διαδικασίες των δυσκίνητων αιτήσεων δικαστικών συνδρομών, παρότι οι μίζες που δόθηκαν τα τελευταία 20 χρόνια, μόνο από Εξοπλιστικά, υπολογίζονται στο υπέρογκο ποσό των 2 δισ. ευρώ!
Η υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ είναι το δεύτερο στοίχημα της ελληνικής Δικαιοσύνης. Η εγκληματική οργάνωση, που έφτασε να διακινεί «μαύρα» εν μέσω Μνημονίου και ερευνάται από τους τέσσερις εισαγγελείς που έφθασαν ως το Παρίσι για την κατάθεση Φαλτσιανί, δικαιώνει απολύτως, μέσω όσων σπεύδουν να πληρώσουν τους φόρους τους, την κίνηση των εισαγγελέων. Οι προσπάθειες να ευοδωθούν οι έρευνές τους με τον εντοπισμό των τελικών αποδεκτών του ταμείου της συμμορίας είναι εντατικές και περνάνε μέσα από τον συντονισμό ενός δυσκίνητου κρατικού ελεγκτικού μηχανισμού. Προς αυτή την κατεύθυνση ήταν και η σύσκεψη-μαμούθ την περασμένη Παρασκευή υπό τον κ. Παπαγγελόπουλο. Σε αυτήν εκτός από τον γενικό γραμματέα για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς κ. Γιώργο Βασιλειάδη και τον επικεφαλής του ΣΔΟΕ κ. Παναγιώτη Δάνη ήταν παρόντες στελέχη της Αστυνομίας, της Γενικής Διεύθυνσης Τελωνείων, της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων κ.τ.λ.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk