Σεμινάρια ζωής

«Η μουσικοθεραπεία έχει προσφέρει πολλά στις γυναίκες με καρκίνο του μαστού, αλλά και γενικότερα στην ογκολογία. Συντελείται είτε παίζοντας είτε ακούγοντας μουσική.

Μουσικοθεραπεία
Ευαγγελία Παπανικολάου
Υποψήφια διδάκτωρ Μουσικοθεραπείας, επιστημονική υπεύθυνη της Sonora (Διεπιστημονική Εταιρεία Μουσικοθεραπείας & Ερευνας)
«Η μουσικοθεραπεία έχει προσφέρει πολλά στις γυναίκες με καρκίνο του μαστού, αλλά και γενικότερα στην ογκολογία. Συντελείται είτε παίζοντας είτε ακούγοντας μουσική. Στα συγκεκριμένα σεμινάρια έχουμε επιλέξει το δεύτερο είδος, το οποίο λέγεται Δεκτική Μουσικοθεραπεία (Guided Imagery and Music). Aκούς μουσική και μέσα από αυτήν μπορείς και επεξεργάζεσαι πράγματα που σχετίζονται με τη νόσο. Τι απασχολεί μια γυναίκα που πάσχει από καρκίνο του μαστού; Την απασχολούν οι αλλαγές στο σώμα της και οι διαπροσωπικές σχέσεις της, την απασχολεί ο πόνος και πώς θα τον διαχειριστεί, το πώς θα αντιμετωπίσει τη ζωή της από εδώ και εμπρός. Η μουσική δίνει μια διέξοδο, δίνει χώρο να επεξεργαστούν όλα αυτά τα θέματα, τα οποία βέβαια συζητώνται στη συνέχεια και προφορικά με τον θεραπευτή.
Την ώρα της ακρόασης βρίσκεσαι με τα μάτια κλειστά και μιλάς φέρνοντας στο μυαλό σου οτιδήποτε «συμβαίνει» στη μουσική. Ας μην ξεχνάμε ότι η μουσική μπορεί να φέρει σύμβολα, π.χ. συμβαίνει σε όλους μας την ώρα που κλείνουμε τα μάτια και ακούμε ένα κομμάτι να φανταζόμαστε ότι είμαστε σε ένα συγκεκριμένο μέρος. Η μουσική ουσιαστικά προσπερνά τις συνειδητές άμυνές μας και μας βάζει μέσα στον εαυτό μας, εκεί όπου επεξεργαζόμαστε πράγματα σε ένα βαθύτερο επίπεδο. Κάποιοι ακούγοντας μουσική μπορούν να «δουν» συμβολικές εικόνες, αναμνήσεις, σκέψεις ή οτιδήποτε σχετίζεται με τον καρκίνο, όπως μια αλλαγή στο σώμα ή έναν φόβο. Πρέπει να υπογραμμίσω ότι ο φόβος είναι από τα πιο καίρια θέματα που δουλεύουμε στη μουσικοθεραπεία. Και στη φάση της διάγνωσης και στη φάση της θεραπείας αλλά και στην αποκατάσταση, πολλές γυναίκες φοβούνται «Και αν το πάθω ξανά;».
Δεν εστιάζουμε ασφαλώς μόνο στα αρνητικά, φροντίζουμε να ενισχύσουμε και τα θετικά. Αυτό είναι το πλεονέκτημα της μουσικής, ότι μπορεί να μας συνδέσει με εσωτερικές πηγές, να μας δώσει όπλα και κίνητρα να προχωρήσουμε παραπέρα. Είναι, νομίζω, ενδεικτικά τα λόγια μιας ασθενούς που πήρε μέρος σε συνεδρίες GIM μουσικοθεραπείας: «Eνιωθα ότι η μουσική με συναντούσε εκεί που ήμουν και με πήγαινε σε μέρη που έπρεπε να πάω. Ισως να μην είχα το θάρρος να συνεχίσω αν δεν με έσπρωχνε η ίδια η μουσική. (…) Με βοήθησε να δω και να συνειδητοποιήσω ότι όλα τα ανάμεικτα συναισθήματα που ήρθαν στην επιφάνεια ήταν απαραίτητα στη διαδικασία του θρήνου για την αρρώστια μου αλλά και στην αποθεραπεία μου, στην προετοιμασία μου για τη νέα ζωή»».

Δραματοθεραπεία

Ρούλα Παπαθέου
Δραματοθεραπεύτρια/οικογενειακή θεραπεύτρια

«H δραματοθεραπεία είναι η συστηματική χρήση του θεάτρου και του δράματος με στόχο τη θεραπεία και την προσωπική ανάπτυξη. Τα “ατού” μας σε σχέση με τη λεκτική ψυχοθεραπεία είναι ότι έχουμε ένα δημιουργικό κομμάτι (μέσα από πολλές τεχνικές, π.χ. ζωγραφική, μουσική, παίξιμο ρόλων, αυτοσχεδιασμό κ.ο.κ.).

Στο άκουσμα του καρκίνου μια γυναίκα μπορεί να αισθανθεί εγκλωβισμένη, η αίσθηση του χρόνου μειώνεται (“Πόσο έχω ακόμα;”), ενώ υπερισχύει πολλές φορές το “Δεν θα προλάβω”. Επιπλέον, η επιθυμία της για δράση περιορίζεται, το ίδιο και η επαφή της με τους “σημαντικούς άλλους”, συχνά οδηγείται σε αποστασιοποίηση από τα δρώμενα της ζωής, νιώθει φόβο, θυμό (“Γιατί σ’ εμένα;”). Ολα όμως αυτά που θάβονται η δραματοθεραπεία τα έχει σαν τεχνικές. Προσφέρει δηλαδή στη γυναίκα αυτή έναν ασφαλή χώρο και χρόνο, παρέχοντάς της αυτό που λέει η λέξη “δραματοθεραπεία”, δηλαδή δράση. Μαζί, βέβαια, με τη δυνατότητα να επεξεργαστεί τα συναισθήματά της, τη δυνατότητα να έρθει σε επαφή όχι μόνο με τους άλλους, αλλά και με τη δημιουργικότητα, τον αυθορμητισμό και τη φαντασία της. Αρα υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα να αντιμετωπίσει αυτό που της συμβαίνει με ψυχραιμία και ασφάλεια. Ολο αυτό το συναισθηματικό μοίρασμα λειαίνει τις γωνίες της δυσκολίας, χωρίς βέβαια να την εξαφανίζει.

Είναι πολύ σημαντικό να ζητηθεί ψυχολογική υποστήριξη από την αρχή. Στο άκουσμα του καρκίνου του μαστού, υπάρχει μια απειλή για τη σωματική και την ψυχική υπόσταση της γυναίκας. Αυτή η απειλή είναι πολύ γενικευμένη, άμορφη και γι’ αυτό μπορεί να προκαλέσει μεγάλη ψυχολογική αναταραχή. Η δραματοθεραπεία εστιάζει στην απειλή αυτή με δημιουργικό τρόπο. Οταν μια δυσκολία αποκτήσει μορφή, γίνεται πολύ πιο συγκεκριμένη, διαχειρίσιμη, έχει κάποια βάση εξήγησης και αποκτά μικρότερες, λιγότερο καταστροφικές διαστάσεις. Γι’ αυτό, το τονίζω, υπάρχει σπουδαίος λόγος να ζητήσει βοήθεια ήδη από την ώρα της διάγνωσης. Μην ξεχνάμε ότι η γυναίκα αυτή έχει μετά πολύ δρόμο μπροστά της, είτε πρόκειται για έναν καρκίνο με καλή πρόγνωση είτε για έναν καρκίνο με δύσκολη πρόγνωση».

Εικαστική ψυχοθεραπεία

Νιόβη Σταυροπούλου
Ψυχολόγος/εικαστική ψυχοθεραπεύτρια

«Η θεραπεία μέσω της τέχνης (art therapy) συνδυάζει τις εικαστικές τέχνες και την ψυχοθεραπεία σε μια δημιουργική διαδικασία, όπου η παραγόμενη εικόνα γίνεται η βάση για τη διερεύνηση και την κατανόηση του εαυτού. Να τονίσω ότι ο θεραπευτής δεν διδάσκει ζωγραφική ή σχέδιο ούτε είναι ο στόχος εδώ να δημιουργηθεί ένα άρτιο και ολοκληρωμένο έργο τέχνης. Δεν χρειάζεται δηλαδή κάποιος να είναι σε θέση να ζωγραφίσει ή να σχεδιάσει. Αυτό που ουσιαστικά συμβαίνει στη συγκεκριμένη θεραπευτική προσέγγιση είναι ότι συναισθήματα και εσωτερικές διαμάχες παίρνουν εικαστική/οπτική μορφή (καθότι οι εικόνες είναι συχνά ένας καλύτερος τρόπος έκφρασης από τις λέξεις) και μέσω της δημιουργικής αυτής διαδικασίας επιλύονται και τελικά αφομοιώνονται από τον ψυχισμό.

Ειδικότερα, οι γυναίκες με καρκίνο του μαστού είναι εκτεθειμένες σε στρες που σχετίζεται με τη διάγνωση και τη θεραπεία, το οποίο επηρεάζει την ποιότητα της ζωής τους. Για τις περισσότερες ασθενείς, η διάγνωση παράγει ένα αυξημένο αίσθημα φόβου απέναντι στον πόνο, στον θάνατο, στις οικονομικές και κοινωνικές αλλαγές και, τέλος, στην εξάρτηση. Επιπλέον, τόσο η ίδια η ασθένεια όσο και η θεραπεία της μπορούν να προκαλέσουν διάφορες σωματικές αλλαγές, όπως η απώλεια μαλλιών, η απώλεια ενός μαστού, προβλήματα βάρους, και η γυναίκα να έχει μια αίσθηση αποξένωσης από το σώμα της. Αυτό συμβαίνει επειδή η συγκεκριμένη μορφή καρκίνου έχει συνδεθεί πολιτισμικά με τις ορατές “θηλυκές” πτυχές του σώματος. Δεν είναι τυχαίο ότι οι γυναίκες με καρκίνο του μαστού συχνά αναφέρουν συναισθήματα απομόνωσης και μοναξιάς, ενώ απομακρύνονται από την οικογένειά τους και τους φίλους τους, από φόβο μήπως τους εμπλέξουν συναισθηματικά στις ανησυχίες και στο άγχος τους. Η χρήση της art therapy βασίζεται στην πεποίθηση ότι η δημιουργική διαδικασία ενισχύει τη ζωή και την επούλωση, ανακουφίζοντας από τα συμπτώματα που σχετίζονται με τον καρκίνο. Η δημιουργική διαδικασία της παραγωγής ενός έργου τέχνης μπορεί να διευκολύνει την έκφραση των βαθύτερων συναισθημάτων της γυναίκας που νοσεί».

INFO

Οι πέντε διαδοχικοί κύκλοι δωρεάν βιωματικών σεμιναρίων της «Σχολής Δύναμης» της Novartis Oncology απευθύνονται σε γυναίκες που νοσούν ή έχουν νοσήσει από καρκίνο του μαστού (ή κάποια άλλη μορφή καρκίνου) και τους φροντιστές τους. Τα σεμινάρια ξεκινούν από αύριο 05/10 και πραγματοποιούνται μέχρι και τις 12/11. Κάθε κύκλος προσεγγίζει δημιουργικά μια διαφορετική πτυχή της γυναικείας φύσης και της θηλυκότητας: την ψυχολογία, την εξωτερική εμφάνιση, τη διατροφή και τη φυσική κατάσταση.

Περιλαμβάνονται σεμινάρια: Μουσικοθεραπείας (Ευαγγελία Παπανικολάου), Δραματοθεραπείας (Ρούλα Παπαθέου), Εικαστικής ψυχοθεραπείας (Νιόβη Σταυροπούλου), Περιποίησης δέρματος και μαλλιών (Αννα Παγούνη), Μόδας (Αννούσα Μελά), Make up (Χαρά Παπανικολάου), Νευροπαθητικού πόνου (Αθηνά Βαδαλούκα), Ασκήσεων λεμφοιδήματος (Αθηνά Τιγγινάγκα), Yoga/Pilates (Αϊνόλα Τερζοπούλου), Positive thinking (Αγγελος Δερλώπας), Διατροφής (Ευάγγελος Ζουμπανέας) και Μαγειρικής (Δημήτρης Σκαρμούτσος).

Τα σεμινάρια θα διεξάγονται κάθε Δευτέρα (17.00-20.30), Τετάρτη και Πέμπτη (17.30-20.30) στον Πολυχώρο «7ος» (Καραγεώργη Σερβίας 4 – Στοά Καλλιγά, πλατεία Συντάγματος), τηλ. 210 3237 377, 6943 848 688. Επίσης κάθε Παρασκευή (18.30-20.30) στο «Driskas Test Kitchen» (Λάμψα 19, Αμπελόκηποι, σταθμός μετρό Πανόρμου), τηλ. 210 7216 288.

Πληροφορίες για το αναλυτικό πρόγραμμα: www.almazois.gr, www.oekk.gr, www.anticancerath.gr και στο τηλέφωνο 210 6660 413.

Tα σεμινάρια είναι δωρεάν. Απαιτείται μόνο η εγγραφή στην ηλεκτρονική διεύθυνση: www.eventora.com/el/Events/eisaigynaika-eisaidynami. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

* Δημοσιεύθηκε στο BHmagazino την Κυριακή 04 Οκτωβρίου 2015

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
BHMAgazino
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk