Στα τέλη Οκτωβρίου η απόφαση του ΣτΕ για τις Σκουριές

Περί τα τέλη Οκτωβρίου θα γίνει γνωστή η απόφαση του ΣτΕ για τη λειτουργία των μεταλλείων χρυσού στις Σκουριές. Η συζήτηση στο δικαστήριο ολοκληρώθηκε και τα εμπλεκόμενα μέρη καλούνται μέχρι τις 7 Οκτωβρίου να καταθέσουν τις προτάσεις τους.

Με τις δυο πλευρές την εταιρεία Ελληνικός Χρυσός και το ελληνικό Δημόσιο να εμφανίζουν απολύτως διαφορετικές πλευρές στη συζήτηση για στο Συμβούλιο της Επικρατείας για το κλείσιμο των εγκαταστάσεων των μεταλλείων της Χαλκιδικής ολοκληρώθηκε η διαδικασία στην Ολομέλεια του ανωτάτου Δικαστηρίου.

Η απόφαση θα εκδοθεί στα τέλη Οκτωβρίου, ενώ οι δυο πλευρές θα υποβάλλουν γραπτά τις προτάσεις τους ως τις 7 του μηνός. Την συζήτηση προκάλεσε η προσφυγή της εταιρείας κατά της απόφασης του υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης στις 19 Αυγούστου, παραμονές της προκήρυξης των εθνικών εκλογών της 20ής Σεπτεμβρίου.

Η πλευρά του ελληνικού Δημοσίου τόνισε μέσω των συνηγόρων του ότι η αναστολή της λειτουργίας δεν προκάλεσε βλάβη στην επιχείρηση, αλλά συγχρόνως ότι δεν τίναξε το έργο στον «αέρα».

Ο λόγος που εκδόθηκε η απόφαση τόνισε ο δικηγόρος του Δημοσίου ήταν ότι δεν τηρήθηκαν οι προβλεπόμενοι όροι περί ελέγχων (δοκιμές κοιτασμάτων) στις εγκαταστάσεις της επένδυσης και όχι εκτός. Υπέρ της απόφασης Σκουρλέτη παρενέβησαν και οι Δήμοι Αριστοτέλη και Βόλβης, οι οποίοι υπογράμμισαν ότι επέρχεται βλάβη και προκαλούνται καταστροφές στο περιβάλλον από τη λειτουργία των μεταλλείων.

Η εταιρεία Ελληνικός Χρυσός μέσω των δικηγόρων της υποστήριξε ότι όταν έγινε η αναστολή της λειτουργίας δεν υπήρχαν οι μελέτες στα χέρια του υπουργού.

Η δικηγόρος με προσωπικές αιχμές καταφέρθηκε εναντίον του κ Σκουρλέτη με το ερώτημα αν ο κ. Σκουρλέτης εξέδωσε την απόφαση «από πολιτική βούληση ή από θυμό». Αίσθηση προκάλεσε και η παρατήρησή της ότι ο κ. Σκουρλέτης μετά από την αναδόμηση του Παναγιώτη Λαφαζάνη «άλλαξε όλους τους διευθυντές του υπουργείου».

Το δικαστήριο επιφυλάχθηκε να εκδόσει την απόφασή του.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk