Δύο μουσεία στην Καλαμπάκα λειτουργούν εδώ και λίγους μήνες σε έναν κοινό χώρο, έχοντας έναν κοινό στόχο: την ευαισθητοποίηση για το φυσικό περιβάλλον.
250 είδη μανιταριών

Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Μετεώρων και το Μουσείο Μανιταριών καταλαμβάνουν μια έκταση 1.100 τ.μ. όπου εκτίθενται περισσότερα από 350 είδη πτηνών και θηλαστικών, καθώς και 250 διαφορετικά είδη μανιταριών, τα οποία παρουσιάζονται σε τρεις φάσεις ανάπτυξης, προκειμένου να γίνεται κατανοητός ο κύκλος ζωής τους.
Τα ζώα, τα οποία προέρχονται από τους καλύτερους ταριχευτές της Ευρώπης, όπως και τα μανιτάρια που έχουν κατασκευαστεί ένα-ένα στο χέρι από ντόπιους καλλιτέχνες, παρουσιάζονται μέσα στο φυσικό τους περιβάλλον, σε διοράματα, τα οποία αποτελούν προσομοίωση των συνθηκών διαβίωσης και καρποφορίας. Παράλληλα, στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, λειτουργεί έκθεση ζωγραφικής και γλυπτών, στην οποία συμμετέχουν ντόπιοι καλλιτέχνες και το θέμα της σχετίζεται άμεσα με το μουσείο. Η εμπειρία του επισκέπτη ολοκληρώνεται με μια στάση στο «cafe του μουσείου» με θέα τους βράχους των Μετεώρων ή στο πωλητήριο, όπου μπορεί να βρει πολλά προϊόντα άγριων μανιταριών, εξαιρετικής ποιότητας, τα οποία προέρχονται από την ευρύτερη περιοχή.


Πρώτη γιορτή μανιταριού

Ενας χώρος με ιδιαίτερη δυναμική, το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Μετεώρων και Μανιταριών στο πλαίσιο του ετήσιου προγραμματισμού του διοργανώνει την 1η Γιορτή Μανιταριού στις 2, 3 και 4 Οκτωβρίου στην Καλαμπάκα. Η γιορτή θα πραγματοποιείται κάθε χρόνο το πρώτο Σαββατοκύριακο του Οκτωβρίου και θα περιλαμβάνει πλήθος εκδηλώσεων για την ενημέρωση του κοινού σχετικά με τα μανιτάρια, βραδιές γευσιγνωσίας, εκθέσεις κ.ά. Εκτός από τη γιορτή, στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών του μουσείου διοργανώνονται συχνά σεμινάρια και συζητήσεις μανιταρογνωσίας, μαθήματα μαγειρικής αλλά και άλλες δραστηριότητες, όπως αναζήτηση και μάζεμα μανιταριών σε παραπλήσια δάση και λιβάδια, με συνοδεία έμπειρων οδηγών και μανιταροσυλλεκτών.

HeliosPlus