Η Κομισιόν εξετάζει καταγγελίες τύπου Dieselgate για τηλεοράσεις

Το ενδιαφέρον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κίνησαν καταγγελίες ότι συγκεκριμένες συσκευές τηλεόρασης τείνουν να «εξωραΐζουν» την ενεργειακή τους κατανάλωση κατά τη διάρκεια των δοκιμών απόδοσης της ενεργειακής σήμανσης.

Το ενδιαφέρον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κίνησαν καταγγελίες ότι συγκεκριμένες συσκευές τηλεόρασης τείνουν να «εξωραΐζουν» την ενεργειακή τους κατανάλωση κατά τη διάρκεια των δοκιμών απόδοσης της ενεργειακής σήμανσης.

H μέτρηση

Η ενεργειακή σήμανση των τηλεοράσεων βασίζεται στη μέτρηση της ηλεκτρικής κατανάλωσης κατά τη διάρκεια προβολής ενός δεκάλεπτου βίντεο, το οποίο περιέχει μία ποικιλία από αργά και γρήγορα κινούμενες εικόνες, σε διαφορετικά επίπεδα φωτεινότητας. Οι κατασκευαστές κάνουν οι ίδιοι το τυποποιημένο τεστ και υποβάλλουν τα αποτελέσματα. Κάποια από αυτά επιβεβαιώνονται από τις αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές των χωρών στις οποίες καταλήγουν τα προϊόντα αυτά.

Στην εν λόγω υπόθεση, μία μελέτη από την κοινοπραξία ComplianTV, ενέπλεξε την Samsung υποστηρίζοντας ότι μία LCD τηλεόρασή της παρουσίασε σχεδόν τη μισή κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας (39 Watt) σε σχέση με τη συνηθισμένη (70 Watt) μόλις άρχισε να τρέχει το τεστ Η Samsung απέρριψε κατηγορηματικά οποιοδήποτε υπόνοια ότι σχεδίασε της τηλεοράσεις της προκειμένου να παράγουν εσκεμμένα αναληθείς τιμές κατανάλωσης και απέδωσε το αποτέλεσμα σε ένα χαρακτηριστικό (motion lighting) το οποίο χρησιμοποιεί από το 2011 για τη ρύθμιση της οπίσθιας φωτεινότητας της οθόνης.

«Είναι ένα στάνταρτ χαρακτηριστικό, το οποίο δουλεύει τόσο στο εργαστήριο όσο και στο σπίτι, επιφέροντας εξοικονόμηση ενέργειας και βοηθώντας μας στη μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων» εξήγησε η εταιρεία. Μία δεύτερη μελέτη, από τη Σουηδική Αρχή Ενέργειας, η οποία κοινοποιήθηκε τον περασμένο Ιανουάριο στην Κομισιόν, κατέληγε στο συμπέρασμα ότι ορισμένες τηλεοράσεις έριχναν την κατανάλωση ενέργειας στη διάρκεια του τυποποιημένου τεστ, μειώνοντας τη φωτεινότητα της οθόνης.

Δεν έχει γίνει γνωστό σε ποιες τηλεοράσεις αναφερόταν η συγκεκριμένη έρευνα. Το BBC υποστηρίζει όμως ότι πρόκειται για συσκευές ενός κατασκευαστή, που δεν είναι η Samsung. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι έχει λάβει υπόψη τις μελέτες αυτές. «Πρώτα θα επιβεβαιώσουμε εάν εμφανίστηκε το πρόβλημα. Εάν ναι, τότε θα εκτιμήσουμε σε ποια κλίμακα και εάν έγινε χρήση τυχόν συσκευών αλλοίωσης αποτελεσμάτων» δήλωσε στο BBC η εκπρόσωπος της Κομισιόν σε θέματα ενέργειας και κλιματικής αλλαγής, Αννα – Καΐσα Ίτκονεν. «Επομένως, δεν μπορούμε να κρίνουμε προς το παρόν το μέγεθος του προβλήματος» προσέθεσε η ίδια, υπογραμμίζοντας ότι σε αυτό το στάδιο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν έχει κινήσει τις διαδικασίες επίσημης έρευνας.

Newsroom ΔΟΛ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Science
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk