Με την λογική ότι και το ζαχαρωτό μπορεί να γίνει πολύ προσωπική υπόθεση υπό τις κατάλληλες συνθήκες, η γερμανική εταιρεία παρασκευής ζαχαρωτών Katjes (Kάτγιες) δημιούργησε το πρώτο κατάστημα τρισδιάστατης εκτύπωσης ζαχαρωτών ανάλογα με τα γούστα των καταναλωτών στον κόσμο.

Το Magic Candy Factory όπως ονομάζεται, βρίσκεται στο Βερολίνο και υπόσχεται «ζελεδάκια» τα οποία πληρούν τόσο τις γευστικές όσο και τις αισθητικές απαιτήσεις των πελατών. Το μυστικό του βασίζεται στην τεχνολογία της τρισδιάστατης εκτύπωσης με την βοήθεια της οποίας οι γλυκές επιθυμίες ακόμα και των πιο απαιτητικών πελατών, μπορούν να γίνουν πραγματικότητα.

Γλυκιά τεχνολογία

Η διαδικασία της εκτύπωσης απαιτεί περίπου πέντε λεπτά ανά 10 γρ. Τα ζελεδάκια βασίζονται σε χυμούς φρούτων και δεν περιέχουν λακτόζη, γλουτένη, ζελατίνη ή άλλες αλλεργιογόνες ουσίες, γεγονός που σημαίνει, σύμφωνα με την εταιρεία, ότι είναι ασφαλή προς κατανάλωση ακόμα και από άτομα που εμφανίζουν κάποια διατροφική ιδιαιτερότητα ή πολύ απλά επιλέγουν να είναι… χορτοφάγοι.

«Τα ζαχαρωτά αποτελούν ίσως το ιδανικό μέσο ώστε ο κόσμος να γνωρίσει το ιδιαίτερο αυτό concept της 3D εκτύπωσης και μάλιστα με διασκεδαστικό τρόπο» αναφέρει η διευθύντρια της εταιρείας, Μελίσα Σνόβερ.

«Το Magic Candy Factory επικεντρώνεται στην ιδέα ότι η επιστήμη είναι μαγική. Εστιάζοντας στην μοναδική δυνατότητα της δημιουργίας που μας προσφέρει και όχι μόνο στην τεχνολογική διάσταση, είμαστε σε θέση να προσφέρουμε στους καταναλωτές μια εντυπωσιακή εμπειρία, συστήνοντάς τους παράλληλα τα τρισδιάστατα εκτυπωμένα τρόφιμα» εξηγεί η ίδια.


Φαντασία τριών διαστάσεων

Με τη βοήθεια ενός tablet οι πελάτες μπορούν να αφήσουν την φαντασία τους δώσουν στα ζαχαρωτά των ονείρων τους σχήμα και γεύση.

«Το ζεστό τσιχλώδες μίγμα φρούτων διοχετεύεται στο ειδικό στόμιο του εκτυπωτή από το οποίο βγαίνει σχηματίζοντας γραμμές. Με τον τρόπο αυτόν μπορεί π.χ. να γράψει μια λέξη. Επειδή το μίγμα στερεοποιείται αμέσως, μπορούμε να εκτυπώσουμε από πάνω μια επιπλέον στρώση. Έτσι επιτυγχάνεται το τρισδιάστατο αποτέλεσμα» εξηγεί η Στέφανι Σπέκμαν, υπεύθυνη δημοσίως σχέσεων της εταιρείας.


Το κόστος των «μαγικών» εκτυπωμένων ζαχαρωτών, σύμφωνα με την Katjes, αγγίζει τα πέντε ευρώ, ενώ τα τρισδιάστατα ονόματα και οι λέξεις ανέρχονται σε 10 ευρώ. Για την ώρα πρόκειται για το μοναδικό κατάστημα τρισδιάστατης εκτύπωσης ζαχαρωτών στον κόσμο το οποίο φιλοξενείται στο Café Grün Ohr, που διατηρεί η εταιρεία στο Βερολίνο. Στόχος της εταιρείας ωστόσο είναι η επέκταση των πρωτότυπων καταστημάτων 3D εκτύπωσης και σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις.