Περισσότερα από τα μισά στελέχη της τελευταίας σύνθεσης της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ παραμένουν στο νέο κυβερνητικό σχήμα, ενώ 17 υπουργοί και αναπληρωτές υπουργοί, αλλά και τέσσερις υφυπουργοί διατήρησαν ακριβώς τα ίδια χαρτοφυλάκια. Η ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης θα γίνει στις 10:30 το πρωί.

Οι αμετακίνητοι

Στη θέση τους παραμένουν οι Γ. Σταθάκης, Χρ. Βερναρδάκης, Μαρία Κόλλια – Τσαρουχά, Π. Σκουρλέτης, Γ. Τσιρώνης, Ευ. Τσακαλώτος, Τρ. Αλεξιάδης, Κ. Φωτάκης, Γ. Κατρούγκαλος, Θ. Φωτίου, Ρ. Αντωνοπούλου, Ν. Κοτζιάς, Π. Καμμένος, Δ. Βίτσας, Ν. Παρασκευόπουλος, Αλ. Φλαμπουράρης, Ν. Παππάς, Στ. Κοντονής, Γ. Αμανατίδης, Τ. Κουίκ και Όλγα Γεροβασίλη.

Οι νέοι

Ωστόσο υπάρχουν και εννέα νεοφώτιστοι που είναι ο Νίκος Φίλης στο υπουργείο Παιδείας ως υπουργός, ο Γ. Χουλιαράκης ως αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, ο Μάρκος Μπόλαρης ως αναπληρωτής Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και οι υφυπουργοί, Γιάννης Μπαλάφας (Εσωτερικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης), Αλέξης Χαρίτσης (Οικονομίας αρμόδιος για το ΕΣΠΑ), Θ. Τζάκρη (Οικονομίας αρμόδια για τη Βιομηχανία), ο Θεοδόσης Πελεγρίνης (υφυπουργός Παιδείας), ο Αναστάσιος Πετρόπουλος, (Εργασίας για θέματα κοινωνικής ασφάλισης) και ο Δημήτρης Καμμένος (Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων).

Πήραν «προαγωγή»

Έξι στελέχη της προηγούμενης κυβέρνησης αναβαθμίστηκαν. Έτσι ο Παύλος Πολάκης από υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης έγινε αναπληρωτής υπουργός Υγείας στη θέση του Ανδρέα Ξάνθου που επίσης πήρε «γαλόνια» και έγινε υπουργός Υγείας.

Στους αναβαθμισμένους ανήκει και ο Νίκος Τόσκας, ο οποίος από υφυπουργός Άμυνας έγινε αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, ενώ ο Δημ. Παπαγγελόπουλος από υφυπουργός Δικαιοσύνης έγινε αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης αρμόδιος για την καταπολέμηση της διαφθοράς.

Επίσης, ο Χρήστος Σπίρτζης αν και διατήρησε το χαρτοφυλάκιό του είδε το υπουργείο του να αυτονομείται κάτι που συνέβη και στις περιπτώσεις του Θ. Δρίτσα στο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και του Ευ. Αποστόλου στο Αγροτικής Ανάπτυξης. Ο πλέον αναβαθμισμένος ωστόσο θεωρείται ο Νίκος Φίλης, ο οποίος από κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ μετακινήθηκε απευθείας στη θέση του υπουργού Παιδείας.

Οι εσωτερικές μετακινήσεις

Έξι είναι οι εσωτερικές αλλαγές που έκανε ο Αλέξης Τσίπρας στο κυβερνητικό σχήμα. Εκτός από τον Π. Πολάκη που από το Διοικητικής Μεταρρύθμισης πήγε στο υπουργείο Υγείας, ο Δ. Μάρδας βρέθηκε από αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών να είναι υφυπουργός Εξωτερικών.

Ο Αριστείδης Μπαλτάς μετά από τις έντονες αντιδράσεις για την πολιτική του στο υπουργείο Παιδείας, άλλαξε πόστο και μετακινήθηκε στο Πολιτισμού διατηρώντας πάντως το αξίωμα του υπουργού. Θέση άλλαξε και ο Νίκος Ξυδάκης, που από αναπληρωτής υπουργός Παιδείας για θέματα Πολιτισμού, έγινε αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών για Ευρωπαϊκά Θέματα.

Υπουργείο αλλά όχι και αξίωμα άλλαξε και ο Παναγιώτης Κουρουμπλής, που από υπουργός Υγείας έγινε υπουργός Εσωτερικών, ενώ και η Σία Αναγνωστοπούλου «μετακόμισε» από αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών για Ευρωπαϊκά Θέματα και έγινε αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας.

Είδαν την έξοδο

Εκτός κυβέρνησης έμειναν οι Γ.Πανούσης, Τασία Χριστοδουλοπούλου, Π. Σγουρίδης, Τ. Κουράκης και Παναγιώτης Νικολούδης, ενώ η απουσία από τα κυβερνητικά έδρανα του Νίκου Βούτση πιθανόν να σχετίζεται με την μετακίνησή του στην προεδρία της Βουλής.