Την επαναδιατύπωση των δεδομένων που προέκυψαν από τον έλεγχο της ποιότητας των στοιχείων του ενεργητικού (Asset Quality Review – AQR) συγκεκριμένης ελληνικής τράπεζας φέρεται να ζήτησε ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός (Single Supervisory Mechanism) της ΕΚΤ.

Ο SSM, ο οποίος είναι υπεύθυνος για την προληπτική εποπτεία των μεγαλύτερων πιστωτικών ιδρυμάτων της ευρωζώνης και στην άμεση εποπτεία του υπάγονται και τα τέσσερα ελληνικά συστημικά πιστωτικά ιδρύματα έχει ήδη από τα μέσα Σεπτεμβρίου λάβει τα αποτελέσματα της αξιολογήσεως της ποιότητας στοιχείων ενεργητικού των Αlpha Βank, Eurobank, Εθνική Τράπεζα και Τράπεζα Πειραιώς τα οποία άρχισαν να καταρτίζονται εντός του Αυγούστου.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο SSM επέστρεψε στην ελεγκτική εταιρεία που διενήργησε το Asset Quality Review της ελληνικής τράπεζας τα σχετικά απολογιστικά δεδομένα, ζητώντας διορθώσεις και επανέλεγχό τους, καθώς έκρινε πως δεν ήταν πλήρη. Συγκεκριμένα δεν ικανοποίησαν τα ευρήματα από τον δειγματοληπτικό έλεγχο, όσο και τα συγκεντρωτικά στοιχεία ανά κατηγορία δανείων.

Δεδομένου ότι πριν ακόμη ολοκληρωθούν τα τεστ αντοχής ανακύπτουν προβλήματα με τις μεθοδολογικές προσεγγίσεις των AQR, υπάρχει ο κίνδυνος τα αποτελέσματα της συνολικής αξιολογήσεως να καθυστερήσουν.