Τα σχέδια της αμερικανικής κυβέρνησης να επιτρέψει σε χιλιάδες επιπλέον πρόσφυγες να εισέλθουν στις ΗΠΑ προσέκρουσαν στην σθεναρή αντίσταση του αμερικανικού Κογκρέσου, όπου οι Ρεπουμπλικανοί νομοθέτες ζήτησαν να επανεξετάσουν και ενδεχομένως να απορρίψουν το σχέδιο επικαλούμενοι τους φόβους για ενδεχόμενα τρομοκρατικά χτυπήματα.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι ανακοίνωσε την Κυριακή την αύξηση του αριθμού των προσφύγων που αναμένεται να υποδεχθούν οι ΗΠΑ κατά 15.000 κάθε χρόνο για τα επόμενα δύο έτη, με τον συνολικό αριθμό να ανέρχεται σε 100.000 έως το 2017.

Ο ίδιος δεν διευκρίνισε πόσοι από τους επιπλέον πρόσφυγες θα προέρχονται από τη Συρία, αλλά οι δηλώσεις αυτές -σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters- ενδέχεται να καταδεικνύουν την αύξηση της βούλησης των ΗΠΑ να συμβάλουν στην αντιμετώπιση της μαζικής μετανάστευσης των Σύρων, αν και η προσφορά είναι μέτριου βαθμού σε σύγκριση με τους εκατοντάδες χιλιάδες που μεταβαίνουν στην Ευρώπη και ειδικά στη Γερμανία.

Βάση της ισχύουσας νομοθεσίας, το αμερικανικό Κογκρέσο δε χρειάζεται να εγκρίνει τα σχέδια της κυβέρνησης για την υποδοχή μεγαλύτερου αριθμού προσφύγων. Ωστόσο η Βουλή των Αντιπροσώπων και η Γερουσία, τα δύο σώματα που ελέγχου οι Ρεπουμπλικανοί, θα πρέπει να εγκρίνουν την εκταμίευση χρημάτων για την χρηματοδότηση των σχεδίων της αμερικανικής κυβέρνησης.

Οι νομοθέτες εκφράζουν την ανησυχία τους ότι οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους θα υποδύονται τους πρόσφυγες για να καταφέρουν να διεισδύσουν στις ΗΠΑ ή τη δυτική Ευρώπη.

Οι γερουσιαστές του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος Σέλεϊ Μουρ Καπίτο, Μαρκ Κερκ, Τζόνι Έρνεστ, Μάικ Ράουντς και Ρότζερ Ουίκερ, όπως και ο γερουσιαστής των Δημοκρατικών Τζο Μάνσιν, έγραψαν στον Κέρι και στον Τζε Τζόνσον, τον υπουργό Εσωτερικής Ασφάλειας, την περασμένη εβδομάδα, εκφράζοντας την ανησυχία τους και προτρέποντας την Ουάσιγκτον να επιβάλει αυστηρότερους ελέγχους στους πρόσφυγες.

Η ισχύουσα διαδικασία ελέγχου των προσφύγων από τη Συρία είναι τόσο αυστηρή που οι αμερικανικές αρχές έχουν επιτρέψει σε μόλις 1.500 πρόσφυγες να εισέλθουν στην χώρα από τότε που ξεκίνησε ο εμφύλιος πόλεμος πριν από 4,5 χρόνια.