Σήμερα που όλοι μιλούν για επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας και ανεύρεση ενός νέου παραγωγικού μοντέλου η αξιοποίηση των ορυκτών πρώτων υλών του τόπου πρέπει να είναι σε πρώτη προτεραιότητα.
Η ελληνική κοινωνία δικαιούται να είναι σωστά ενημερωμένη. Αντικειμενικά οι δραστηριότητες αξιοποίησης του ορυκτού πλούτου της χώρας αναπτύσσονται εκεί όπου η φύση έδωσε τα αποθέματα των ορυκτών πόρων. Η τοποθέτηση πολλαπλών εμποδίων οδηγεί σε απαξίωση της ευκαιρίας δημιουργίας πλούτου από τις ορυκτές ύλες.
Ημεταλλευτική βιομηχανία της χώρας είναι από τους ελάχιστους, αν όχι ο μοναδικός κλάδος της οικονομίας που εν μέσω κρίσης διατήρησε την απασχόληση και συνέχισε τις επενδύσεις στηρίζοντας την περιφερειακή ανάπτυξη.
Την πενταετία της κρίσης (2009-2014) ο κύκλος εργασιών των μεταλλευτικών επιχειρήσεων ξεπέρασε τα 15 δισ. ευρώ καιοι εξαγωγές τα 10 δισ. ευρώ. Τα ελληνικά εξορυκτικά προϊόντα κατευθύνονται σε ποσοστό πάνω από 65% προς τις αγορές του εξωτερικού.
Για τη διατήρηση και βελτίωση της ανταγωνιστικότητάς τους οι ελληνικές εξορυκτικές βιομηχανίες προχώρησαν σε αλλαγές στο επιχειρησιακό τους μοντέλο και σε επενδύσεις με στόχο την αύξηση της ευελιξίας στην οργάνωση της δουλειάς, τη διασφάλιση της ποιότητας των προϊόντων, την εκπαίδευση του προσωπικού και τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας.
Επανειλημμένως έχουμε αναφέρει ότι για την ανάπτυξη του τόπου απαιτείται δημιουργία κλίματος ασφάλειας δικαίου, όπου ο κάθε επενδυτής θα γνωρίζει τις υποχρεώσεις αλλά και τα δικαιώματά του και ότι η Πολιτεία θα έχει συνέχεια και συνέπεια στις αποφάσεις της.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα ανασφάλειας δικαίου αποτελεί η περίπτωση των Μεταλλείων Κασσάνδρας τής Ελληνικός Χρυσός. Ο Σύνδεσμός μας από την πρώτη ημέρα που η προηγούμενη πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΠΕΝ ανακάλεσε τις τεχνικές άδειες βασικών τμημάτων του έργου πρότεινε τη σύγκληση τριμερούς συνάντησης ώστε να βρεθεί η βέλτιστη λύση στο πρόβλημα που οδήγησε μια μεγάλη ξένη επένδυση σε αδιέξοδο και περίπου 2.000 εργαζομένους σε διαθεσιμότητα αλλά χωρίς αποτέλεσμα.
Στις άμεσες προτεραιότητες του Συνδέσμου Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων που εκπροσωπεί τις ελληνικές εξορυκτικές επιχειρήσεις είναι:
-Η πλήρης εφαρμογή της εξαγγελμένης από το 2012 Εθνικής Πολιτικής Αξιοποίησης των Ορυκτών Πρώτων Υλών, με έκδοση των απαραίτητων νομοθετημάτων.
-Η ασφάλεια δικαίου που πρέπει να διέπει τις αποφάσεις της Πολιτείας, οι απαραίτητες χωροταξικές ρυθμίσεις για την αξιοποίηση των ορυκτών πόρων και η εκπόνηση Ειδικού Χωροταξικού για τις Ορυκτές Πρώτες Υλες.
– Η δημιουργία Παρατηρητηρίου για την εφαρμογή του χωροταξικού σχεδιασμού της χώρας.
-Η σε βάθος ενημέρωση των τοπικών κοινωνιών από την Πολιτεία σχετικά με τη σημασία της αξιοποίησης των ορυκτών πόρων.
– Η αποτελεσματική αδειοδότηση νέων έργων ή επεκτάσεων υπαρχόντων.
Η ελληνική εξορυκτική βιομηχανία έχει δυνατότητα να δώσει άμεσες αναπτυξιακές λύσεις που έχει ανάγκη περισσότερο από ποτέ ο τόπος, με σεβασμό στις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης και το αξιοβίωτο των τοπικών κοινωνιών.


Ο κ. Αθανάσιος Κεφάλας είναι πρόεδρος του Συνδέσμου Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ