Περίπου 12.000 αθλητές και επισκέπτες από 20 χώρες αναμένεται να δώσουν το «παρών» στο πέμπτο κατά σειρά Spetses mini Marathon (SMM), το οποίο διοργανώνεται το τριήμερο 9-11 Οκτωβρίου στις Σπέτσες.

Η φετινή διοργάνωση, τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Σπετσών και του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (ΕΟΤ) και αποτελεί ορόσημο για την ιστορία του αθλητικού θεσμού, ο οποίος ξεκίνησε το 2011 με 700 συμμετοχές έχοντας πλέον καθιερωθεί ως ένα από τα σημαντικότερα αθλητικά γεγονότα στην Ελλάδα. Πέρυσι 10.000 αθλητές και επισκέπτες βρέθηκαν στο νησί, σημειώνοντας ρεκόρ για το Spetses mini Marathon (Spetsesmarathon.com).

Στις Σπέτσες θα παρευρεθούν αποστολές απο εννέα πρεσβείες, οι Corporate running ομάδες θα ξεπεράσουν τις 23, ενώ για μια ακόμη φορά διεθνούς φήμης αθλητές θα ενισχύσουν με την παρουσία τους τον αθλητικό θεσμό.

Ανάμεσά τους οι Σπύρος Γιαννιώτης, Γιάννης Δρυμωνάκος, Κώστας Νακόπουλος, Βασίλης Κρομμύδας, Γρηγόρης Σκουλαρίκης, Χρήστος Μποφίλιος, Ντενίζ Δημάκη και Μάγδα Γαζέα, αλλά και ο σύλλογος Ελλήνων Ολυμπιονικών και οι παραολυμπιονίκες Αλέξανδρος Ταξιλδάρης και Μάκης Καλαράς με την ομάδα του συλλόγου Περπατώ.

Οι συμμετέχοντες θα λάβουν μέρος σε κάποιο ή κάποια από τα οκτώ δρομικά και κολυμβητικά αγωνίσματα που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα και καλύπτουν όλες τις ηλικιακές κατηγορίες και όλα τα διαφορετικά ενδιαφέροντα. Από το μη αγωνιστικό My First Spetses mini Marathon για βρέφη και γονείς και τους παιδικούς αγώνες δρόμου και κολύμβησης μέχρι τους αγώνες δρόμου 5 και 10 χιλιομέτρων και από τον μίνι μαραθώνιο των 25 χιλιομέτρων μέχρι τον Διάπλου των Σπετσών που, με βάση τις συμμετοχές, είναι ο μεγαλύτερος αγώνας ανοιχτής θάλασσας στην Ευρώπη. Ο φετινός επετειακός αγώνας θα έχει ταυτόχρονα έντονο κοινωνικό χαρακτήρα, ενώ έχει προγραμματιστεί πληθώρα κοινωνικών και πολιτιστικών δραστηριοτήτων.
«Δεν υπάρχει μεγαλύτερη ικανοποίηση από το να βλέπεις μια ιδέα σου που χτίστηκε πάνω στα θεμέλια της τεχνογνωσίας και της εμπειρίας να υπηρετεί το όραμά σου και να εξελίσσεται σε κάτι τόσο σπουδαίο και μεγάλο όσο το Spetses mini Marathon που συμπληρώνει φέτος 5 χρόνια! Το δίπτυχο της επιτυχίας αυτού του θεσμού είναι η απόλυτη αφοσίωση και συνεργασία των τοπικών αρχών και η χορηγική υποστήριξη της ιδιωτικής πρωτοβουλίας. Τα βραβεία που συλλέγει διεθνώς αλλά και εγχώρια το Spetses mini Marathon αποτελούν μικρή μόνο αντανάκλαση του τι προσφέρει στον τοπικό τουρισμό, την εικόνα του νησιού και της χώρας διεθνώς αλλά και την αθλητική κουλτούρα εν γένει», επισήμανε η ιδρύτρια του θεσμού και Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής, Δρ. Μαρίνα – Λύδα Κουταρέλλη.
Ο Δήμαρχος Σπετσών κ. Παναγιώτης Λυράκης τόνισε ότι «το Spetses mini Marathon είναι πια αναπόσπαστο κομμάτι της κοινωνικής και πολιτιστικής ζωής του τόπου μας και η δική του επιτυχία συνιστά αιτία περηφάνιας και χαράς για όλους μας στις Σπέτσες. Η ανεκτίμητη προσφορά των Σπετσιωτών εθελοντών δίνει πνοή στον Αγώνα που αγκαλιάζει όλο το νησί. Τοπική Αρχή, θεσμικοί παράγοντες και πολίτες γινόμαστε ένα στην προσπάθεια να πετύχουμε κάθε χρόνο κάτι σπουδαίο για τις Σπέτσες και αυτή η συλλογικότητα πιστεύω πως αποτελεί τον σημαντικότερο δείκτη κοινωνικής υγείας και προοπτικής. Σας περιμένουμε και φέτος όλους για να σας φιλοξενήσουμε με τον παραδοσιακό σπετσιώτικο τρόπο».
Τα αγωνίσματα του Spetses mini Marathon 2015:
1.25 χλμ. Island Round –Πλήρης Φυσιολατρικός Γύρος του Νησιού
2.10 χλμ. Run
3.5 χλμ. Fun Run –Ιστορικός Γύρος της Πόλης
4.Κολυμβητικός Αγώνας 3 χλμ. (Κόστα-Σπέτσες)
5.Κολυμβητικός Αγώνας 5 χλμ. (Σπέτσες-Κόστα-Σπέτσες)
6.Παιδικός Αγώνας Δρόμου 500 μ. (0-5 ετών) –My 1st Spetses mini Marathon
7.Παιδικός Αγώνας Δρόμου 500 μ. / 1000 μ. (μαθητές Δημοτικού)
8.Παιδικός Κολυμβητικός Αγώνας 150 μ. / 300 μ. (ηλικίες 8-15 ετών)