Με βασικό τους στόχο να αποφύγουν το λάθος και την άστοχη έκφραση που θα γείρει σε βάρος τους την πλάστιγγα των εντυπώσεων προσέρχονται σήμερα το βράδυ στην ΕΡΤ, ο Αλέξης Τσίπρας και ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, για την κρίσιμη τηλεοπτική αναμέτρησή τους.

Το αποψινό ντιμπέιτ ενδέχεται να είναι ένας σημαντικός σταθμός αυτό θα φανεί από το πώς θα εξελιχθεί η διαδικασία της προεκλογικής περιόδου και να δώσει τους κρίσιμους πόντους που αναζητούν οι αρχηγοί στην προσπάθειά τους κυρίως να πείσουν τους αναποφάσιστους. Και αυτό διότι αυτή η κρίσιμη μάζα των ψηφοφόρων, όπως προκύπτει από τις έρευνες είναι πολύ δύσπιστοι και δεν έχουν πειστεί από τις απαντήσεις που έχουν δώσει έως σήμερα οι πολιτικοί αρχηγοί.

Οι δυο βασικοί διεκδικητές της εξουσίας μελετούν με τους στενούς συνεργάτες τους, όλα τα πιθανά σενάρια για ερωτήσεις-παγίδες που αναμένουν ότι θα δεχθούν, αλλά και φακέλους με παλαιότερες συνεντεύξεις και δηλώσεις των αντιπάλων τους για να υπενθυμίσουν με την πρώτη ευκαιρία τα λάθη τους και τις αντιφάσεις στις οποίες υπέπεσαν στο παρελθόν.

Μια πρόγευση των όσων θα πουν στο ντιμπέιτ οι πρόεδροι του ΣΥΡΙΖΑ και της Ν.Δ. έχουν πάρει οι ψηφοφόροι από τις έως σήμερα συνεντεύξεις τους, αλλά και τις δημόσιες ομιλίες τους. Μένει όμως να φανεί εάν θα τεθούν στο τραπέζι, μείζονα θέματα που απασχολούν το σύνολο της κοινωνίας και κυρίως τι απαντήσεις θα δώσουν οι πολιτικοί αρχηγοί που βλέπουν τις δημοσκοπήσεις να τους εμφανίζουν σχεδόν στο ίδιο ποσοστό.

Με δεδομένο ότι εισήλθαμε στον τελευταίο και καθοριστικό γύρο της προεκλογικής περιόδου, κάθε λάθος, παράλειψη και αστοχία, μπορεί να στοιχίσει, καθώς δεν υπάρχει αρκετός χρόνος για διορθώσεις.

Η άμυνα που…έπαιξαν την προηγούμενη εβδομάδα, αναμένεται να παραχωρήσει απόψε τη θέση της στην επίθεση, καθώς τόσο ο κ. Τσίπρας όσο και ο κ. Μεϊμαράκης θέλουν να…σκοράρουν και ως εκ τούτου θα έχει ιδιαίτερη σημασία η στρατηγική που θα ακολουθήσουν.

Και οι δυο έχουν προετοιμαστεί ώστε να αποδομήσουν ο ένας τα επιχειρήματα του άλλου σε κρίσιμα θέματα, όπως π.χ. για το χρέος, για το εάν υπάρχουν «ουρές» ή κρυφή ατζέντα, όπως είπε ο κ. Μεϊμαράκης στη ΔΕΘ για τα εργασιακά, τη φορολόγηση των αγροτών, κ.α., για το εάν η συμφωνία που επετεύχθη ήταν επωφελής ή όχι.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να υπεραμυνθεί της προσπάθειας που έγινε τους επτά μήνες της πρωθυπουργίας του, θα σταθεί στην αναγκαιότητα να υποστηριχθεί εκ νέου το κόμμα του, θα επιχειρήσει να καθησυχάσει τους πολίτες ότι την επόμενη των εκλογών θα υπάρξει κυβερνητική αστάθεια, αλλά θα δώσει και έμφαση σε θέματα διαπλοκής και διαφάνειας, ενώ θα θέσει εκ νέου τα διλήμματα των εκλογών. Θα ζητήσει να πάρει μια δεύτερη ευκαιρία, αν και ο ίδιος ουσιαστικά μιλάει για πρώτη, καθώς επικαλείται το επιχείρημα πως επτά μήνες ήταν τόσο πιεστική η κατάσταση λόγω της διαπραγμάτευσης που δεν είχε η κυβέρνηση τη δυνατότητα να κάνει όσα είχε υποσχεθεί.

Αντίθετα, ο κ. Μεϊμαράκης θα σταθεί στις παλινωδίες του ΣΥΡΙΖΑ, όπως λέει, στον ακριβό λογαριασμό των 90 δισεκ. ευρώ που έφερε η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, θα μιλήσει για τον κίνδυνο που υπάρχει, αφού το ενδεχόμενο, όπως τονίζει, του Grexit παραμένει και εξαρτάται από την προσπάθεια της επόμενης κυβέρνησης να τον αποτρέψει.

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. θα τονίσει την ανάγκη να υπάρξει άμεση κυβέρνηση συνεργασίας και θα επιμείνει και πάλι στη συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ θα ξεκαθαρίσει, εάν του τεθεί, ότι αυτός θα είναι Πρωθυπουργός. Ο ίδιος θα ζητήσει να μάθει με ποιος θα κυβερνήσει ο ΣΥΡΙΖΑ εάν οι ΑΝΕΛ δεν είναι στη Βουλή. Παράλληλα, είναι έτοιμος για να απαντήσει και για θέματα διαφθοράς που αναμένεται να τεθούν από το ΣΥΡΙΖΑ, όπως π.χ. για τη Siemens και τη λίστα Λαγκάρντ.