Οι συσκευές του σπιτιού «ζωντανεύουν», η τηλεόραση γίνεται υπολογιστής, το πλυντήριο συγχωρεί τους ξεχασιάρηδες και ο ύπνος γίνεται πιο γλυκός… Το οικιακό «οικοσύστημα» του μέλλοντος είναι εδώ και παρουσιάστηκε στο πλαίσιο της διεθνούς έκθεσης τεχνολογίας IFA 2015, που πραγματοποιήθηκε στο Βερολίνο (4-9 Σεπτεμβρίου).
«Εξυπνες» συσκευές, ευφυές νοικοκυριό


Η Samsung παρουσίασε το SmartThings Hub: ένα σύστημα δικτύωσης των οικιακών συσκευών που συνοδεύεται από αισθητήρες, κάμερες και έναν ισχυρό κεντρικό επεξεργαστή, ο οποίος συνεχίζει να λειτουργεί ακόμη και σε περίπτωση διακοπής ρεύματος χάρη στην μπαταρία ασφαλείας του. Μέσω της συνοδευτικής εφαρμογής ο χρήστης ελέγχει το νοικοκυριό του εξ αποστάσεως διασφαλίζοντας παράλληλα την ασφάλειά του μέσω του Smart Home Monitor.

Από την πλευρά της, η LG δημιούργησε έναν αισθητήρα-«αυτοκόλλητο» ικανό να χαρίζει νοημοσύνη ακόμη και σε συσκευές παλαιότερης γενιάς. Με όψη μεγάλου κουμπιού, ο SmartThinQ λαμβάνει πληροφορίες γύρω από τη λειτουργία των συσκευών, τις αποστέλλει στην ομώνυμη εφαρμογή για smartphone και μέσω αυτής ο χρήστης μπορεί να παρέμβει ακόμη και όταν βρίσκεται εκτός σπιτιού.

Πλυντήρια που μας… καταλαβαίνουν


Ενα πλυντήριο για… ξεχασιάρηδες αποκάλυψε η Samsung. To WW8500 AddWash διαθέτει ένα πορτάκι ενσωματωμένο στην πόρτα του πλυντηρίου, το οποίο επιτρέπει την εισαγωγή στον κάδο π.χ. της κάλτσας που έμεινε εκτός και μάλιστα σε οποιοδήποτε σημείο του κύκλου της πλύσης. Πέραν του βελτιωμένου ecobubble, το πρακτικό μοντέλο συνοδεύεται από τα προγράμματα SuperSpeed και SuperSpray και φυσικά από την αντίστοιχη εφαρμογή για smartphones.

Η κινεζική Haier παρουσίασε ένα πλυντήριο ύψους 1,28 μ. με… διπλή προσωπικότητα, ή αλλιώς με δύο κάδους. Χωρητικότητας τεσσάρων κιλών, ο επάνω και μικρότερος κάδος του Duo Washing Machine αναλαμβάνει μικρότερα και πιο ντελικάτα φορτία και διαθέτει 12 προγράμματα. Ο κάτω κάδος χωρητικότητας οκτώ κιλών πάλι, συνοδεύεται από 18 προγράμματα.
Στη λογική των «δίδυμων» πλύσεων, η LG μας έδειξε το Twin Wash System που είχαμε πρωτοδεί στην εφετινή CES του Λας Βέγκας. Το προηγμένο «συρτάρι» εφαρμόζει στο κάτω μέρος του πλυντηρίου για ταυτόχρονη πλύση ενός μικρότερου φορτίου με ξεχωριστή παροχή νερού.

Ξεκούραση hi-tech


Ονομάζεται SleepSense και αποτελεί το «εργαλείο» της Samsung για πιο ξεκούραστη καθημερινότητα. Σχεδιασμένος ώστε να τοποθετείται κάτω από το στρώμα του χρήστη, ο επίπεδος αισθητήρας υπό μορφή δίσκου υπόσχεται την παρακολούθηση των παλμών της καρδιάς, του ρυθμού της αναπνοής αλλά και των κινήσεων που πραγματοποιεί εκείνος κατά τη διάρκεια του ύπνου του. Επιπλέον, το καινοτόμο σύστημα παρακολούθησης του μοτίβου ύπνου του κατόχου του στοχεύει στη δημιουργία ενός περιβάλλοντος ανενόχλητης χαλάρωσης καθώς επικοινωνεί με τις υπάρχουσες συσκευές εντός του χώρου, φροντίζοντας π.χ. να κλείσει την τηλεόραση ή να ρυθμίσει το κλιματιστικό στην ιδανική θερμοκρασία. Το SleepSense αναπτύχθηκε από ειδικούς του νοτιοκορεατικού κολοσσού σε συνεργασία με τον δρα Χρήστο Μαντζώρο από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ.


Καθρέφτη, καθρεφτάκι μου


Μια σειρά από προτάσεις προϊόντων ψηφιακής σήμανσης (SMARTSignage) που παραπέμπουν στον… μαγικό καθρέφτη παρουσίασε η Samsung. Καινοτόμες οθόνες, εσωτερικού και εξωτερικού χώρου, μας «ταξίδεψαν» στο μέλλον, τόσο των διαδραστικών βιτρινών καταστημάτων όσο και των «έξυπνων» καθρεφτών που σε λίγα χρόνια θα μπορούσαν να κοσμούν τον τοίχο του μπάνιου μας, αποκαλύπτοντας την πρόγνωση του καιρού, τις τελευταίες ειδησεογραφικές εξελίξεις ή ενημερώσεις από τα social media ενόσω βουρτσίζουμε τα δόντια μας.


Υπολογιστής σε στικάκι


Για τους πολυάσχολους που… τρέχουν και δεν φτάνουν, τo VivoStick της Asus «κλείνει» έναν ολόκληρο ηλεκτρονικό υπολογιστή σε ένα στικάκι βάρους μόλις 70 γραμμαρίων. Το μόνο που έχει να κάνει ο χρήστης είναι να το βάλει στην τηλεόρασή του μέσω της θύρας HDMI και να συνδέσει επιπλέον το πληκτρολόγιο και το ποντίκι του. Αποτέλεσμα, ένας υπολογιστής με 2 GB RAM και 32 GB εσωτερική μνήμη, που «τρέχει» Windows 10, υποστηρίζει Bluetooth και Wi-Fi και αποτελεί την κομψή ανταπάντηση της εταιρείας από την Ταϊβάν στο Compute Stick της Intel.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ