Τριπλή «διύλιση» θα εφαρμόζει πλέον το υπουργείο Οικονομικών στα δημοσιονομικά μέτρα που συμπεριλαμβάνονται στον μεσοπρόθεσμο στρατηγικό σχεδιασμό της χώρας. Πιο απλά, εφεξής κάθε μέτρο θα τιμολογείται και κυρίως θα αξιολογείται πολλαπλώς πριν κατατεθεί προς ψήφιση στην Βουλή.

Η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, η Γενική Γραμματεία του υπουργείου Οικονομικών και το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους θα υπογράψουν την προσεχή Τετάρτη ειδικό Μνημόνιο Συνεννόησης (ΜοU), στην βάση του οποίου κάθε μέτρο που θα προτείνεται από μια από τις τρεις υπηρεσίες, θα κοινοποιείται στην άλλη προς συζήτηση και αξιολόγηση.

Δεδομένου ότι στο τρίτο Μνημόνιο (Ν.4336/2015) περιελήφθησαν μέτρα, τα οποία είχαν προτείνει στους θεσμούς είτε η ΓΓΔΕ, είτε το γραφείο του υπουργού Οικονομικών και δόθηκαν προς τιμολόγηση στο ΓΛΚ κυριολεκτικά μια ημέρα πριν το νομοσχέδιο κατατεθεί προς ψήφιση στην Βουλή -κάτι που έχει επαναληφθεί πολλές φορές στο παρελθόν- οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών αποφάσισαν εφεξής να επεξεργάζονται διαφορετικά τα προτεινόμενα μέτρα.

Η διαδικασία που προτείνεται και θα περιγραφεί στο σχετικό Μνημόνιο Συνεννόησης θα περνά από «κόσκινο» τις δημοσιονομικές παρεμβάσεις. Έτσι, εάν η Διεύθυνση Στρατηγικού Σχεδιασμού της ΓΓΔΕ προτείνει στην ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών ή στους θεσμούς π.χ. νέους φόρους ή κατάργηση φόρων, θα πρέπει να κάνει η ίδια την εκτίμηση του δημοσιονομικού αποτελέσματος τους (δεν το κάνει σήμερα) και εν συνεχεία να ενημερώνει την κεντρική υπηρεσία του υπουργείου Οικονομικών και το γραφείο υπουργού για την πρότασή της.

Εφόσον η ηγεσία του υπουργείου εγκρίνει την παρέμβαση θα την αποστέλλει ακολούθως στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, το οποίο θα επιβεβαιώνει ή θα διορθώνει την μελέτη επιπτώσεων της ΓΓΔΕ.

Με τον τρόπο αυτό και ο δημοσιονομικός προγραμματισμός θα βελτιωθεί και θα αποφευχθούν αυθαιρεσίες στον υπολογισμό του δημοσιονομικού αποτελέσματος. Η λειτουργία της νέας αυτής δομής θα δοκιμασθεί τόσο κατά την κατάρτιση του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομική Στρατηγικής 2016-2019 που αναμένεται στα τέλη Οκτωβρίου, όσο και κατά την κατάρτιση του προϋπολογισμού 2016 που θα παρουσιασθεί στις αρχές Νοεμβρίου.

Στην πράξη η συνεργασία αυτή θα δοκιμαστεί κατά τον υπολογισμό των καταργούμενων εξαιρέσεων και απαλλαγών από τη φορολογία εισοδήματος στις επιχειρήσεις, κατά τον εξορθολογισμό του επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης, τον επανασχεδιασμό των κλιμακίων φορολόγησης, κ.ά.

Το Μνημόνιο Συνεννόησης θα υπογραφεί από την γενική γραμματέα Δημοσίων Εσόδων Κατερίνα Σαββαΐδου, την Σταυρούλα Μηλιάκου προϊσταμένη της Γενικής Διεύθυνσης Δημοσιονομικής Πολιτικής και Προϋπολογισμού και τον Γενικό Γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών Νίκο Φράγκο.