Άδεια είναι, πλέον, η Μυτιλήνη από μετανάστες και πρόσφυγες, αφού από τη Δευτέρα, 7 Σεπτεμβρίου, μέχρι και χθες το βράδυ αναχώρησαν 29.260 άτομα με έκτακτα και τακτικά δρομολόγια πλοίων.

Οπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η εικόνα της πόλης έχει αλλάξει. Στους δημόσιους χώρους δεν υπάρχουν οι τεράστιοι καταυλισμοί, ενώ συνεργεία του δήμου και της ΔΕΥΑΜ εργάζονται προκειμένου να αποκαταστήσουν τις ζημιές που έχουν προκληθεί. Χθες, πραγματοποιήθηκαν εργασίες για τη μετατροπή του πάρκου κυκλοφοριακής αγωγής στον Καρά Τεπέ σε κέντρο απογραφής.

Η άφιξη του αναπληρωτή υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννη Μουζάλα, στη Μυτιλήνη, την περασμένη Κυριακή, 6 Σεπτεμβρίου, ήταν η αφορμή να ξεκινήσει η διαδικασία της εξόδου όλων αυτών των εγκλωβισμένων και να υλοποιηθεί.

Από το πρωί βρίσκεται στη Μυτιλήνη ο αναπληρωτής υπουργός Ναυτιλίας, Χρήστος Ζώης, ενώ την Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου, θα μεταβεί στη Μυτιλήνη η πρωθυπουργός, Βασιλική Θάνου, προερχόμενη από τη Χίο όπου θα υποδεχθεί τον Οικουμενικό Πατριάρχη. «Είναι ιδιαίτερα σημαντική η παρουσία της πρωθυπουργού ως επιστέγασμα του ενδιαφέροντός της, του συνεχούς της ενδιαφέροντος όλο αυτό το διάστημα. Η βοήθειά της ήταν σημαντική και δεν ξέρω πώς θα ήμασταν χωρίς εκείνη», ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Λέσβου, Σπύρος Γαληνός.