Το σχέδιο του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ για πανευρωπαϊκή εγγύηση καταθέσεων ερμηνεύθηκε από το Βερολίνο ως «κήρυξη πολέμου», αναφέρουν σε σημερινό τους δημοσίευμα οι Finacial Times.

Η βρετανική εφημερίδα αναφέρει πως η αναφορά του προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στο κατάμεστο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πως προτίθεται να σφυρηλατήσει ένα σύστημα στην ευρωζώνη για την εξασφάλιση των τραπεζικών καταθέσεων, προσέκρουσε στο «πετρώδες έδαφος» του Βερολίνου, όπου το εν λόγω σχέδιο ελήφθη περισσότερο ως κήρυξη πολέμου.

Κατά το δημοσίευμα η αντεπίθεση της Γερμανίας θα αρχίσει σήμερα στο Λουξεμβούργο όπου θα διεξαχθεί το άτυπο Eurogroup και στο οποίο ο γερμανός υπουργός Οικονομικών θα θέσει «σαφείς κόκκινες γραμμές» σε μια προσπάθεια να ανακατευθύνει τη συζήτηση για τη μεταρρύθμιση της ευρωζώνης, η οποία επιταχύνθηκε μετά από το «χάος» της Ιουλιανής ελληνικής διάσωσης.

Οι FT σημειώνουν πως αρκετές κυβερνήσεις της ευρωζώνης – ιδίως η Γαλλία – προτρέπουν για επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων στην ευρωζώνη ως τρόπο για την οικοδόμηση εμπιστοσύνης στο ενιαίο νόμισμα μετά τις δονήσεις που προκλήθηκαν από το παρ’ ολίγον «Grexit».

Ιδιαίτερη προκλητική είναι για τη Γερμανία η πρόθεση Γιούνκερ για ένα κοινό σύστημα εγγύησης των καταθέσεων πριν από το τέλος του τρέχοντος έτους. Κατά τους Financial Times στις συνομιλίες για το ελληνικό πακέτο διάσωσης, η Γερμανία είχε ηττηθεί στην προσπάθεια της να επιβάλει απώλειες για τους μεγάλους καταθέτες των ελληνικών τραπεζών, ώστε να χρηματοδοτήσει τα 25 δισ. ευρώ που απαιτούνται για την ανακεφαλαιοποίηση του χρηματοπιστωτικού τομέα. Το δημοσίευμα αναφέρει πως το Βερολίνο αντιμετώπισε την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία προειδοποίησε ότι μια τέτοια κίνηση – κούρεμα καταθέσεων- θα διέλυε την εμπιστοσύνη και θα προκαλούσε μια αλυσιδωτή αντίδραση.

Σε ανεπίσημο έγγραφο που αποκαλύπτουν οι FT και το οποίο θα παρουσιασθεί στο άτυπο Eurogroup, το Βερολίνο επιμένει ότι οι κανόνες για το bail in πρέπει να εφαρμόζονται και πως αυτό θα είναι εφεξής προϋπόθεση πριν συμφωνήσει σε οποιαδήποτε αμοιβαίοποιήση της ευθύνης στην διαχείριση κρίσεων, τόσο για τις τράπεζες όσο και για τα κρατικά χρέη. Η δε γερμανική πλευρά επιθυμεί περαιτέρω βήματα για να βεβαιωθεί ότι οι ιδιώτες πιστωτές των υπερχρεωμένων κυβερνήσεων θα υφίστανται τις απώλειες και να αποτραπεί έτσι το ενδεχόμενο τα κεφάλαια διάσωσης απλά να ρέουν προς αυτούς.