Kεντρικοί τραπεζίτες αναδυομένων οικονομιών έχουν καλέσει την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ να αυξήσει τα επιτόκια νωρίτερα παρά αργότερα, αναφέρουν οι Financial Times.

Σύμφωνα με τους κεντρικούς τραπεζίτες πρέπει να τερματιστεί η αβεβαιότητα σχετικά με την πολιτική της Fed που έχει «σφυροκοπήσει» τις χρηματιστηριακές αγορές και τα νομίσματα τις τελευταίες εβδομάδες.

Οι αναφορές των κεντρικών τραπεζιτών έρχονται σε αντίθεση με τις προειδοποιήσεις της Παγκόσμιας Τράπεζας ότι ενδεχόμενη απόφαση της Fed να αυξήσει τα επιτόκια για πρώτη φορά από το 2006, κατά τη συνεδρίασή της πολιτικής της την επόμενη εβδομάδα θα μπορούσε να αποσταθεροποιήσει τις αναδυόμενες αγορές.

Αφού επί μήνες προετοίμαζε τους επενδυτές για αύξηση των επιτοκίων εφέτος, η Fed θα έρθει αντιμέτωπη στη συνεδρίασή της στις 16-17 Σεπτεμβρίου με μία έντονη διαμάχη αναφορικά με το πότε πρέπει να αυξήσει τα επιτόκια και πώς να ισορροπήσει τις αποδείξεις μίας ανθεκτικής εγχώριας οικονομίας έναντι των αναταράξεων στις παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές, που πυροδοτούνται από τους φόβους σχετικά με μία επιβράδυνση στην Κίνα.

Σύμφωνα με τους FT μπερδεμένα μηνύματα έχουν κάνει πρόσφατα την εμφάνισή τους από την κεντρική τράπεζα, σχετικά με τις προοπτικές μίας αύξησης αυτό τον μήνα.

Ενώ η αγορά εργασίας στις ΗΠΑ εξακολουθεί να ενισχύεται, αξιωματούχοι ανησυχούν ότι ο πληθωρισμός θα πιεστεί προς τα κάτω από το ισχυρότερο δολάριο και τις πρόσφατες πτώσεις στις τιμές των εμπορευμάτων.