Μια από τις πιο παράξενες ταινίες που έχουν γυριστεί ποτέ γυρω από τις θηριωδίες των ναζιστών στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, παρουσιάστηκε την Πέμπτη, δύο μέρες πριν από την λήξη του φεστιβάλ Βενετίας. «Θυμάμαι» (Remember) ο τίτλος της και ο Καναδοαρμένιος Ατόμ Εγκογιάν, ο σκηνοθέτης του «Γλυκού πεπρωμένου» και του «Εξότικα», ο δημιουργός της.

Στην ταινία παρακολουθούμε το οδοιπορικό ενός ηλικιωμένου ανθρώπου, του Ζεβ (Κρίστοφερ Πλάμερ), ο οποίος αποφασίζει να το σκάσει από το άσυλο και να αναζητήσει τον υπεύθυνο του τμήματός του στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Αουσβιτς, όπου πριν από 70 ολόκληρα χρόνια εκτελέστηκε όλη η οικογένειά του. Στόχος του ειναι να τον σκοτώσει. Εχει μεν ένα όνομα στη διάθεσή του αλλά θα πρέπει να ελέγχξει από κοντά τέσσερις διαφορετικούς ανθρώπους που έχουν αυτό το όνομα για να είναι σίγουρος. Το πρόβλημα είναι ότι ο Ζεβ πάσχει από μια μορφή άνιας και συχνά ξεχνα. Το μόνο βοήθημά του λοιπόν είναι το γράμμα με τις ακριβείς οδηγίες που του έχει γράψει ο φίλος του στο άσυλο (Μάρτιν Λαντάου), που επίσης έζησε από πρώτο χέρι τα εγκλήματα στο Αουσβιτς χάνοντας εκεί και την δική του οικογένεια.

Ενα road movie μνήμης και εκδίκησης με φόντο το Τέρας του ναζισμού λοιπόν, από το οποίο ωστόσο δεν λείπει το χιούμορ καθώς οι καταστάσεις που ο ηλικιωμένος άνθρωπος θα ζήσει, αγγίζουν συχνά τα όρια του ιλαροτραγικού. Είτε όταν πάει στο οπλοπωλείο να αγοράσει ένα πιστόλι ,είτε όταν βρίσκεται στα σύνορα του Καναδά με διαβατήριο που έχει λήξει.

Την ίδια ώρα ο Εγκογιάν εντάσσει στην ιστορία την επικαιρότητα των καιρών μας σχολιάζοντας με επιτυχημένο τρόπο το φαινομενο του νεοναζισμού αν και μια από τις πιο αξιομνημόνευτες σκηνές της ταινίας είναι εκείνη όπου ένα κοριτσάκι ρωτά τον Ζεβ «τι ειναι ναζί;» έχοντας διαβάσει το γράμμα του.

Ισως η μεγάλη ανατροπή του τέλους να μην λειτουργεί και τόσο πειστικά, όμως η ταινία παρακολουθείται με όρεξη χάρη κυρίως στον άνθρωπο που υποδύεται τον Ζεβ, τον πάντα υπέροχο (και ακούραστο) Καναδό ηθοποιό Κρίστοφερ Πλάμερ στη δεύτερή του συνεργασία με τον Εγκογιάν μετά το «Αραράτ». Ο Πλάμερ που τον ερχόμενο Δεκέμβριο γίνεται 86 ετών συνμπληρώνει εφέτος 56 χρόνια στον κινηματογράφο και είναι ένας από τους ηθοποιούς που σίγουρα θα συζητηθούν στα βραβεία που θα απονεμηθούν το Σάββατο. Το αξίζει άλλωστε.

Το «Θυμάμαι» έχει αγοραστεί από την ελληνική διανομή (Seven Films) και θα παιχτεί μελλοντικά στις αίθουσες