Στο λιμάνι του Πειραιά αναμένεται να καταπλεύσουν εντός της ημέρας δύο επιβατηγά πλοία από τη Μυτιλήνη με 4.225 μετανάστες. Τα συγκεκριμένα πλοία έχουν ναυλωθεί από τα εμπλεκόμενα υπουργεία για τη διαχείριση του μεταναστευτικού για τη μεταφορά μεταναστών.

Ειδικότερα, το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Ελευθέριος Βενιζέλος» παρέλαβε από το νησί 2.187 μετανάστες και στις 11 χθες βράδυ αναχώρησε με προορισμό τον Πειραιά.

Επίσης, το καταμαράν tera jet παρέλαβε άλλα 1.740 άτομα και αναχώρησε σήμερα στις 10:30 με προορισμό τον Πειραιά. Στο λιμάνι του Πειραιά βρίσκεται και το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο blue star patmos το οποίο αναμένεται να αναχωρήσει στις 01:10 τα μεσάνυχτα με προορισμό τη Μυτιλήνη και έχει ναυλωθεί και αυτό για τη μεταφορά μεταναστών.

Στο μεταξύ στη διάσωση 364 παράτυπων μεταναστών προχώρησε το τελευταίο 24ωρο το λιμενικό σώμα ελληνική ακτοφυλακή σε 8 περιστατικά έρευνας και διάσωσης που διεξήχθησαν στο χώρο του ανατολικού Αιγαίου. Τα περιστατικά αυτά έλαβαν χώρα στις θαλάσσιες περιοχές των νησιών Λέσβου,Σάμου,Φαρμακονησίου και Κω.
Συνάντηση αν. υπουργού Ναυτιλίας με εκπροσώπους των Γιατρών Χωρίς Σύνορα

Το σημαντικό έργο της ανθρωπιστικής οργάνωσης Γιατροί Χωρίς Σύνορα που παρέχει ιατρική και ανθρωπιστική βοήθεια σε πρόσφυγες – μετανάστες, που φτάνουν στην Ελλάδα εξήρε χθες ο υπουργός Ναυτιλίας κ. Χρήστος Ζώης σε συνάντηση που είχε στο υπουργείο με εκπροσώπους της.

Στη συνάντηση παραβρέθηκαν οι: Μαριέττα Προβοπούλου γενική διευθύντρια των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, Dr. Federica Zamatto συντονίστρια προγραμμάτων για Ιταλία, Ελλάδα, Βαλκάνια, Αίγυπτο, Λιβύη και Μαυριτανία και η Dr. Chiara Baruzzi ιατρική συντονίστρια για Ελλάδα και Βαλκάνια.

Ο κ.Ζώης τόνισε πως η διατήρηση και η ανάπτυξη ενός επαρκούς συστήματος υποδοχής προσφύγων, θα βελτιώνει σημαντικά τις συνθήκες παραμονής τους.

Από την πλευρά της ανθρωπιστικής οργάνωσης, επισημάνθηκε πως οι εθελοντές, το ανθρωπινό δυναμικό και τα μέσα που διαθέτει, είναι έτοιμα να συνδράμουν στο δύσκολο έργο του υπουργείου Ναυτιλίας.

Σημειώνεται πως οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα έχουν ξεκινήσει τη λειτουργία κινητής ιατρικής μονάδας στα Δωδεκάνησα με σκάφος για τα μικρότερα νησιά, όπου καταφθάνουν άνθρωποι από την Τουρκία.

Παράλληλα, ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα δραστηριοποιούνται με κινητές ιατρικές ομάδες και παρεμβαίνουν για τη βελτίωση των συνθηκών ύδρευσης και υγιεινής στους καταυλισμούς στη Μυτιλήνη