Την προθυμία τους να δεχθούν πρόσφυγες από τη Συρία εξέφρασαν και χώρες της νότιας Αμερικής, την ώρα που η Ευρωπαϊκή Ένωση στοχεύει να εγκαθιδρύσει σύστημα ανακατανομής προσφύγων εντός των «28».

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας ανέφερε πως το Καράκας είναι έτοιμο να δεχθεί 20.000 πρόσφυγες, ενώ η πρόεδρος της Βραζιλίας τόνισε ότι η χώρα έχει δεχθεί «με ανοικτές αγκάλες» τους Σύρους.

Ο Νικολάς Μαδούρο ανέφερε κατά τη διάρκεια κυβερνητικής συνεδρίασης πως «θέλω να έρθουν 20.000 Σύροι, συριακές οικογένειες, να έρθουν στη Βενεζουέλα και να μοιραστούμε μαζί αυτήν τη γη».

Ήδη, είπε, υπάρχει «ζωντανή συριακή κοινότητα» στη Βενεζουέλα. Ο Μαδούρο επανέλαβε επίσης την στήριξή του στον Μπασάρ αλ Άσαντ.

Στη Βραζιλία, η πρόεδρος Ντίλμα Ρούσεφ υπογράμμισε κατά τη διάρκεια της ομιλίας της για την Ημέρα Ανεξαρτησίας πως «η χώρα δέχεται σε αυτούς τους καιρούς κρίσης με ανοικτές αγκάλες τους πρόσφυγες από τη Συρία».

Στη Βραζιλία βρίσκονται ήδη περίπου 2.000 Σύροι που έχουν διαφύγει από τον πόλεμο -ο αριθμός ίσως φαίνεται σχετικά μικρός, όμως είναι ο μεγαλύτερος για χώρα της νότιας Αμερικής. Πριν από δύο χρόνια, διευκολύνθηκε νομικά η είσοδος και εγκατάσταση Σύρων.