Στις εγκαταστάσεις του γηπέδου «Γεώργιος Σκούφος», στο νοτιοδυτικό άκρο της πόλης της Μυτιλήνης, γίνεται από τη Δευτέρα η διαδικασία ταυτοποίησης σύρων πρόσφύγων, σε μια προσπάθεια του Δήμου Λέσβου, σε συνεργασία με την πρωθυπουργό Β.Θάνου, να αποσυμφορηθεί η κατάσταση στο νησί μπροστά στον κίνδυνο κοινωνικής έκρηξης.

Η παραχώρηση του γηπέδου ισχύει έως και την Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου, καθώς γειτνιάζει με τρία σχολικά συγκροτήματα και την Παρασκευή -που ανοίγουν τα σχολεία- ο χώρος πρέπει να επιστρέψει στους μαθητές χρήστες του.

Ήδη, από τις πρώτες ώρες λειτουργίας του νέου χώρου καταγραφής, παρατηρείται μια σχετική αποσυμφόρηση της πόλης της Μυτιλήνης, «η οποία ελπίζουμε ότι θα συνεχίσει να βελτιώνεται και τις επόμενες μέρες» λέει ο δήμαρχος Σπύρος Γαληνός.

Η δημιουργία του νέου χώρου καταγραφής αποτελεί μέρος του νέου σχεδίου αντιμετώπισης των επιπτώσεων του προσφυγικού προβλήματος στη Λέσβο. Σύμφωνα με το σχέδιο αυτό, ενεργοποιούνται το φυλάκιο της Κάπης και της Κλειούς και το στρατόπεδο της Πέτρας.

Εκεί θα συγκεντρώνονται οι αφικνούμενοι, όπως και στη Συκαμνιά, στο Μανταμάδο και στην περιοχή της Μήθυμνας. Εκεί θα καταγράφονται, θα εκδίδονται εισιτήρια και θα μεταφέρονται στο Σίγρι, όπου και θα επιβιβάζονται σε πλοίο που θα βρίσκεται στο λιμάνι του Σιγρίου.

Όσοι θα έρχονται στη Μυτιλήνη και στη γύρω περιοχή της, θα καταγράφονται στο παλιό στρατόπεδο Κουρτζή και από το λιμάνι της Μυτιλήνης θα αναχωρούν για τον Πειραιά. Η παραχώρηση του στρατοπέδου -το οποίο ανήκει στην Alpha BanK- έχει ζητηθεί από την ίδια την πρωθυπουργό.

Χθες αναχώρησαν από τη Μυτιλήνη με τα πλοία «Ελευθέριος Βενιζέλος» και «Blue Star 1» 2.850 πρόσφυγες, ενώ για σήμερα έχει σχεδιαστεί η αναχώρηση περί των 8.000 προσφύγων.

Και τρίτο πλοίο αναμένενεται να ενισχύσει την προσπάθεια μεταφοράς προσφύγων από την Μυτιλήνη

Έξω από το νησί Μυτιλήνη βρίσκεται το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο blue star patmos το οποίο αναμένεται να δέσει στο λιμάνι και να παραλάβει και αυτό μόνο μετανάστες. Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ η πλοιοκτήτρια εταιρεία βρίσκεται ήδη σε συνεννόηση με τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπ.Ναυτιλίας, προκειμένου να κινηθεί η διαδικασία ναύλωσης του πλοίου.

Στο λιμάνι του Πειραιά αναμένεται να καταπλεύσει σε λίγη ώρα το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Ελευθέριος Βενιζέλος», μεταφέροντας από τη Μυτιλήνη 2.187 μετανάστες. Στο λιμάνι του Πειραιά έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα από το Λιμενικό Σώμα Ελληνική Ακτοφυλακή, για την ασφαλή αποβίβαση των μεταναστών.

Σε λίγη ώρα αναμένεται να αποπλεύσει από το λιμάνι της Μυτιλήνης με προορισμό τον Πειραιά και το καταμαράν tera jet μεταφέροντας άλλους 1.700 μετανάστες.

Σημειώνεται ότι ο αρμόδιος υπηρεσιακός υπουργός Ναυτιλίας Χρήστος Ζώης είχε προχωρήσει χθες σε πρόκληση εκδήλωση ενδιαφέροντος, για τη ναύλωση δύο πλοίων μεταφοράς μεταναστών από νησιά του ανατολικού Αιγαίου.

Στο μεταξύ, στη διάσωση 474 παράτυπων μεταναστών προχώρησε το τελευταίο 24ωρο το λιμενικό σώμα ελληνική ακτοφυλακή σε 11 περιστατικά έρευνας και διάσωσης. Τα περιστατικά αυτά έλαβαν χώρα στις θαλάσσιες περιοχές των νησιών της Λέσβου, Σάμου, Αγαθονησίου και Κω